Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Grabuste monobobslejā cer iegūt jaunas emocijas

Grabuste monobobslejā cer iegūt jaunas emocijas
Aiga Grabuste
Foto: Lauris Vīksne/f64

Kādreizējā Latvijas rekordiste septiņcīņā un pašreizējā rekordiste tāllēkšanā telpās Aiga Grabuste pagaidām vēl neprognozē vai viņai izdosies pārslēgties uz monobobsleju, sakot, ka lielāka skaidrība būs pēc drīzumā gaidāmās treniņnometnes Lillehammerē, tomēr jebkurā gadījumā viņa cer tur iegūt jaunas emocijas, sportiste pastāstīja sarunā ar Sportacentrs.com.

Monobobslejs iekļauts 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu programmā, šoruden gatavību to izmēģināt paužot vairākām labi zināmām Latvijas sportistēm. Oktobra beigās un novembra sākumā pirmo pieredzi trasē gūs Grabuste, kā arī šķēpmetējas Līna Mūze un Katrīna Sirmā. Iepriekš interesi izrādījušas arī BMX riteņbraucējas Vineta Pētersone un Vanesa Buldinska, kuras gan uz Lillehammeri nebrauks.

"Pagaidām mani vēl nevar saukt par pilnvērtīgu bobsleja izlases dalībnieci. Esmu bijusi tikai uz vienu treniņu estakādē, bet pirmdien mums būs otra tikšanās reize. Redzēsim, kā ies Norvēģijā. Šobrīd vieglatlētikā ir starpsezona, tāpēc izmantošu iespēju izmēģināt spēkus jaunā sporta veidā," pastāstīja Grabuste, kura šobrīd trenējas individuāli Rīgā. "Norvēģijā būs jāsaprot vai tas ir tas, ko gribētos darīt nākotnē. Pēc nometnes skaidrāk varēšu pateikt par redzējumu uz šo visu, jo šobrīd vēl neesmu nobraukusi pa trasi, izjutusi ātrumu, kratīšanos. Tāpēc nevaru sapņot un stāstīt cik forši būs turpmāk."

"Pirmkārt, šis būs kaut kas jauns. Otrkārt, brauksim vairākas skatīties un taustīties. Būs jaunas emocijas," Grabuste teica, ka gaidāmo nometni gaida ar nepacietību, jo vieglatlētikā visapkārt nav pozitīva situācija. Kā pastāstīja sportiste, izmēģināt monobobsleju viņai piedāvājis Zintis Ekmanis. "Savā sporta veidā kaut ko esmu sasniegusi, ja sanāks, kāpēc gan nepacelt monobsleju?

Pirms pāris gadiem Grabuste jau mēģināja savus spēkus skeletonā. Tagad sportiste saka, ka tas sporta veids viņai nav iepaticies. "Toreiz arī gribējās emocijas un nodomāju: "Kāpēc nē, ir starpsezona, pamēģināšu." Pamēģināju, nobraucu pāris reižu no pustrases. Sapratu, ka skeletonam jābūt gēnos, turklāt toreiz vēl gribēju lekt tālumu. Varbūt, ja būtu bijis sieviešu bobslejs, apsvērtu domu pāriet, bet tad tas nebija."

Šis gads vieglatlētikā Grabustei izvērtās ļoti pieticīgs. Viņas labākais rezultāts tāllēkšanā bija vien 5,87 metri, kas deva vien desmito vietu Latvijas rangā. Grabuste maija beigās startēja sacensībās "Rīgas kausi", bet turpināt sezonu viņai liedza veselības likstas - atkal sāka sāpēt Ahilleja cīpsla, bet angīnu nācās ārstēt ar antibiotikām.

"Tagad Ahilleja cīpsla ir saārstēta un turpinu trenēties. Šeit nav tāda slodze, nav garo gabalu skriešana un kāja vairs tā nereaģē. Sprintus tā varētu izturēt," prognozēja sportiste. "Ļoti ceru pavasarī vēl atgriezties tāllēkšanā. Tomēr vai izdosies, to rādīs tikai laiks."

