Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Pētījums: vieglatlētika - populārākais sporta veids Latvijā 2016. gadā

Krišs Upenieks

Pētījums: vieglatlētika - populārākais sporta veids Latvijā 2016. gadā
Laura Ikauniece-Admidiņa
Foto: AFP/Scanpix

Populārākais sporta veids Latvijā 2016.gadā bija vieglatlētika un skriešana, liecina mediju aģentūras Mindshare veiktā pētījuma rezultāti. Tālāk topā seko 2014.gada līderis futbols, trešajā vietā nemainīgi ir volejbols un pludmales volejbols, kam seko basketbols. TOP5 noslēdz riteņbraukšana (t.sk. BMX), pirmo reizi kopš 2009.gada atstājot hokeju ārpus populārāko sporta veidu piecinieka. Jāpiebilst gan, ka hokejs arvien ir skatītākais sporta veids Latvijā.

Pētījums “Latvijas sporta veidu tops” tiek veikts jau sesto reizi. Tā mērķis ir noteikt dažādu sporta veidu popularitāti Latvijā. Šogad analizēti 55 dažādi sporta veidi un to grupas, apskatot daudzveidīgus sporta dzīves aspektus: iedzīvotāju līdzdalība sportā, katra sporta veida statistiskos rādītājus, kā arī sporta auditoriju TV un internetā.

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, sporta departamenta direktors Edgars Severs uzsver: “Atzinīgi vērtēju mediju aģentūras veikto pētījumu par Latvijas iedzīvotāju iecienītākajiem sporta veidiem. Šāda rakstura pētījumi ļauj uz sportu paskatīties no cita rakursa. Pētījuma rezultāti spilgti parāda to, kā korelē, piemēram, Latvijas sportistu sasniegumi ar to, kas ir populārākais vai skatītākais sporta veids, un kā tas mainās. Uzskatu, ka popularitātes objektīva mēraukla ir iedzīvotāju ikdienas sportošanas paradumi. Vieglatlētikas, skriešanas un, piemēram, riteņbraukšanas masveidība tam ir apliecinājums. Par to liels prieks ir arī mums, sporta politikas veidotājiem. Tāpat priecē, ka procentuālā izteiksmē progresē rādītājs, kas raksturo iedzīvotāju sportošanas biežumu. Tostarp vēlos uzsvērt, kā pētījums un tā rezultāti var būt noderīgs instruments arī sporta nozares atbalstītājiem, jo diezgan objektīvi parāda tirgus situāciju un iedzīvotāju paradumus.”

“Latvijas sporta vide ir ļoti plaša un daudzveidīga – mēs zinām, ka hokejs, futbols, basketbols vienmēr ir bijis populārs – bet ir vēl daudz citu sporta veidu, kuri ir iecienīti šaurākās sabiedrības grupās. Lai noskaidrotu pilnīgu ainu par sporta dzīvi Latvijā, katra sporta veida popularitāti un sabiedrības iesaisti, pētījumā esam apkopojuši pēc iespējas plašāku informācijas apjomu - dažādus statistikas datus un iedzīvotāju aptaujas datus. Šī informācija ir ļoti noderīga sporta dzīves organizētājiem un sponsoriem, lai izvērtētu un salīdzinātu katra sporta veida sniegumu un potenciālu,” atzīmē Mindshare biznesa plānošanas vadītājs Baltijā Aivars Šmits.

Jāatzīmē, ka vieglatlētika un skriešana pētījumā analizētas kopā, un to līdera pozīciju topā nodrošina tas, ka iedzīvotāji 2016.gadā gan labprāt sekojuši līdzi šim sporta veidam, tostarp, Latvijas sportistu panākumiem, gan arī labprāt ar to nodarbojušies paši.

Vieglatlētika un skriešana pētījumā izceļas arī jautājumā par populārākajiem sporta pasākumiem, kur numur viens ar 73% atpazīstamības ir Lattelecom Rīgas maratons. Citi populārākie sporta pasākumi ir Ghetto Games (57%), Stipro Skrējiens (54%) un Rīgas velomaratons (53%).

Turklāt “Gada sportista” balvu, pēc iedzīvotāju domām, visbiežāk būtu pelnījusi saņemt tieši vieglatlēte Laura Ikauniece-Admidiņa, kura to arī ieguva svinīgā ceremonijā pagājušā gada nogalē. Kā “Gada sportisti” salīdzinoši bieži minēti arī skeletonists Martins Dukurs, basketbolists Kristaps Porziņģis, svarcēlāja Rebeka Koha, paralimpietis Aigars Apinis un arī Latvijas paralimpieši kopumā. Jāpiebilst, ka arī basketbolists Kristaps Porziņģis pērn saņēma “Latvijas Gada balvu sportā 2016”.

