Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Izmeklē aizdomīgu Sergeja Bubkas maksājumu skandalozajam Balahņičevam

Rolands Eliņš

Izmeklē aizdomīgu Sergeja Bubkas maksājumu skandalozajam Balahņičevam
Sergejs Bubka
Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Francijas medijs „Le Monde” vēsta, ka kārtslēkšanas leģenda un pašreizējais IAAF viceprezidents Sergejs Bubka veicis 37 tūkstošus eiro vērtu maksājumu uz mūžu diskvalificētajam Valentīnam Balahņičevam, kurš dienu iepriekš gandrīz tieši tādu pašu summu pārskaitījis korupcijā apsūdzētajam Papam Diakam, bijušā IAAF prezidenta dēlam. Uzsākta izmeklēšana.

Valentīns Balahņičevs, bijušais Krievijas vieglatlētikas federācijas prezidents, saņēma mūža diskvalifikāciju par iesaistīšanos valsts sponsorētā aizliegto vielu lietošanas sistēmā. Tika pierādīts, ka Balahņičevs bijis iesaistīts Londonas maratona uzvarētājas Lilijas Šobukovas veiktajā 600 tūkstošu dolāru maksājumā, pēc kura tika paslēptas viņas pozitīvās dopinga analīzes.

Šodien publiski tiek ziņots par citu Balahņičeva veiktu maksājumu, kurā iesaistīts arī Ukrainas sporta leģenda Sergejs Bubka. Bubka pārskaitījis Balahņičevam 45 tūkstošus dolāru (apmēram 37,7 tūkstošus eiro), bet dienu iepriekš Balahņicevs gandrīz tieši tādu pašu summu pārskaitījis Papam Diakam, kuru Francijas prokuratūra apsūdz korupcijā.

Papa Diaks ir bijušā IAAF prezidenta Lamīna Diaka dēls, un Interpols pieprasījis viņa izdošanu Senegālai, kas pagaidām atteikusies to veikt. Papa Diaks tiek apsūdzēts vieglatlētu šantažēšanā, pieprasot naudu par pozitīvu dopinga analīžu slēpšanu un viltošanu.

Bubkas advokāts noliedzis sava klienta līdzdalību šajos darījumos: „Sergejam Bubkam nebija nekādas informācijas par Balahņičeva kunga darījumiem, un viņš tajos nepiedalījās. Tāpat viņam nav nekādu saistību ar Diaka kungu un viņa darījumiem.”

Francijas mediji arī uzsver, ka nav nekādu pierādījumu, kas apstiprinātu, ka Bubka zinājis par viņa pārskaitījuma Balahņičevam turpmāku izlietojumu. Bubkas pārstāvji norādījuši, ka maksājums bijis par Balahņičeva sniegtajiem konsultācijas pakalpojumiem Bukbas organizētajās kārtslēkšanas sacensībās Ukrainā.

Bubkas maksājumu un viņa iesaisti šajā lietā izmeklēs neatkarīgā Vieglatlētikas integritātes komisija (AIU), kuras vadītājs Bens Klotjē apstiprinājis, ka informēts par Bubkas un Balahņiceva darījumu: „Mūsu komisija centīsies iegūt papildu informāciju, lai izvērtētu lietas apstākļus.”

Izmantotie resursi:
Sergey Bubka: Athletics Integrity Unit looking...

  +2 [+] [-]

, 2017-09-21 22:30, pirms 7 gadiem
Bubka pārskaitījis Balahņičevam 45 tūkstošus dolāru (apmēram 37,7 miljonus eiro)
???
37 miljoni saki?