Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

"Tet" Rīgas maratona ietvaros skries gandrīz 40 000 sportistu

"Tet" Rīgas maratona ietvaros skries gandrīz 40 000 sportistu
Maratona organizators Aigars Nords (no kreisās), Valērijs Žolnerovičs, Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Jānis Višķers un Dmitrijs Serjogins. Publicitātes foto

Nedēļas nogalē gaidāmajā "Tet" Rīgas maratonā piedalīsies gandrīz 40 000 skrējēju no 75 pasaules valstīm - 13 000 cilvēku skries sestdien paredzētajā "Rimi" bērnu dienā, bet 25 000 cilvēku dažāda garuma trasēs dosies svētdien, kad risināsies galvenās sacensības. Šogad Rīgas maratonam pirmoreiz būs pats prestižākais - Zelta - statuss.

Prestižākajā 42,195 kilometru distancē svētdien trasē dosies atlēti, kuri kāpuši uz goda pjedestāla Ņujorkas, Bostonas, Sidnejas, Valensijas, Prāgas, Seviļas, Vīnes, Mumbajas un citos prestižos maratonos. Starp TOP 5 favorītēm dāmām būs arī divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Jeļena Prokopčuka no Latvijas, kura Rīgā maratona distanci iepriekš nav skrējusi.

Kungu konkurencē šogad sacentīsies etiopieši Deribe Robi Melka (PB 2.05:58, 2015), 3. vietas ieguvējs Valensijas (2017) un Prāgas maratonos (2015), Asefs Belejs Bedada (PB 2.06:39), kurš šogad ar jaunu personīgo rekordu bija otrais Seviljas maratonā, kā arī Tefers Asefs Mengisa (PB 2.07:56, 2019), kurš savukārt 2. vietu šogad ieguvis Otsu
maratonā Japānā, uzrādot savu labāko maratona laiku.

Starp pasaules elites dāmām varēsim sekot līdzi divkārtējai Ņujorkas maratona uzvarētājai Jeļenai Prokopčukai (PB 2.22:56, 2005). Viņas sīvākās konkurentes būs gados krietni jaunākas etiopietes Birke Debele Bejene (PB 2.25:28, 2018), šogad izcīnījusi 3. vietu Mumbajas maratonā un 2. vietu Hamburgas maratonā (2018), un Vorkneša Alema Mola (PB 2.25:45, 2019), šī gada Mumbajas maratona uzvarētāja un 3. vietas ieguvēja Barselonas maratonā (2018). Starp līderēm skries arī kenijiete Mērsija Džerotiča Kibarusa (PB 2.26:52, 2017), Sidnejas maratona uzvarētāja (2018) un Taipejas maratona uzvarētāja (2016). No Eiropas stiprākajām dāmām pievienosies baltkrieviete Anastasija
Ivanova (PB 2.27:24, 2012), kura ir divkārtēja Varšavas maratona uzvarētāja un 5. vietas īpašniece Eiropas čempionātā Berlīnē 2018. gadā.

"Tā kā mans iepriekšējais maratons bija pirms gandrīz trim gadiem, nevaru būt ļoti ambicioza par rezultātu, bet esmu pastrādājusi treniņnometnē Portugālē," piektdien preses konferencē teica Prokopčuka. "Diemžēl laikapstākļi nebūs labvēlīgi, būs silts, bet tā Rīgā ir ļoti bieži un esam gatavi arī tam. Man ir savi mērķi. Uz personisko rekordu netēmēju, bet divas stundas un 30 minūtes ir mans sapnis."

Tiek prognozēts, ka vīru uzvarētājs distanci varētu veikt zem divām stundām un astoņām minūtēm, bet dāmām - divām stundām un 27 minūtēm. "Tet" Rīgas maratona rekordu kungiem pagājušā gadā uzstādīja etiopietis Cedats Ajana ar rezultātu 2.11:00, savukārt dāmu konkurencē nepārspēta bija kenijiete Džordžīna Džepkirui Rono ar finiša laiku 2.28:22.