"Ar šo pētījumu Mindshare nostiprina savas pozīcijas kā viens no vadošajiem sporta mārketinga konsultāciju uzņēmumiem Latvijā. Situācijā, kad pieaug fanu un sponsoru prasīgums, šādi salīdzinoši “atskaites punkti” ir ļoti svarīgi. Šis pētījums, iespējams, ir labākais veids kā atbalstītāji var izmērīt atdevi savām investīcijām augsto sasniegumu sportā. Turklāt tas sniedz iespēju izvērtēt arī dažādu tautas sporta pasākumu popularitāti un mediju reitingus. Pētījuma rezultāti liecina, ka tādi uzņēmumi kā, piemēram, Lattelecom, LMT, Latvijas Gāze, ir ļoti pareizi izvēlējušies atbalstāmos sporta projektus. Tā kā pētījumu veicam jau sesto reizi un dati ir pieejami arī par iepriekšējiem periodiem, ir iespējams izsekot sporta veidu attīstības dinamikai ,” stāsta pētījuma iniciators Andris Blaka.

Kā liecina aptaujas dati, 62% Latvijas iedzīvotāju pēdējā pusgada laikā vismaz reizi mēnesī ir sportojuši, tostarp 42% to darījuši vismaz reizi nedēļā. Aktīvāki ir vīrieši, gados jaunākie respondenti, latvieši un respondenti ar augstākiem ienākumiem. Sporta veidi, ar kuriem iedzīvotāji nodarbojušies visbiežāk, ir peldēšana, skriešana un riteņbraukšana. Bet galvenie iemesli, kas kavē sportot biežāk, izrādījušies laika (48%) un motivācijas (31%) trūkums, kā arī veselības stāvoklis (22%).

Vēl aktīvāk nekā sportojot paši, iedzīvotāji sporta dzīvē iesaistās sekojot līdzi saviem iemīļotajiem sporta veidiem. Vairums aptaujāto jeb 78% norādīja, ka seko līdzi vismaz vienam sporta veidam vai nu medijos, vai vērojot to klātienē. Kā jau minēts, skatītākais sporta veids Latvijā nemainīgi un pārliecinoši ir hokejs. Tam seko futbols un volejbols (īpaši pludmales volejbols). Savukārt skatītākie sporta notikumi televīzijā 2016.gadā bija KHL spēļu translācijas, Vasaras olimpiskās spēles Riodežaneiro un pasaules čempionāts hokejā.

Pētījums sniedz atbildes arī uz šādiem jautājumiem: kuri uzņēmumi cilvēkiem asociējas ar Olimpisko kustību Latvijā; kāda ir uzņēmumu - sporta veidu atbalstītāju atpazīstamība Latvijas iedzīvotāju vidū; kuras ir populārākās sporta komandas; kādas sporta TV pārraides piesaista visplašāko auditoriju; kādi ir iecienītākie sporta zīmoli u.tml.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Kārkliņa

  +8 [+] [-]

, 2017-01-17 10:57, pirms 7 gadiem
Man, tomēr, šķiet, ka litrabols bija, ir un būs populārākais!!!

     [+] [-]

, 2017-01-17 11:04, pirms 7 gadiem
Var jau bakstīties ar visādiem pētījumiem, bet vikipēdijas rādījumi ir reāli skaitļi no reāliem datora lietotājiem.

Futbols 19,571 , basketbols 18,437 , hokejs 10,834, vieglatlētika 7,171.

  +2 [+] [-]

, 2017-01-17 11:18, pirms 7 gadiem
Ha, ha, ha! Tad jau, drīzāk, flipsider stati ir precīzāki! It sevišķi, man patīk volejbola mājas lapa! Tā vien jau parāda līmeni! Ghetto Games, kas norisinās apmēram 1/2 gadu gandrīz katru dienu, ir krutāks par maratonu, kurā skrien vinreiz gadā. Volejbolam, vispār, tādu pasākumu nav! Šitādu pātījumu var katrs veikt un pasniegt sev vēlamā gaismā.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-17 11:27, pirms 7 gadiem
Šis pētījums šķiet domàts tirgotājiem - cik krosenes vai slidas pasūtīt no bāzes..

  -1 [+] [-]

, 2017-01-17 11:39, pirms 7 gadiem
Ja neskaita Porziņģi, rakstā nav nav pieminēts basketbols. Šnepiņa nopelns? Manuprāt, basketam ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu par Nr.1 gandrīz visos aspektos, tomēr tā nav. Ja volejbols (bīčšs) ir augstāk par basketbolu starp skatītajiem, tad LBS ir steidzami kaut kas jādara lietas labā.
Protams, tā ir tikai aptauja un realitātē viss iespējams ir pavisam savādāk.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-17 12:16, pirms 7 gadiem
a kur tad nūjošana, orietēšanās?

  +3 [+] [-]

, 2017-01-17 12:26, pirms 7 gadiem
Lai izstāsta, konkrēti, no kurienes ir statistika tāda? Kādā ziņā volejbols ir populārāks par basketbolu? nāk rēciens!

     [+] [-]

, 2017-01-17 12:32, pirms 7 gadiem
sportacentrs.com kāpēc tik daudz rakstu par nepopulāro basi? Vairāk par populārajiem jāraksta, tikai ko?