Vēl 2015. gadā Aiga, kura karjeras sākumā startēja septiņcīņā un vienubrīd bija Latvijas rekordiste, sacensībās Tbilisi sasniedza personisko rekordu un Latvijas rekordu tāllēkšanā telpās (6,82 metri). Gadu iepriekš viņa Eiropas čempionātā Cīrihē tāllēkšanā ieguva piekto vietu (6,65), kas bija augstākā Latvijas vieglatlētu pozīcija tā gada čempionātā. Taču pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā Amsterdamā Grabuste iedzīvojās augšstilba muskuļa traumā.

2017. gada sezonas sākumā viņa startēja diezgan veiksmīgi, pāris sacensībās aizlecot gandrīz 6,50 metrus. Taču skrējiens pēc pasaules čempionāta normatīva (6,75) beidzās nesekmīgi.


, 2018-10-18 15:29, pirms 6 gadiem
Nez uz Norvēģiju apskatīšanoss, vai gribēs startēt sportaveidā, kurā aizvadīts tikai viens treniņš, valsts sponsorē?

Pa lielam no sportistes viedokļa malacis, redz iespēju četrus gadus sev stipendiju nodrošināt, uz Olimpiādi vēl pacīnīties, iespējas māk izmantot
Vismaz nečīkst, ka galvā putra un tehnika nojukusi, pēc 10 gadu trenēšanās... Vnk, uzreiz pasaka, meklē emocijas, vajag emocijas, motivāciju, atrod iespējas... Cepuri nost - Madarai šo kāds varētu iemācīt
, 2018-10-18 15:35, pirms 6 gadiem
Par to ahileju, traumām un slodzi izskatās tāda pozitīvo momentu meklēšana sevis iedvesmošanai vai attaisnošanai. Nez vai bobslejā un tāllēkšanā baigi atšķirās tā skriešana. Traumas tieši vairāk manuprāt rodas sprintos nevis garākos gabalos.
, 2018-10-18 15:37, pirms 6 gadiem
Protams, ka meklēts tiek kas vairāk par emocijām - cilvēcīgi apstākļi un atalgojums + iespēja pacīnīties par valsts prēmiju olimpisko medaļu kontekstā. Bet, vai te ir kas nosodāms? Diez vai. Tāpēc jānovēl izdošanās. Priekā!
, 2018-10-18 15:43, pirms 6 gadiem
Pamēģina te, pamēģina tur, pazaudē emocijas, atrod emocija un galvenais, visu apmaksā valsts un federāciju sponsori! Dzīve izdevusies!
, 2018-10-18 18:04, pirms 6 gadiem
šādā rakstā nedrīkst nepieminēt sportistes iesācējas sporta veidā vecumu
, 2018-10-18 18:05, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: šādā rakstā nedrīkst nepieminēt sportistes iesācējas sporta veidā vecumu
30
, 2018-10-18 20:30, pirms 6 gadiem
Tonna rakstīja: Pamēģina te, pamēģina tur, pazaudē emocijas, atrod emocija un galvenais, visu apmaksā valsts un federāciju sponsori! Dzīve izdevusies!
Šajā gadījumā apmaksā nevis valsts,bet gan IBSF.taču jautājums ir viens!Startā-JĀ,taču ko viņas darīs trasē???Vai Jūs ziniet,cik Pasaulē ir gribošu stūrēt iepriekšējo elites klases stūmēju meiteņu,kuras jau pa šiem gadiem ir izjutušas patieso bobsleja garšu un zina,ko darīt arī pārsēžoties pilota vietā!?Viss beigsies ar to,ka naudiņa tiks patērēta un uz Olimpiādi aizbrauks tās kurām ir jāaizbrauc,taču nedomāju ,ka tās būs latvietes...
, 2018-10-18 20:41, pirms 6 gadiem
Varbūt esmu palaidis garām un tāda informācija ir bijusi - vai olimpiādē monobobā varēs startēt arī tas pilotes, kuras vada divniekus?

Lai meitenes mēģina. Cerams, ka kāda izdosies. Bet gribējās dzirdēt arī iemeslu, kāpēc abas BMX braucējas šobrīd ir pastumtas malā.
, 2018-10-18 21:09, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Varbūt esmu palaidis garām un tāda informācija ir bijusi - vai olimpiādē monobobā varēs startēt arī tas pilotes, kuras vada divniekus?

