Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Līna Mūze: "Brīnums, ka tagad vispār smaidu"

Līna Mūze: "Brīnums, ka tagad vispār smaidu"
Par februāra beigās gūto traumu atgādina arī daudzie teipi uz Līnas Mūzes labās rokas.
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

21 gadu vecā latviešu šķēpmetēja gada sākumā pēc neveiksmīga kritiena treniņā divās vietās lauza roku, tādēļ piedalīšanās sacensībās un gatavošanās Eiropas čempionātam vien jau ir vērtējams kā liels sasniegums.

"Negribas jau atcerēties, bet visi atgādina, turklāt arī katrā treniņā par to atgādina pati roka," atzīst Līna Mūze. "Tas notika 26. februārī ziemas treniņnometnes laikā Tallinā. Uz rīta treniņu aizgāju ar nelielu plaukstas cīpslas savainojumu, kuru guvu svaru zālē. Mest nevarēju, bet fizioterapeits ieteica rokām likt mieru. Tā arī darīju. Vakara treniņā gāju uz maksimumu - lēcu uz kastēm, kas attīsta šķēpmešanā tik nepieciešamo ātruma spēku. Diemžēl izrādījās, ka kaste nebija nostiprināta un es nokritu uz muguras."

Šķēpmetēja atminas, ka sākumā licies - viss būs kārtībā, tikai nedaudz aizsitis elpu. "Roka tikai trīcēja, bet, kad aizbraucu uz slimnīcu taisīt rentgenu, tad vairs nevarēju roku iztaisnot. Māsiņa lūdza, lai es iztaisnoju roku, bet es viņia trīsreiz skaļi atbildēju, ka to nedarīšu. Kad pateica, ka roka ir lauzta, bira asaras, jo šogad bija ieguldīts ļoti liels darbs, kura dēļ nācās iekavēt skolu."

3. martā tika izdarīta operācija un kauli tika saskrūvēti kopā. Aizritējuši vien četrarpus mēneši un Līna norāda - "ja es būtu normāls cilvēks, tad nedrīkstētu mest sešus mēnešus". "Taču esmu šķēpmetēja. Nometnē taisīju piesēdienus ar visu šinu, trenerīte neļāva atpūsties."

Mūze pavasarī devās arī uz ikgadējo treniņnometni Portugālē, kuru gan nācās pamest nedēļu agrāk nekā pārējiem. "Līdzi brauca arī fizioterapeits, roka tika regulāri teipota un tika mēģināts dabūt laukā ūdeni, taču palika sliktāk, jo karsto laika apstākļu dēļ brūce nedzija tik labi kā gribētos. Tomēr trīs nedēļu laikā tik un tā labi pastrādāju - ieliku roku šinā un skrēju krosiņus, piesēdos ar Zigi Zigismundu Sirmo uz pleciem. Rociņu turēt augšā atļāva un turpinājām strādāt arī pie tehnikas. Protams, var jau redzēt, ka šobrīd tā nav īpaši laba, taču neesmu jau arī daudz metusi."

Sportiste atzīst, ka treniņnometnē Valmierā šobrīd viņa ir tikai pateicoties treneres, fizioterapeitu, ārstu un arī pašas mērķtiecībai. Turklāt Valsts Prezidenta balvas izcīņā aizvadītās nedēļas nogalē viņai otro reizi izdevās izpildīt Eiropas čempionāta normatīvu un tagad jau var sākt domāt par augusta vidu un Cīrihi.

"Vēl jāstartē Latvijas čempionātā, kur jāiekļūst labāko trijniekā. Ļoti negribas to darīt, tādēļ ceru, ka man atļaus mest tikai vienu reizi un ar to pietiks trijniekam. Par rezultātiem gan neko solīt nevaru, kā būs tā būs. Brīžiem pat ir tā, ka dodu roku sveicienam un tā ieķeras. Tad kādu laiciņu nevaru dabūt vaļā, roka ir ātri jāievingrina un tikai tad varu sarokoties. Taču tāds ir sports, neviens jau nav gatavs tādām traumām. Brīnums, ka tagad vispār smaidu. Ļoti gribējās šo sezonu sākt bez traumām, bet tagad ir tā, kā ir," nopūšas Līna un viņas acīs parādās asaras.

Gan sezonas laikā, gan pēc sezonas Mūzei būs jāturpina rehabilitācijas vingrinājumi. Viņa atklāj, ka bijis arī posms, kad roka īsti nav gribējusi iztaisnoties. "Kā vienmēr pārcentos. Ūdens rokā nebija, tādēļ ārsts atļāva kaut ko darīt. Bet es jau nevaru vienkārši paskriet vai pacilāt hanteles. Uzreiz cēlu štangu un metu. Ir grūti apstāties. Tikai tad, ja kāds no malas pasaka un atgādina par sekām..."

Līna Mūze

Dzimusi: 1992. gada 4. decembrī Smiltenē
Augums: 1,82m
Treneri: Valentīna Eiduka, pirms tam Guntars Markss un Andrejs Vaivads
Personiskais rekords: 61,97m
Sasniegumi: sudraba medaļa pasaules čempionātā junioriem (2010. gads), sudraba godalga Eiropas U-20 čempionātā (2011. gads), zelta medaļa Eiropas U-23 čempionātā (2013. gads)

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-07-24 18:07, pirms 10 gadiem
dale rakstīja: Turklāt Valsts Prezidenta balvas izcīņā aizvadītās nedēļas nogalē viņai otro reizi izdevās izpildīt Eiropas čempionāta normatīvu

Kur ta pirmoreiz izpildiija?
varbūt iepriekšējā sezonā..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-07-24 18:17, pirms 10 gadiem
Sportiste ar lielo burtu! Perfekta attieksme - daudzi mūsu fitbolostiņi, basketbolistiņi utt varētu pamācīties. Veselība gan jāsaudzē!!!
Un lai izdodas pasmaidīt no sirds un par zeltu!

