Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Farahs ar uzvaru 3000 metru skrējienā atvadās no stadiona skrējieniem Lielbritānijā

Farahs ar uzvaru 3000 metru skrējienā atvadās no stadiona skrējieniem Lielbritānijā
Mo Farahs
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas pilsētā Birmingemā aizvadīts 12. posms Dimanta līgas sacensībās. Savu pēdējo stadiona skrējienu mājas publikas priekšā aizvadīja četrkārtējais olimpiskais čempions Mo Farahs. Tāpat tika noskaidroti abu atlikušo finālposmu dalībnieki.

34 gadus vecais Mo Farahs skrējienu sāka sev ļoti ierasti, proti, skrējiena beigās. Taču, pamazām tuvojoties finišam, Farahs sāka pārkārtoties uz skrējiena pirmo daļu. Dodoties pēdējā aplī, Farahs bija skrējiena līderis un savu pozīciju noturēja līdz finiša līnijai, distanci veicot septiņās minūtēs un 38,64 sekundēs (7:38.64). No sev piederošā valsts rekorda Farahs atpalika par 6,02 sekundēm. Faraham šis bija pēdējais skrējiens stadiona distancēs Lielbritānijā. Pēc šīs sezonas viņš pievērsīsies maratona un pusmaratona distancēm, bet šosezon vēl noteikti startēs nākamajā Dimanta līgas posmā Cīrihē, jo ir kvalificējies finālsacensībām 5000 metru skrējienā.

3000 metru skrējiens vīriešiem

V.SportistsValstsRezultāts
1.Mo FarahsLielbritānija7:38.64
2.Adels MehālsSpānija7:40.34
3.Deiviss KiplangatsKenija7:40.63
4.Endrjū BučartsLielbritānija7:44.10
5.Patriks TīrnansAustrālija7:46.99
6.Ričards RingersVācija7:49.92

Izcilu rezultātu augstlēkšanas sacensībās vīriešiem uzrādīja šī gada pasaules čempions Mutazs Esa Baršims no Kataras, devīto reizi karjerā pārvarot 2,40 metrus. Baršima uzrādītais rezultāts ir jauns sacensību rekords un šīs sezonas labākais rezultāts pasaulē. Neko augstāk par 2,40 metriem Baršims nemaz nemēģināja pārlēkt. Otro vietu izcīnīja pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Majeds Gazals no Sīrijas ar rezultātu 2,31 metrs. Neviens cits nespēja pārvarēt pat 2,25 metru robežu.

Divi nacionālie rekordi tika laboti 3000 metru skrējienā dāmām. Uzvaru izcīnīja Etiopijā dzimusī Nīderlandes skrējēja Sifana Hasana, kas sev piederošo valsts rekordu laboja par nepilnu pussekundi (8:28.90). Starp citu, kopš Hasanas pēdējā 3000 metru skrējiena sacensībās ir pagājuši apmēram trīs gadi. Hasanas sasniegtais rezultāts bija arī jauns sacensību rekords. Tikmēr otrās vietas ieguvēja Konstance Klosterhalfena no Vācijas distanci noskrēja astoņās minūtēs un 29,89 sekundēs (8:29.89), valsts rekordu labojot precīzi par pussekundi. Iepriekšējais Vācijas rekords piederēja Irinai Mikitenko un tika sasniegts 2000. gada 11. augustā Šveices pilsētā Cīrihē.

Augsti rezulāti šovakar tika uzrādīti arī lodes grūšanas sacensībās vīriešiem. Uzvaru ar 21,83 metru tālu lodes grūdienu izcīnīja Jaunzēlandes pārstāvis Tomass Volšs, otrajā vietā ierindojās Raiens Krauzers no ASV (21,55 metri), bet trešo vietu izcīnīja Tomāšs Staneks no Čehijas (21,16 metri). Finālposmam kvalificējās gan Krauzers, gan Volšs, gan Staneks, kā arī Dāvids Storls (Vācija), Darels Hils (ASV), Konrāds Bukoveckis (Polija), Džo Kovāčs (ASV) un O'Deins Ričardss (Jamaika).

