Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Ješaneha par 20 sekundēm labo pasaules rekordu pusmaratonā

Andrejs Siliņš

Ješaneha par 20 sekundēm labo pasaules rekordu pusmaratonā
Ababela Ješaneha. Foto: Reuters / Scanpix

LETA--REUTERS. Etiopijas garo distanču skrējēja Ababela Ješaneha piektdien Apvienoto Arābu Emirātos notikušajās sacensībās par 20 sekundēm laboja pasaules rekordu pusmaratona distancē.

Sportiste rekordu uzstādīja Ras al Haimaha (RAK) sacensībās, kurās finišu šķērsoja pēc vienas stundas četrām minūtēm un 31 sekundes. Šīs bija Starptautiskās Vieglatlētikas asociācijas (WA) augstākās jeb zelta līmeņa sacensības.

Šis rekords gan tika sasniegts ar vīriešu kārtas tempa turētāja palīdzību.

"Negaidīju šādu rezultātu," teica uzvarētāja, kuras iepriekš labākais laiks šajā distancē bija viena stunda piecas minūtes un 46 sekundes. No 2018.gada līdz 2019.gadam piecus mēnešus šis bija arī Etiopijas rekords pusmaratona distancē.

Iepriekšējais pasaules rekords šajā distancē piederēja kenijietei Džoisilīnai Jepkosgei, kura 2017.gadā Valensijā 21,0975 kilometru distanci noskrēja vienā stundā četrās minūtēs un 51 sekundē. Arī viņai tempu palīdzēja turēt stiprā dzimuma pārstāvis.

Otro vietu RAK sacensībās izcīnīja pasaules rekorda turētāja maratona distancē Brigida Kosgei, kura par finišēja 16 sekundes vēlāk un par divām sekundēm apsteidza Jepkosgei rekordu.

Pasaules rekords pusmaratona distancē bez vīriešu tempa turētāju palīdzības drīzumā, iespējams, piederēs etiopietei Netsanetai Gudetai, kuras viena stunda sešas minūtes un 11 sekundes aizvien gaida ratifikāciju.

Zīmīgi, ka abas vadošās sportistes RAK sacensībās piedalījās ar "Nike" ražoto modeli "Vaporfly". Ar šiem apaviem iepriekš sasniegti vēl vairāki rekordi dažādās skriešanas distancēs.

Iepriekš šomēnes WA aizliedza sportistiem lietot "Vaporfly" vienu no modeļiem, jo tas neatbilda starptautiskajiem noteikumiem. Piektdien sacensībās lietotie apavi saņēmuši visas nepieciešamās atļaujas, lai tos varētu lietot starptautiska mēroga sacensībās.

"Vaporfly" apavos ir iestrādāta karbona plāksne, kā arī zole ir plānāka nekā ierasts.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2020-02-21 14:36, pirms 4 gadiem
Ļoti līdzena un kvalitatīva seguma trase. Organizatori šo pusmaratonu sauc par ātrāko pasaulē. Vienīgi tā ģeogrāfiskā vieta ir pilnīgā nekurienē. Ne velti pus distance jāskrien pa mākslīgi uztaisītu pussalu.