Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

IAAF tiesā apstrīd diskvalificēto Krievijas sportistu soda apmērus

Rolands Eliņš

IAAF tiesā apstrīd diskvalificēto Krievijas sportistu soda apmērus
Sergejs Borčins
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) iesniegusi prasību Sporta arbitrāžas tiesā, pieprasot izvērtēt sešu dopinga lietošanā pieķerto Krievijas vieglatlētu saņemtos sodus. IAAF uzskata, ka diskvalifikāciju un atņemto medaļu apjoms neatspoguļo nodarījuma patieso smagumu.

Krievijas Anti-dopinga aģentūra (RUSADA) par ārpus normas esošiem rādītājiem bioloģiskajās pasēs uz dažādiem termiņiem diskvalificējusi piecus soļotājus un vienu garo distanču skrējēju, atņemot arī dažāda kaluma medaļas. Neviena no medaļām gan nebija olimpiskajā vērtībā, un IAAF pavēstījusi, ka šajos sešos gadījumos RUSADA pieļāvusi neoficiālu apmaiņu, sak, vienu medaļu atdod, otru paturi.

IAAF vērsusies Sporta arbitrāžas tiesā, turklāt izskata iespēju to darīt arī 2011. gada pasaules čempiones septiņcīņā Tatjanas Černovas gadījumā. Viņa saņēma divu gadu diskvalifikāciju ar atpakaļejošu datumu un visu rezultātu anulēšanu no 2009. gada 15. augustam līdz 2011. gada 14. augustam, taču pasaules čempiones titulu viņa ieguva divas nedēļas vēlāk un līdz ar to joprojām saglabā šo godu un medaļu.

Līdzīga situācija arī Valērijam Borčinam, kurš paturējis savu 2008. gada olimpisko zelta medaļu un vēlāk iegūtu pasaules čempiona godu, olimpiskās medaļas paturējusi arī Olga Kaņiskina, Sergejs Kirdjapkins un Jūlija Zaripova, kura ir Londonas olimpiādes čempione 3000 metru šķēršļu skrējienā. Visi pieminētie sportisti saņēmuši diskvalifikācijas un viņu rezultāti noteiktā laika posmā anulēti, taču IAAF vēlas izvērtēt iespēju, ka attiecīgie laika posmi piemēroti tā, lai neskartu dopinga lietošanā pieķerto sportistu lielākos sasniegumus.

Izmantotie resursi:
BBC Sport - Russia doping bans appealed against...

     [+] [-]

, 2015-03-26 13:44, pirms 9 gadiem
Vispār krieviem jāaizliedz piedalīties jelkādās starptautiskās sacensībās.

     [+] [-]

, 2015-03-26 15:43, pirms 9 gadiem
Esmu pārliecinās, ka olimpiādē un pasaules čempionātā viņi bija tīri.
Piekusa un lietoja nākamajos gados, lai spētu konkurēt ar tiem, kuri nozīmigajos turnīros nebija izlikuši sevi visu.