Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Kipčoge ar jaunu pasaules rekordu triumfē Berlīnes maratonā

Kipčoge ar jaunu pasaules rekordu triumfē Berlīnes maratonā
Eliuds Kipčoge. Foto: Reuters/Scanpix

Kenijas garo distanču skrējējs Eliuds Kipčoge nostiprinājis savu visu laiku labākā maratonists slavu, trešoreiz uzvarot Berlīnes maratonā un uzstādot jaunu pasaules rekordu.

Kipčoge skrējiena vadībā izvirzījās jau no pirmajām minūtēm un finišu sasniedza pēc divām stundām, vienas minūtes un 39 sekundēm, iepriekšējo pasaules rekordu maratonā labojot par 78 sekundēm. Tādējādi 33 gadus vecais kenijietis kļuvis par pirmo cilvēku pasaulē, kurš maratona distanci veicis ātrāk par divām stundām un divām minūtēm.

Pirmos piecus kilometrus Kipčoge veica 14 minūtēs un 24 sekundēs, kas bija par 86 sekundēm ātrāk nekā pasaules rekorda skrējienā, bet desmit kilometru robežu viņš šķērsoja pēc 29 minūtēm un vienas sekundes. Tas bija par 26 sekundēm ātrāk nekā rekordista Denisa Kimeto skrējienā, kura otrā daļa bija krietni ātrāka. Pēc 15 kilometriem šķita, ka Kipčohes cerības pārspēt pasaules rekordu pamazām zūd, turklāt 17 kilometrus līdz finišam viņš bija pazaudējis visus tempa turētājus. Tomēr 30. kilometru atzīmē viņš bija par 52 sekundēm ātrāks nekā pasaules rekorda autors.

Otro vietu ieguva Kipčoges tautietis Amoss Kipruto, kurš uzrādīja rezultātu divas stundas, sešas minūtes un 22 sekundes, bet trešais ar rezultātu divas stundas, sešas minūtes un 47 sekundes bija vēl viens Kenijas skrējējs Vilsons Kipsangs, kurš 2013. gadā Berlīnes maratona uzvarēja ar tā brīža pasaules rekordu (2:03:23).

Riodežaneiro olimpiskajam čempionam Kipčogem šī bija desmitā uzvara 11 sacensībās. Vienīgo reizi viņu pārspēt izdevās 2013. gadā, kad Kipsangs uzstādīja pasaules rekordu. Tās Kipčogem bija tikai otrās sacensības kopš pāriešanas no stadiona skrejceļa uz asfaltu. Interesanti, ka pēdējās septiņas reizes kopš 2003. gada pasaules rekords maratona distancē ir labots tieši Berlīnes maratonā.

Izmantotie resursi:
sportingnews.com


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-09-16 13:30, pirms 6 gadiem
Spēcīgi. Un ļoti reāli, ka uz vakaru būs vēl viens pasaules rekords- desmitcīņā francūzis Maijers pēc 7 disciplīnām iet ~50 punktus priekšā pasaules rekorda grafikam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-09-16 14:16, pirms 6 gadiem
HMB- FUNNIS!!! rakstīja: Vajag naturalizeet kenijieshus nevis kkadus sirmuciishus un muudzus barot pa 150EUR dienaa
Pēc tam maksāsi 20k pensiju ja?
, 2018-09-16 16:30, pirms 6 gadiem
Latvijā kāds var 10 km izskriet no 30 minūtēm?

pirms laiciņa bija expertu atzinums, ka maratonā nereāli izskriet no 2h - tagad izskatās ar zaķiem ļoti reāli jau
, 2018-09-16 16:34, pirms 6 gadiem
Šis čalis piedalījās zinātniskā programmā,kuras ietvaros šturmēja 2h robežu. Rezultāts sanāca tuvu šim
, 2018-09-16 23:25, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: Latvijā kāds var 10 km izskriet no 30 minūtēm?

pirms laiciņa bija expertu atzinums, ka maratonā nereāli izskriet no 2h - tagad izskatās ar zaķiem ļoti reāli jau
Žolnerovičš pirms 2 nedēļām Pērnavā piemēram izskrēja zem 30 minūtēm.
Foto: Salaspils Sporta nams.

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.