Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Aprit 45 gadi "Lēcienam 21. gadsimtā"

Tieši pirms 45 gadiem - 1968. gada 18. oktobrī - olimpiskajās spēlēs Mehiko notika, iespējams, viens no vēsturiskākajiem pavērsieniem sportā. Reti vēl par kuru sporta notikumu ir tik daudz runāts un rakstīts, kā par amerikāņa Roberta (Boba) Bīmona pasaules rekordu tāllēkšanā - 8,90 m. "Lēciens 21. gadsimtā" gandrīz arī noturējās līdz 21. gadsimtam - 1991. gadā šo rekordu par 5 cm laboja cits amerikānis Maiks Pauels.

Nevar teikt, ka Robertu Bīmonu pirms Mehiko olimpiskajām spēlēm neviens nezināja. Olimpiskajā sezonā viņš bija uzvarējis 22 no 23 sacensībām, viņa rēķinā bija 8,33 m tāls lēciens, taču par galvenajiem pretendentiem uz zelta medaļu uzskatīja Bīmona tautieti Ralfu Bostonu (Bīmons, piemēram, nešaubījās, ka uzvar;ēs tieši viņš) un Igoru Terovanesjanu no PSRS (viņiem abiem tobrīd piederēja pasaules rekords - 8,35 m), pārsteigumu varēja sagaidīt no vācieša (no VDR) Klausa Bēra, no austrālieša Elena Kroulija, bet Bīmons...

Bīmons varēja nemaz netikt pamatsacensībās, jo dienu iepriekš kvalifikācijā 22 gadus vecais Roberts atradās aizas malā - pirmie divi lēcieni neieskaitīti. Tad pie viņa esot piegājis Ralfs Bostons, kurš jau pirmajā lēcienā sasniedza 8,27 m, un teica: "Bob, atslābinies. Atsperies kādu pēdu pirms dēlīša, ko tas tev mainīs? Galvenais - nepārkāp." Roberts paklausīja, aizlēca 8,12 m, taču neviens viņu īpaši neievēroja - sak, ne pirmais un pēdējais olimpisko spēļu debitants, kuram piemetas "lampu drudzis"...
Par to, kā, kur un ar ko Roberts Bīmons pavadīja nakti pirms sacnešibām, ir dažādi nostāsti. Olimpiskajā ciematā viņa nebija. Viņš esot devies izklaidēties, esot saticis skaistu meiteni un pavadījis nakti kopā ar to. Par to nakti viņam joprojām jautā visur, kur viņš ierodas. "Tā nakts bija burvīga. Atceros, ka es skūpstījos. Sekss? Ko nu kurš ar to saprot... Tā bija burvīga nakts un es lieliski gulēju," tā vai mazliet citādi, bet izvairīgi parasti atbild Bīmons. "Patiesību par to lēcienu? Nekad!," arī tā ir atbildējis Bīmons.

Sacensību dienā - 1968. gada 18. oktobrī - te smidzināja, te lija. Roberts Bīmons lēca ceturtais pēc kārtas un bija nolēmis, ka pirmais lēciens būs kā "melnraksts", ka galvenais ir nepārkāpt atspēriena dēlītim, bet tad jau viņš lēks ar pilnu spēku. Bīmons ilgi gatavojās savam pirmajam lēcienam, labi atspērās, izlēca ļoti augstu virs smilšu bedres (vēlāk tika noteikts, ka augstākais punkts bija 2,248 metri) un piezemējās pašā bedres galā. Iestājās klusums un apjukums. Vispirms jau tiesneši nevarēja izmērīt rezultātu, jo mērīšanas iekārta nebija paredzēta tik tāliem lēcieniem. Nācās meklēt parasto mērlenti. Apmēram pusstundu nebija zināms rezultāts, kaut gan visi - pirmām kārtām jau Bīmona konkurenti - nojauta, ka lēciens ir ļoti tāls, ka sasniegts jauns pasaules rekords. Tikai Roberts pats nenojauta neko. Nē, viņš saprata, ka lēciens izdevās ļoti labs, pieļāva, ka pasaules rekords par pāris centimetriem varētu būt labots, bet, ka būs 8,90 m... Kāpēc tik ilgi mēra un neziņo rezultātu? Nu, laikam jau patiešām ir rekords un, kas zina, varbūt tiesnešiem arī vajag tik daudz laika, lai pārbaudītu visas formalitātes. Bīmons bija lieliskā noskaņojumā, taču nenojauta, ka paveicis kaut ko neticamu. Arī tad, kad uz tablo parādījās šie skaitļi, Roberts Bīmons neko nesaprata, jo metriskā sistēma viņam bija sveša. Piegāja Ralfs Bostons un pilnīgā apjukumā pateica:"Puisi, tu esi aizlēcis 29 pēdas..." Tikai tad Roberts visu saprata. Viņš izpildīja vēl vienu lēcienu (8,04 m), bet tad pameta sektoru un devās prom. Viņš vairs nespēja lēkt, viņu pārņēma histērija. Nespēja lēkt arī galvenie konkurenti - "sudrabu" ar 8,19 cm tālu lēcienu ieguva Bērs, bet Bostons ar 8,16 m tālu lēcienu palika trešais. Austrālietis Linnss Deiviss pēc Bīmona lēciena teica: "Es vairs nevaru iet sektorā. Kāda jēga? Lai izskatītos pēc muļķa? Ar šo lēcienu viņš nogalināja tāllēkšanu."
Neilgi pēc Robnerta Bīmona "Lēciena 21. gadsimtā" sāka stipri līt, taču tam vairs nebija nekādas nozīmes. Savu lēcienu Bīmons veica 1968. gada 18. oktobrī, bet piezemējās jau citā laikmetā...


, 2013-10-18 15:32, pirms 11 gadiem
Wow, nemaz nezināju par šādu vēstures lappusi. Paldies!
, 2013-10-18 17:25, pirms 11 gadiem
Mehiko spēlēs v-atl. vispār bija daudz interesantu notikumu. Mūsu Lūsis, jeņķu sprinteri un to protests, maratons. Bet Bīmons visunikālākais. Visvairāk acīmredzot vainīga augstkalne, kādā nekad tik lieli mači nebija notikuši.
, 2013-10-18 17:54, pirms 11 gadiem
Protams, ka augstkalne daudz ko ietekmēja. Tur tika sasniegti pasaules rekordi 100m (noturējās līdz 1983.g.), 200m (līdz 1979.g.), 400m (līdz 1988.g.), trīssolī Mehiko olimpiādē rekords tika labots veselas 5 reizes, un ne tikai.
Par to 2,24m augstāko lēciena punktu gan vai nav pārspīlēts, Diks Fosberijs ar tieši tādu rezultātu uzvarēja augstlēkšanā (starp citu, tā bija pirmā uzvara lielās sacensībās, lecot "flopā").
, 2013-10-18 19:19, pirms 11 gadiem
Vairāk tādu rakstu!
, 2013-10-18 19:31, pirms 11 gadiem
Piekriitu raksts labs. Sheit buus video Bob Beamon's World Record Long Jump - 1968...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.