Uzvaru 100 metru skrējienā sievietēm guva divkārtējā olimpiskā čempione Eleina Tompsone no Jamaikas, kura distanci veica 10,93 sekundēs. Par četrām sekundes simtdaļām no viņas atpalika kotdivuāriete Marī Hosē Talū, bet trešā bija jamaikiete Jura Levī (11,08 sekundes). Divkārtējā pasaules čempione Dafne Šipersa no Nīderlandes ieņēma tikai sesto pozīciju ar rezultātu 11,22 sekundes. Neskatoties uz to, Šipersa nodrošināja vietu finālsacensībās kopā ar Eleinu Tompsoni, Marī Hosē Talū, Blesingu Okagbari (Nigērija), Mišelu-Lī Ajē (Trinidada un Tobago), Morolaki Akinosunu (ASV), Murielu Ahorī (Kotdivuāra) un Juru Levī.

110 metru barjerskrējienā vīriešiem uzvaru izcīnīja ASV skrējējs Ariess Merits, distanci noskrienot 13,29 sekundēs un par divām sekundes simtdaļām apsteidzot Krievijas sportistu Sergeju Šubenkovu. Trešais bija cits amerikānis Devons Alens ar rezultātu 13,40 sekundes. Interesanti, ka pēdējo reizi, kad Merits skrēja Birmingemā, viņš distanci veica 12,95 sekundēs, turklāt ar vienu metru skeundē ātru pretvēju. Finālsacensībām kvalificējās jau iepriekš pieminētie pirmo trīs vietu ieguvēji, bet kopā ar viņiem arī Orlando Ortega (Spānija), Endrjū Poci (Lielbritānija), Milans Trajkovičs (Kipra), Šeins Bratvaits (Barbadosa) un Omārs Makleods (Jamaika).

Tāllēkšanā vīriešiem uzvaru ar 8,19 metrus tālu lēcienu izcīnīja amerikānis Džerions Lavsons, savu labāko rezultātu uzrādot trešajā mēģinājumā. Otro vietu izcīnīja Rušvals Samāi (8,03 metri), bet trešais bija cits ASV sportists Maikls Hārtfilds (8,02 metri). Dimanta līgas finālsacensībās piedalīsies jau iepriekš pieminētie Lavsons, Samāi un Hārtfilds, kā arī Luvo Manjonga (Dienvidāfrika), Mihels Torneuss (Zviedrija), Emiljano Lassa (Urugvaja), Godfrejs Mokoena (Dienvidāfrika) un Gao Šinlongs (Ķīna).

Par divām sekundes simtdaļām ātrāk nekā šī gada pasaules čempioāta finālā 400 metru barjeroto distanci veica čehiete Zuzana Hejnova (54,18 sekundes), kas šovakar savu tuvāko sekotāju Dalilā Muhamadu no ASV apsteidza tikai pēdējos metros par divām sekundes simtdaļām. Finālsacensībām kvalificējās gan Hejnova, gan Muhamada, kā arī Eilidija Doila (Lielbritānija), Ešlija Spensere (ASV), olimpiskā vicečempione Sāra Sota Petersena (Dānija), Žanīve Rasela (Jamaika), Šamjēra Litla (ASV) un Lea Šprungere (Šveice).

800 metru skrējienā vīriešiem uzvaru izcīnīja šī gada pasaules čempionāta 5. vietas ieguvējs Naidžels Amoss no Botsvanas, kurš distanci veica vienā minūtē un 44,50 sekundēs (1:44.50). Tikmēr otrajā un trešajā vietā ierindojās divi Polijas skrējēji - attiecīgi Adams Kščots (1:45.28) un Marcins Levandovskis (1:45.33). Vietu finālsacensībās nodrošināja trīs iepriekš minētie skrējēji, kā arī Kipjegons Bets (Kenija), Donovans Brazīrs (ASV), Fergusons Rotičs (Kenija), Brendons Makbridžs (Kanāda) un Roberts Bivots (Kenija).

Nākamais Dimanta līgas posms norisināsies 24. augustā Šveices pilsētā Cīrihē.


Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.