Maratons vienlaicīgi būs arī Latvijas čempionāts. Tajā piedalīsies gan dāmu rekordiste Prokopčuka, gan arī viņas kolēģis starp vīriem Valērijs Žolnerovičs (PB 2.14:23, 2017). Uz Latvijas čempionāta maratonā zeltu pretendēs arī, piemēram, 2018. gada Latvijas čempione maratonā Karīna Helmane-Soročenkova un Dmitrijs Serjogins.

"Pirms maratona vienmēr sajūtas ir pacilājošas, bet sportiskā forma šoreiz varētu būt labāka, jo pavasara vīruss skāra arī mani. Tikai distancē sapratīšu, kā jūtos," saka Žolnerovičs "Man patīk, ka Rīgā ir Zelta statuss, tas dod lielu iespēju, ka maratons nebūs jāveic vienatnē."

Zīmīgi, ka Zelta maratona statuss pēc jaunajiem atlases kritērijiem nozīmē, ka finišēšana desmitniekā ļaus kvalificēties šī gada pasaules čempionātam, bet vieta pieciniekā dos ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Šogad visus distanču dalībnieki saņems mākslinieka Artūra Analta dizainētas medaļas: “Katrai distancei radīju savu medaļu ar vienu vienojošu elementu – kubu. Katrs kubs reprezentē vienu kilometru, savukārt kopā tie veido medaļas formu – distanci. Šo kubu ceļu var izskriet dažādos veidos, un tas simbolizē katra skrējiena unikalitāti, neatlaidīgu treniņu procesu un gribasspēku,” saka medaļu autors.

Svētdien vairāk nekā 10 000 dalībnieku pieteikti sešu kilometru distancei, vairāk nekā 7000 dalībnieku desmit kilometriem un vairāk nekā 8000 dalībnieku reģistrējušies pusmaratona un maratona distancei. Tikmēr "Rimi" Bērnu dienā jaunā paaudze kopā ar vecākiem visas dienas garumā varēs piedalīties dažādās distancēs, sākot ar šķēršļu joslām pašiem mazākajiem, 200 m un 400 m distancēm līdz pat 4,2 km garam Ģimeņu skrējienam. Tie, kuri šogad vēl nav gatavi startam, varēs apgūt prasmes taekvondo, boksā, krosfitā un dejās. Šogad "Rimi" Bērnu dienā jaunums būs distance “Sprinta karalis un karaliene”, kur dažādās vecuma grupās tiks noteikti uzvarētāji 60 m skrējienā. Tāpat kā lielie skrējēji, arī mazie šajā distancē saņems goda medaļas.

Šogad "Tet" Rīgas maratona trasē skrējēji un atbalstītāji noteikti pamanīs vairākas līdz šim neredzētas aktivitātes. Eiropas aleja pie Brīvības pieminekļa simboliski atgādinās par Eiropas Savienības sniegto iespēju daudzveidību, uzmundrinās un vienos visu distanču skrējējus un līdzjutējus no Eiropas un pasaules valstīm. Tāpat Nacionālie bruņotie spēki sveiks skrējējus no visas pasaules, veidojot "Tet" Rīgas maratona pārstāvēto dalībvalstu karogu aleju. Sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu tiek īstenots pilotprojekts – ieviests Zaļais punkts pie Mākslas akadēmijas, kurā tiks izmantotas papīra ūdens glāzītes un pirmo reizi šķirosim atkritumus.

Maratona galvenais partneris "Tet" šogad skrējējiem sarūpējis īpašu pārsteigumu − vairākus torņus trasē, no kuriem, mūzikai skanot, skrējēji tiks iemūžināti fotogrāfijās. Bildes pēc maratona būs pieejamas internetā sportfoto.com – pirmo reizi bez maksas. Savukārt līdzjutēji tiek aicināti doties uz finiša zonu, lai ērtās, VIP cienīgās Tet tribīnēs baudītu skaistus finiša mirkļus klātienē.

