Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Bostonas maratona uzvarētājam un otrās vietas ieguvējai trešdien jābūt darbā

Bostonas maratona uzvarētājam un otrās vietas ieguvējai trešdien jābūt darbā
Sāra Sellersa (pa labi) Bostonas maratonā
Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien notikušajā prestižajā Bostonas maratonā bija ļoti nelabvēlīgi laikapstākļi, kas palīdzēja sagādāt vairākas sensācijas. Tā, piemēram, uzvarētājs vīru konkurencē Juki Kavauči un otrās vietas ieguvēja starp dāmām Sāra Sellersa ir pilnīgi amatieri, kuriem trešdien jābūt darbā.

Bostonas maratonā skrējējus pirmdien sagaidīja auksts lietus un aptuveni 25 jūdzes stundā (11 metrus sekundē) spēcīgs vējš. Kaut trases ievadā līderi vēl skrēja uz ātru rezultātu, finišā uzvarētājam vīru konkurencē Kavauči tas bija vien divas stundas, 15 minūtes un 58 sekundes, kas ir vājākais čempiona laiks kopš 1973. gada. Tikmēr dāmām uzvarētāja Dezi Lindena distanci veica divās stundās, 39 minūtēs un 54 sekundēs, kas ir 18 minūtes lēnāk nekā pērnais čempiones rezultāts un vājākais rezultāts uzvarai kopš 1978. gada.

Var teikt, ka Kavauči šādi apstākļi bija ierasti, jo Jaungada dienā viņš noskrējis maratonu -23 grādos pēc Celsija, toreiz finišējot divās stundās, 18 minūtēs un 59 sekundēs. Tiek uzskatīts, ka tas ir vēsturē aukstākais maratons, kurš noskriets zem divām stundām un 20 minūtēm.

Kavauči pieder virkne pasaules rekordu. Viņš 25 maratonus noskrējis ātrāk par divām stundām un 12 minūtēm, bet iespaidīgas 79 reizes distanci veicis divās stundās un 20 minūtēs. Ikdienā japānis ir ierēdnis, kurš strādā 40 stundas nedēļā un viņa mērķis ir līdz 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm 100 reižu noskriet maratonu zem divām stundām un 20 minūtēm.

Kad Juki bija sešus gadus vecs, viņš 1500 metrus noskrējis septiņās minūtēs un 30 sekundēs. Viņa māte, kura pati savulaik bija skrējēja, izlēmusi trenēt dēlu, kuram ikdienas bijis jāskrien vietējā parkā. Kavauči bija uzdevums, katru dienu pārspēt personīgo rekordu. Ja jaunietim līdz tam pietrūcis vairāk nekā 30 sekunžu, vajadzējis skriet papildus apli, bet, ja vairāk nekā minūte, - divus apļus.

Darba dēļ Kavauči aizliegts pieņemt sponsoru naudu, bet viņš drīkst tikt pie naudas balvām no maratoniem (par uzvaru Bostonā japānim pienāksies 150 000 dolāru). Paredzams, ka trešdien Kavauči atkal būs darbā, bet nedēļas nogalē viņam plānots veikt pusmaratonā Japānā.

Ja Kavauči jau pirms šīm sacensībām bija pazīstams skrējējs, gandrīz neviens ASV nav zinājis, kas ir dāmu konkurencē otro vietu guvusī Sāra Sellersa. Kā vēsta mediji, ASV ir pazīstama kantrī mūzikas zvaigzne ar tādu vārdu, bet par skrējēju Sāru Sellersu meklētājā Google pirms pirmdienas nav bijis atrodams gandrīz nekas.

Kā atklājis skrējējas vīrs Bleiks Sellerss, 26 gadus vecā sportiste ikdienā strādā par māsiņu anestezioloģijas nozarē. Bostonā viņa skrējusi otro maratonu mūžā un, lai tiktu pie iespējas piedalīties, viņai vajadzēja maksāt dalības naudu. Pēc finiša Sellersa nav zinājusi, ka distanci noslēdza otrajā vietā.

"Kāds viņai pateica un viņa tam neticēja," pauda Bleiks Sellerss.

"Nemaz nezināju, ka tas ir iespējams. Centos tiesnešiem paprasīt, kurā vietā finišēju. Man nebija ne mazākā nojausma par to, kad beidzu distanci," izteicās skrējēja, kura par otro vietu nopelnīja 75 000 dolāru. Sellersa atzina, ka viņa nezina, kur tērēs iegūto naudu, bet, visticamāk, apmaksās sev un vīram studiju parādus.

Izmantotie resursi:
https://www.theguardian.com/lifeand...
https://www.bostonglobe.com/sports/...


, 2018-04-17 22:35, pirms 6 gadiem
Ja Kavauči jau pirms šīm sacensībām bija odiozs skrējējs pasaulē[..]

odiozs -ais; s. -a, -a;

Tāds, kas izraisa pret sevi negatīvu attieksmi; arī nevēlams, nepieņemams.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.