  -1 [+] [-]

, 2014-07-24 18:19, pirms 10 gadiem
Nekas traģisks nebūs, ja arī EČ neizdosies uzrādīt labu rezultātu, jo tomēr veselība ir svarīgāka... žēl jau, protams, ir, ka ieguldīts tik liels darbs un tagad tas viss gandrīz vējā, bet tāda ir sportista dzīve... neviens sportists neiztiek bez traumām un daudziem tās gadās tieši pirms svarīgākajām sacensībām...
Nekas, Līna vēl ir jauna un viņas laiks vēl tikai būs... jāizārstē līdz galam roka un būs labi

     [+] [-]

, 2014-07-24 18:21, pirms 10 gadiem
dale rakstīja: Atlases kritēriji LVS finansējumam uz Eiropas čempionātu 2014:
1. Izpildīt kvalifikācijas normatīvu no 2014. gada 1. janvāra.
2. Kvalifikācijas normatīvu noteiktā disciplīnā izpildīt 2 reizes izņemot 5000m, 10 000m skrējienus, 20km un 50km soļošanu, daudzcīņas. U-23 grupas un jaunākiem sportistiem kvalifikācijas normatīvs jāizpilda 1 reizi.
Pēc idejas viņai būtu jāpietiek ar 1 reizi, vēl jau ir U-23 grupa.

  -4 [+] [-]

, 2014-07-24 18:41, pirms 10 gadiem
..ja salìdzina ar Palameiku, kura tēlo šķēpmetēju un Playboy modeli, tad šeit ir cerības uz 70 m...lai veicas !

  -1 [+] [-]

, 2014-07-24 18:42, pirms 10 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Sportiste ar lielo burtu! Perfekta attieksme - daudzi mūsu fitbolostiņi, basketbolistiņi utt varētu pamācīties. Veselība gan jāsaudzē!!!
Un lai izdodas pasmaidīt no sirds un par zeltu!
Ko futbolistiem var pārmest? Es kkā neesmu dzirdējis NE REIZI kad kāds futbolists atteiktos spēlēt Latvijas izlasē!

Tu zini tādu gadījumu? Padalies ar to!

     [+] [-]

, 2014-07-24 18:42, pirms 10 gadiem
dakots rakstīja: ..ja salìdzina ar Palameiku, kura tēlo šķēpmetēju un Playboy modeli, tad šeit ir cerības uz 70 m...lai veicas !
Tu ņirgājies?

  -2 [+] [-]

, 2014-07-24 19:02, pirms 10 gadiem
Es runāju kā ir...Palameikas rekordi ir statistikai - vienreiz sezonā aizmet un čussss...apskaties kà izskatās Špotakova - augums kā Madarai, bet svars +15 ..toties Mūza ir cerìga..

     [+] [-]

, 2014-07-24 19:09, pirms 10 gadiem
dakots rakstīja: Es runāju kā ir...Palameikas rekordi ir statistikai - vienreiz sezonā aizmet un čussss...apskaties kà izskatās Špotakova - augums kā Madarai, bet svars +15 ..toties Mūza ir cerìga..
Ja kas, tad visādu cerīgu ir bijis (un arī būs) atliektiem galiem. Un vēl vairāk tādu cerīgo, kuri tā arī paliks cerīgajos.
Tā ka nav ko skriet pa priekšu un pārvērst vēl tikai cerības par 70m...

  +2 [+] [-]

, 2014-07-24 19:49, pirms 10 gadiem
Nu turies, meitēn! Neviens nepārmetīs, ja metīsi mieru šķēpam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-07-25 08:07, pirms 10 gadiem
petravicus rakstīja: Nekas traģisks nebūs, ja arī EČ neizdosies uzrādīt labu rezultātu, jo tomēr veselība ir svarīgāka... žēl jau, protams, ir, ka ieguldīts tik liels darbs un tagad tas viss gandrīz vējā, bet tāda ir sportista dzīve... neviens sportists neiztiek bez traumām un daudziem tās gadās tieši pirms svarīgākajām sacensībām...
Nekas, Līna vēl ir jauna un viņas laiks vēl tikai būs... jāizārstē līdz galam roka un būs labi
tikai daži pēc tam bļaus ka vēl viena tūriste

  +1 [+] [-]

, 2014-07-25 08:14, pirms 10 gadiem
dakots rakstīja: ..ja salìdzina ar Palameiku, kura tēlo šķēpmetēju un Playboy modeli, tad šeit ir cerības uz 70 m...lai veicas !
No kurienes izrāpies?

     [+] [-]

, 2014-07-25 08:17, pirms 10 gadiem
dakots rakstīja: Es runāju kā ir...Palameikas rekordi ir statistikai - vienreiz sezonā aizmet un čussss...apskaties kà izskatās Špotakova - augums kā Madarai, bet svars +15 ..toties Mūza ir cerìga..
Kaut ko laikam centies pateikt?

     [+] [-]

, 2014-07-25 20:52, pirms 10 gadiem
aizermans rakstīja: Kaut ko laikam centies pateikt?
Centās pateikt ,ka ne tikai Talsos zin ar kur gal jāmet too šķēp. jo tad kad jāmet ārpus too mūūs guberņ ,tad tad līdz personiskam ,kā līdz Magadānam

     [+] [-]

, 2014-07-26 01:30, pirms 10 gadiem
Sasteidz atgriešanos, ja vien tā nav brīvā roka