Oficiālo maratona tiešraidi visā pasaulē šogad nodrošina 360TV. Ikviens atbalstītājs varēs dzīvot līdzi skriešanas svētku norisei – karstākajām emocijām, sarunām ar līderiem, uzvaras triumfam un kopā būšanas priekam visas trases garumā. Tiešraide būs vērojama no plkst. 8.00 līdz 15.00. Savukārt kanālā "Best4Sport TV" galvenokārt varēs sekot līdzi un turēt īkšķus par elites atlētiem un mūsu Jeļenu Prokopčuku. Trasē dosies kameras uz motocikliem, lai sekotu maratona līderu cīņai par uzvaru. Elites atlētu tiešraidei varēs sekot līdzi no plkst. 8.00 līdz 11.45. Kanāli
360TV un Best4Sport TV ir vērojami "Helio" interaktīvajā televīzijā un lietotnē "Shortcut", kas pieejamas arī mobilajās ierīcēs.

Abās Tet Rīgas maratona dienās meteorologi sola krietni siltāku laiku, nekā bijis iepriekšējās nedēļās. Maratona organizatori iesaka pārdomāt apģērba izvēli – vilkt gaišu, ērtu un plānu apģērbu, kā arī rūpīgi izvērtēt savas spējas un pašsajūtu. Šogad ambiciozie mērķi jādala ar divi un jāskrien lēnām, sekojot pulsam un pašsajūtai. Pie pirmajām sliktas pašsajūtas pazīmēm nevajag kautrēties pāriet soļos vai pārtraukt skriešanu, bet tiem, kuri slikti pacieš karstumu, organizatori iesaka no starta atturēties vispār, jo nekas nav svarīgāks par veselību. It īpaši tas attiecas uz 10 km un 6 km distanču dalībniekiem, kuriem starts būs dienas karstākajā laikā. Pirms starta skrējējiem noteikti jāaizpilda medicīniskā informācija numura otrajā pusē, kas pie vajadzības atvieglos darbu medicīnas darbiniekiem. Vairāk par ieteikumiem, kā sagatavoties drošam skrējienam, lasiet "Tet" Rīgas maratona mājaslapā.

11. novembra krastmala tika slēgta jau piektdienas pēcpusdienā un to atvērs vien pirmdien, 20. maija plkst. 6.00. 18. maijā tiks slēgta Ģimeņu skrējiena trase no plkst. 9.30 līdz 11.00. 19. maijā maratona trase no 7.30 līdz 16.30. Atsevišķi ierobežojumi pilsētā tiks atcelti ātrāk – tiklīdz pēdējais skrējējs šķērsos konkrēto trases posmu. Iespējama ātrāka ierobežojumu atcelšana attiecas uz Akmens tiltu, Mūkusalas ielu, Salu tiltu un Krasta ielu. Vanšu tilts tiks slēgts satiksmei abos virzienos. Sabiedriskais transports nekursēs. Akmens un Salu tilti atvērti satiksmei virzienā uz centru, bet slēgti virzienā uz Pārdaugavu. Sabiedriskais transports kursēs abos virzienos. Paredzams, ka
satiksme pēc pēdējā skrējēja uz Akmens un Salu tiltiem Pārdaugavas virzienā tiks atjaunota ne vēlāk kā līdz plkst. 12.00. Precīzi satiksmes ierobežojumi, kartes un trases šķērsošanas punkti atrodami Tet Rīgas maratona mājaslapā.


, 2019-05-17 19:15, pirms 5 gadiem
Kādi sportisti...vaitad teiksim 3 gadīga bērns kurš 1x skries kādu distanci to tēvam pie rociņas ir sportists?
Īsti sportisti domāju tur būs labi ja 100 startejosie
, 2019-05-17 19:19, pirms 5 gadiem
Ja es nekad nesu skrējis bet zvilnejis divanaa skatoties TV un ēdot cipsus bet pieteicies 6 km distancei ko noiesu jo vairāk pa 50m noskriet nespēju...es skaitos uzreiz sportists ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-05-17 20:55, pirms 5 gadiem
mikins2 rakstīja: Ja es nekad nesu skrējis bet zvilnejis divanaa skatoties TV un ēdot cipsus bet pieteicies 6 km distancei ko noiesu jo vairāk pa 50m noskriet nespēju...es skaitos uzreiz sportists ?
Uz to stundu Tu skaitīsies sportists - amatieris, jo piedalīsies sacensībās.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.