Lai meitenes mēģina. Cerams, ka kāda izdosies. Bet gribējās dzirdēt arī iemeslu, kāpēc abas BMX braucējas šobrīd ir pastumtas malā.
Es arī nezinu..,taču labas bijušās Pasaules stūmējas,kuras varētu būt arī labas potenciālās pilotes ir pietiekami,lai varētu nokomplektēt Olimpisko kvotu...
, 2018-10-18 21:29, pirms 6 gadiem
Snaf rakstīja: Es arī nezinu..,taču labas bijušās Pasaules stūmējas,kuras varētu būt arī labas potenciālās pilotes ir pietiekami,lai varētu nokomplektēt Olimpisko kvotu...
Bet piekrīti, ka tomēr ir milzīga starpība, vai mūsējām būs jāsacenšas ar profesionālēm, kuras pilotē jau daudzus gadus, vai tādām pašām iesācējām kā viņas pašas?
, 2018-10-18 21:43, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Varbūt esmu palaidis garām un tāda informācija ir bijusi - vai olimpiādē monobobā varēs startēt arī tas pilotes, kuras vada divniekus?
Bet kāpēc lai nevarētu? Piemēram, sprinteriem taču nav aizliegts startēt tāllēkšanā
, 2018-10-18 21:58, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Bet piekrīti, ka tomēr ir milzīga starpība, vai mūsējām būs jāsacenšas ar profesionālēm, kuras pilotē jau daudzus gadus, vai tādām pašām iesācējām kā viņas pašas?
Vai Tu izlasīji,ko es rakstīju!?
P.S.Ja arī cīnīsies,tad tiešām cīnīsies ar tādām pašām...,kuras patiesībā ne par ko necīnās,vai ne tā
, 2018-10-18 23:08, pirms 6 gadiem
Snaf rakstīja: Šajā gadījumā apmaksā nevis valsts,bet gan IBSF.taču jautājums ir viens!Startā-JĀ,taču ko viņas darīs trasē???Vai Jūs ziniet,cik Pasaulē ir gribošu stūrēt iepriekšējo elites klases stūmēju meiteņu,kuras jau pa šiem gadiem ir izjutušas patieso bobsleja garšu un zina,ko darīt arī pārsēžoties pilota vietā!?Viss beigsies ar to,ka naudiņa tiks patērēta un uz Olimpiādi aizbrauks tās kurām ir jāaizbrauc,taču nedomāju ,ka tās būs latvietes...
Es vairāk par to, ka līdz 30 gadiem mētājas turpu šurpu, mēģina kaut ko atrast, bet rezultātu pieaugušo PRO sportā tikpat kā nav, izņemot dažus Latvijas rekordus.
, 2018-10-19 00:00, pirms 6 gadiem
Lai Aigai veicas!
Betttttt domāju, ja 30 ir par daudz, lai ieguldītu naudušādā sportistā.
Bobslejs ir mūs izlutinājis ar labajiem rezultātiem. Būtu interesanti dzirdēt treneru Ozola/Prūša redzējumu par monobobsleja meitenēm.
Gadījās baudīt Zelta rudeni Siguldā un ejot pastaigā gar trasi redzēju, ka Ozols darbojās ar jaunām meitenēm, kas nu tiešām nebija Grabuste un Mūze.
Liekam jaunajos! Lai gatavojas un velk līdzi mūsu čaļiem!
, 2018-10-19 11:53, pirms 6 gadiem
Atslēgas vārdi,, Vieglatlētikā visapkārt nav pozitīva situācija." Tobiš naudu man vairs nedod, iešu kur tās ir daudz.
Un kas tas par sviestu.Ja testos atlasīja trīs, bet tagad uz Lillehammeri brauc citas.Kādam ir green card vai kā?
Guldīt 30 gadniecē, kura ir visa notraumēta?!Prāts vai neprāts?!Kurš uzvarēs?!
, 2018-10-19 13:13, pirms 6 gadiem
Bobsleja divniekus vajag pārdēvēt par stereobobsleju!
, 2018-10-19 18:50, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Bobsleja divniekus vajag pārdēvēt par stereobobsleju!
Varētu, tikai tad viņiem vajadzētu sēdēt blakus, perpendikulāri trasei. Bobsleja 4-nieks būtu attiecīgi kvadrobobslejs - 2 apakšā, 2 augšā uz apakšējo pleciem. Emocijas garantētas.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.