Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

12 nedēļas līdz "Lattelecom" Rīgas maratonam – laiks sākt gatavoties

12 nedēļas līdz "Lattelecom" Rīgas maratonam – laiks sākt gatavoties
Foto: lattelecomrigasmaratons.lv

Lattelecom Rīgas maratons tuvojas straujiem soļiem un līdz starta šāvieniem 11.novembra krastmalā atlikušas vien 12 nedēļas. Turpinot aktīvu gatavošanās procesu, skrējēji tiek aicināti pievienoties 12 nedēļu gatavošanās ciklam adidas skriešanas skolas treniņos Mežaparkā, kas katru svētdienu, piedāvās ikviena līmeņa un mērķa skrējējiem plašas iespējas veikt kvalitatīvu sagatavojošo treniņu. Treneru komanda darbosies adidas skriešanas skolas galvenā trenera Romāna Meldera vadībā, piesaistot gan pieredzējušus trenerus no Sporta laboratorijas, gan aicinot pievienoties Latvijas labākos garo distanču skrējējus.

adidas skriešanas skolas Mežaparka koptreniņi būs piemērota gatavošanās vide gan tiem skrējējiem, kas savam sagatavošanās procesam izvirzījuši noteiktu laika ambīciju, gan visiem tiem skrējējiem, kas meklē atbalstošu kompāniju, papildus iedrošinājumu tikai vēl sākt savas skrējēju gaitas vai vēlas aizvadīt aktīvus svētdienu rītus ģimenes lokā.

Atklājot 12 nedēļu gatavošanās ciklu, turpmāk katru svētdienu treniņos Mežaparkā līdzdalību ņems pieredzējušās skrējējas Anita Kažemāka un Jolanta Liepiņa, kuras pārliecinoši ir vienas no ātrākajām Latvijas maratonistēm. Anita un Jolanta kopā ar adidas skriešanas skolas treneriem Romānu Melderi un Zandu Zariņu-Rešetinu vadīs treniņus trīs tempa grupām jeb skrējējiem, kas sev izvirzījuši mērķi sasniegt kādu konkrētu rezultātu Lattelecom Rīgas maratona garajās distancēs.

Savukārt sporta ārste Sandra Rozenštoka un treneri no Sporta Laboratorijas, vadīs treniņu iesildošo un atsildošo daļu un sniegs padomus ikvienam skrējējam, kurš treniņos Mežaparkā vēlas sagatavoties kādai no īsākajām distancēm vai noskriet sagatavojošo treniņu pa savu izvēlēto maršrutu savā tempā atbilstoši savam garastāvoklim, treniņu grafikam un laika apstākļiem.

Svētdienas treniņu sērija Mežaparkā notiks jau devīto gadu, un tā ir izveidojusies par skrējēju iecienītu tradīciju, kur ne vien sagatavoties izvēlētajai maratona distancei, bet arī sportiskā atmosfērā kopīgi gūt iedvesmu skriešanai. Katru svētdienas rītu Mežaparkā, it īpaši iestājoties pavasarīgākiem laika apstākļiem, uz koptreniņu pulcējas vairāki simti skrējēju.

Treniņi Mežaparkā ir lieliska iespēja veikt iknedēļas sagatavojošo treniņu savai distancei. Skrējēji, kuri vēlas sagatavoties savam startam ar sistemātisku treniņu procesu, ir aicināti iepazīties ar 12 nedēļu treniņu plāniem, kas pieejami maratona, pusmaratona un 10km distancēm Lattelecom Rīgas maratona mājas lapā Lattelecom Riga Marathon

Treniņu norise

Aicinām ikvienu pievienoties uz nākamajiem treniņiem – 28.februārī, 6.martā, 13.martā, 20.martā, 27.martā, 3.aprīlī, 10.aprīlī, 17.aprīlī vai 24.aprīlī! Tikšanās plkst.10.00 netālu no ieejas Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Sagatavošanas treniņos dalība ir bez maksas un iepriekšēja reģistrēšanās treniņu skrējieniem nav nepieciešama. Treniņus var apmeklēt kā bērni, tā pieaugušie gan ar, gan bez iepriekšējas skriešanas pieredzes.

