Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

LOV galvenā ārste: "Pirms maratona Prokopčuka mēnesi neiet uz veikalu"

LOV galvenā ārste: "Pirms maratona Prokopčuka mēnesi neiet uz veikalu"
LOV apspriede: Einars Fogelis un Līga Cīrule
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) galvenā ārste Līga Cīrule sarunā ar žurnālu "Sports" skaidro, kāpēc augstas klases sportisti ir tik bieži saslimst - spēcīgs vienlaikus kļūst arī vājš. Pirms svarīgām sacensībām sportistiem ir īpaši jārūpējas par savu veselību, citādi ieguldītais darbs var izrādīties veltīgs.

Augstas klases sportistiem masveidīgi uzbrūk vīrusi. "Sasniedzot savu fiziskās sagatavotības jeb sportiskās formas virsotni, sportista ķermenī veidojas atvērtā loga sindroms. Visa hormonālā un neirohumorālā sistēma nonāk stāvoklī, kad uzņem jebkurus mikrobus. Viss, kas lido garām, ielido ķermenī, kas sagatavots milzīgai fiziskai slodzei, bet kam vairs nav resursu aizsardzībai, tēlaini sakot. Tas ir gluži fizioloģisks process. Spēcīgs vienlaikus kļūst arī vājš," skaidro LOV galvenā ārste. "Tāpēc atlētu attieksmei pret savu veselību jābūt ļoti profesionālai. Pirms sacensībām sportisti, kuri patiešām grib sasniegt izcilus rezultātus, neiet pat uz veikaliem, nemaz nerunājot par tusiņiem. Sēž mājās vai viesnīcas numuriņā, kur ir mazāks risks, ka kāds atnesīs mikrobus no ielas. Un nevajag pārmest, ka viņi ir tik nekomunikabli. Piemēram, pirms starta savos lielajos maratonos Jeļena Prokopčuka mēnesi neiet uz veikalu un arī citādi vairās atrasties plašākā sabiedrībā. Tuvojoties savas formas virsotnei un saslimstot, vismaz pusgada darbs būs vējā!"

Kā jau ziņots, Latvijas labākā gargabalniece Jeļena Prokopčuka arī šoruden skries Ņujorkas maratonā, kas risināsies 2. novembrī. Pagājušajā gadā viņa izcīnīja 3. vietu, trešā bija arī 2007. gadā, savulaik divreiz izdevies uzvarēt (2005, 2006).

Sporta ārsta darbam ir sava specifika. "Sporta ārsts ir viss vienā. Viņam jāmāk taisīt un analizēt kardiogrammas, jāorientējas traumatoloģijā, jāprot ārstēt vīrusu saslimšanas un citas slimības... Pirmssezonu treniņnometnes bieži tiek rīkotas itin nomaļās vietās, kur tuvumā nav ne slimnīcu, ne laboratoriju, ne citu kolēģu. Ar visu galā jātiek pašam. Citreiz jāšuj, citreiz jābindē... Zobus gan vēl neesmu rāvusi," atzīst Līga Cīrule. "Sporta ārstam jāmācās visu mūžu, cenšoties aptvert iespējami vairāk nozaru. Klasiskajā medicīnā raksturīga šaura specializācija. Droši vien tas ir pareizi - vienu lietu apgūt perfekti. Bet sporta ārstam tas īsti neder, viņam jābūt gatavam dažādiem dzīves gadījumiem. Viņš vairāk līdzinās ģimenes ārstam, kam arī jābūt iespējami vispusīgākam. Tikai mums vēl jāzina, kas ar organismu notiek milzīgu slodžu laikā un pēc tām."

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sports"


, 2014-10-21 12:15, pirms 10 gadiem
Bet ja kāds cits viņai pienes tos produktus, vai tad tur virsū nevar būt mikrobi?
, 2014-10-21 12:20, pirms 10 gadiem
točka rakstīja: Bet ja kāds cits viņai pienes tos produktus, vai tad tur virsū nevar būt mikrobi?
pirms ēšanas jānomazgā
, 2014-10-21 12:54, pirms 10 gadiem
ikri rakstīja: pirms ēšanas jānomazgā
Tu esi naivs/a, ja tici, ka mazgāšana ar ūdeni nomazgā mikrobus Lai no roku mazgāšanas būtu kāda jēga, rokas ir jāmazgā 10minūtes!
Kur nu vēl atbrīvosies no mikroorganismiem augli noskalojot ar aukstu ūdeni
Pārtikas ražotnēs visur ir augstās temperatūras un dezinfecijas līdzekļi, jo no vienkārša ūdens jēgas nav! Tas ir mikroorganismu foršākais mājoklis
, 2014-10-21 13:11, pirms 10 gadiem
Pilnīgas muļķības - jo vairāk mazgājam rokas, jo vājāki paliekam! Tiek iznīcinātas nevien sliktās, bet arī labās baktērijas, kuras cilvēkus sargā gadu tūkstošiem ilgi!
, 2014-10-21 13:35, pirms 10 gadiem
kalns30 rakstīja: Pilnīgas muļķības - jo vairāk mazgājam rokas, jo vājāki paliekam! Tiek iznīcinātas nevien sliktās, bet arī labās baktērijas, kuras cilvēkus sargā gadu tūkstošiem ilgi!
tāpēc rokas jāmazgā ar mēru, lai netiek aizskalots aizsardzības slānis!
, 2014-10-21 13:57, pirms 10 gadiem
točka rakstīja: Bet ja kāds cits viņai pienes tos produktus, vai tad tur virsū nevar būt mikrobi?
nu ne jau gripas vīruss piemēram. uzklepos un tad tik sāksies
, 2014-10-21 13:58, pirms 10 gadiem
Man kāds izcils treneris mācīja - pirms mačiem ir jābūt kā pensionāram prātīgam un cepuri pēc treniņa jaliek galvā pat pie +15
, 2014-10-21 15:39, pirms 10 gadiem
Lai mūsu Lienītei izdodas NY nostartēt līmenī, tas ir, tikt trijniekā (nu vismaz būt labākajai no baltajām). Tad atkal Amerika runās par mazo Latviju, bet mūsu labākā maratoniste varēs nākošo gadu veltīt saviem treniņu plāniem, virzoties uz augstiem sasniegumiem.
, 2014-10-22 11:54, pirms 10 gadiem
Bildē speciālisti aktīvi apspriež neiro humorālās sistēmas. Jeb, latviski izsakoties, pārstāsta anegdotes.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.