     [+] [-]

, 2017-01-17 12:38, pirms 7 gadiem
Piemēram, nospiežam virs jaunumu rindas sporta veida ikoniņu un redzam: basketbolam un hokejam ir tik daudz rakstu, ka pēdējais, kurš ietilpst, ir 12.janvāra raksts, futbolam - 9.janvāris, vieglatlētikai 25.oktobris! Volejbolam neatradu tādu vispār

  -1 [+] [-]

, 2017-01-17 12:56, pirms 7 gadiem
Sportacentra komentētāji kārtējo reizi vēlas izrādīt savu aprobežotību.

Rakstā skaidri un gaiši ir norādīta pētījumu metodoloģija ko, kā un kāpēc skatās un saskaita.

Te sāk klārēt, ka, nē, viss ir pilnīgi citādāk! Sākam skaitīt rakstus! Sportacentrs raksta par daudziem un dažādiem notikumiem, daļa no kuriem vispār nekādā veidā neattiecas uz Latviju - F1, WRC, Amerikāņu futbols utt.

Tāpat rakstā ir minēta šī pētījuma mērķauditorija - uzņēmēji. Priekš kam viņiem tas? Tāpēc, lai zinātu ko var pārdot. Ja uz Skrien Latvija seriālu startiem ik gadu stājas n-tie tūkstši cilvēku, tas nozīmē, ka viņiem ne tikai var kaut ko pārdot, bet arī tā ir laba reklāmas platforma utt.

Sportacentristi-komentētāj spriež tikai no sava, dīvāna gulētāja, skatu punkta.

     [+] [-]

, 2017-01-17 13:11, pirms 7 gadiem
stuba rakstīja: Piemēram, nospiežam virs jaunumu rindas sporta veida ikoniņu un redzam: basketbolam un hokejam ir tik daudz rakstu, ka pēdējais, kurš ietilpst, ir 12.janvāra raksts, futbolam - 9.janvāris, vieglatlētikai 25.oktobris! Volejbolam neatradu tādu vispār
tieši tā
sekojot v-atlētikai tikai LV portālos, totāls analfabēts esi šajā veidā...
tik cik par Palameikas metriem uzraksta, tas arī pa lielam viss....par pasaules v-atlētiku vispār neko neraksta..

     [+] [-]

, 2017-01-17 16:02, pirms 7 gadiem
Tonna rakstīja: Sportacentra komentētāji kārtējo reizi vēlas izrādīt savu aprobežotību.

Rakstā skaidri un gaiši ir norādīta pētījumu metodoloģija ko, kā un kāpēc skatās un saskaita.

Te sāk klārēt, ka, nē, viss ir pilnīgi citādāk! Sākam skaitīt rakstus! Sportacentrs raksta par daudziem un dažādiem notikumiem, daļa no kuriem vispār nekādā veidā neattiecas uz Latviju - F1, WRC, Amerikāņu futbols utt.

Tāpat rakstā ir minēta šī pētījuma mērķauditorija - uzņēmēji. Priekš kam viņiem tas? Tāpēc, lai zinātu ko var pārdot. Ja uz Skrien Latvija seriālu startiem ik gadu stājas n-tie tūkstši cilvēku, tas nozīmē, ka viņiem ne tikai var kaut ko pārdot, bet arī tā ir laba reklāmas platforma utt.

Sportacentristi-komentētāj spriež tikai no sava, dīvāna gulētāja, skatu punkta.
Trīscīņā, sačos tonna ?

     [+] [-]

, 2017-01-17 16:08, pirms 7 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Trīscīņā, sačos tonna ?
Vienkārši Tonna. Iesauka tāda.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-17 16:58, pirms 7 gadiem
stuba rakstīja: Lai izstāsta, konkrēti, no kurienes ir statistika tāda? Kādā ziņā volejbols ir populārāks par basketbolu? nāk rēciens!
nu piemēram laukos katrā ciemā ir pludmales volejbola laukums kamēr basim praktiski nav

  -1 [+] [-]

, 2017-01-17 17:08, pirms 7 gadiem
fenorikis rakstīja: nu piemēram laukos katrā ciemā ir pludmales volejbola laukums kamēr basim praktiski nav
Laukumi ir ,bet spēlētāji arī? Kā ir ar pilsētām un pludmales volejbola laukumiem?

     [+] [-]

, 2017-01-17 17:22, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Laukumi ir ,bet spēlētāji arī? Kā ir ar pilsētām un pludmales volejbola laukumiem?
Ja neskaita skolas vecuma jauniešus tad volejbolu spēlējošo skaits ir krietni lielāks! pāri 20 reti kurš basi spēlē!

     [+] [-]

, 2017-01-17 22:31, pirms 7 gadiem
Sakiet, ko gribat, bet tautas sportā basis knapi tiek līdzi voleja turnīru un masveidības skaitļiem. Tiklīdz sākās bīčs, tā vispār 300 pagastos 70 novados regulāri notiek mači.
Selekcija basketā protams ir spēcīgāka, jo LVF ir lēna.