Kā uzsver Sporta laboratorijas sporta ārste Sandra Rozenštoka, pirms mērķa noteikšanas ir svarīgi apzināties, uz ko ir spējīgs ķermenis un kādu slodzi veikt treniņā, lai gatavošanās un starts maratonā būtu patīkams ne tikai garam, bet arī ķermenim. Lai palīdzētu izvairīties no pārslodzes un sporta traumām, treniņu laikā notiks kopīga iesildīšanās un atsildīšanās, kā arī speciālisti atbildēs uz jautājumiem par slodzēm, skriešanas tempiem, traumām, kā arī citiem būtiskiem skrējēju jautājumiem. Koptreniņi vienmēr arī piedāvājuši lielisku iespēju komunicēt ar citiem skrējējiem, daloties pieredzē un padomos, kā arī veselīgi un lietderīgi pavadīt svētdienas rītu, lai novērtētu un uzlabotu savu fizisko sagatavotību.

Romāns Melderis, adidas skriešanas skolas un Ironman.lv galvenais treneris kā neatņemamu sastāvdaļu garo distanču skriešanā uzsver intervālu treniņu metodi ar regulāriem tempa skrējienu un atpūtas posmiem, veicinot nepieciešamo ķermeņa adaptāciju ātrākai skriešanai un dodot iespēju katram skrējējam atrast savu sacensību ātrumu. Treniņos tiks organizētas trīs tempa grupas, ļaujot katram skrējējam izvēlēties sev piemēroto intervālu ātrumu un atpūtas biežumu šādi kontrolējot kopējo slodzes apjomu un treniņu intensitāti.

Par adidas skriešanas skolu:

Lattelecom Rīgas maratona adidas skriešanas skola tiek organizēta kopš 2013.gada un kopumā šajā laikā skolu apmeklējuši jau vairāk nekā 3 000 skrējēju. adidas skriešanas skola paredzēta visplašākajai auditorijai – gan iesācējiem, gan pieredzējušiem skrējējiem. adidas skriešanas skolas galvenais treneris ir Romāns Melderis (1997., 2000.gada Eiropas čempions daudzcīņā un 1998.gada Pasaules čempions daudzcīņā, kā skriešanas treneris darbojas kopš 2002.gada). 2016.gadā adidas skriešanas skola savu darbību paplašina jau rudens un ziemas sezonās, pievienojot Warm-Up Weekend treniņu sēriju un plašu izglītojošo un atbalsta programmu visiem skrējējiem, kas gatavojas pēc 16, 12 vai 8 nedēļu treniņu plāniem.

Par Lattelecom Rīgas maratonu:

Maratons Rīgas pilsētā notiek kopš 1991.gada. Nākamais Lattelecom Rīgas maratons notiks 2016.gada 14.-15.maijā. 2015.gadā pasākums pulcēja 26 tūkstošus dalībnieku no 69 pasaules valstīm. Pasākums ir saņēmis prestižo Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) "Bronzas" kvalifikācijas zīmi (Bronze Label). Maratonu kopš 2007.gada sadarbībā ar Rīgas domi rīko aģentūra NECom. Galvenais partneris – Lattelecom, oficiālā banka – Nordea banka, sponsori – adidas, Rimi, WESS Motors Toyota un Elkor. Partneri – LIVE RIGA, LNT, DELFI, JCDecaux, žurnāls Veselība, F64, StarFM, Capital Clinic Riga, Vichy, Latvijas Sporta federāciju padome, Latvijas Vieglatlētikas savienība, Isostar, Radisson Blu Latvija, 1188, LIDO, Latvia Tours, Hansgrohe, Klotiņi & Serģis, Sporta Laboratorija un citi.


Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
4

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.