Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

ASV un Krievija – līderes dopinga lietošanā pieķerto skaita ziņā, Latvija – 17. vietā

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV un Krievija – līderes dopinga lietošanā pieķerto skaita ziņā, Latvija – 17. vietā
WADA prezidents Kreigs Rīdijs
Foto: AFP/Scanpix

Organizācija par "tīru" riteņbraukšanu (MPCC) šajās dienās ir publicējusi savu pētījumu par 2017. gada pirmā pusgada dopinga atklāšanas gadījumiem un kā valsts ar vislielāko pieķerto skaitu ir izvirzījusies ASV, bet aiz viņas seko Krievija.

MPCC, kas tika izveidota, lai cīnītos pret dopingu riteņbraukšanā, šobrīd ir izgājusi ārpus šiem rāmjiem un cīnās par "tīru" sportu kopumā. Savā jaunākajā pētījumā viņi arī ir atklājuši tās valstis un sporta veidus, kas 2017. gada pirmajā pusgadā (no 1. janvāra līdz 30. jūnijam) ir "iekrituši" dopinga pārbaudēs visbiežāk.

Pirmajā vietā valstu ieskaitē ir ierindota ASV, kuras 73 sportisti ir pieķerti aizliegto vielu lietošanā. Otrajā vietā ir Krievija, kurai gan ir tikai 24 jauni dopinga lietošanā pieķertie, bet vēl 38 ir atklāti pēc atkārtotām pārbaudēm. Savukārt trijnieku noslēdz Indija, kurai ir 16 dopinga "grēkāži".

Latvija šajā rangā ieņem dalītu 17. vietu, jo 2017. gada pirmajā pusē, pēc MPCC datiem, mūsu valstī divi sportisti ir uzrādījuši pozitīvus rezultātus dopinga pārbaudēs

Interesanti, ka atkārtotās pārbaudēs dopinga gadījumi ir atklāti tikai Krievijai, Ukrainai, Baltkrievijai un Uzbekistānai.

Ja pievēršamies sporta veidiem, tad pārliecinošs līderis šajā ziņā ir beisbols, kas 2017. gadā atnesa 58 pozitīvas dopinga proves, otrajā vietā ierindojas vieglatlētika ar 45 pozitīviem rezultātiem, taču vēl 14 nāk pēc atkārtotām pārbaudēm.

Trīsdesmit trīs pozitīvas proves 2017. gadā un 36 kopumā ir fiksētas svarcelšanā, kas ierindojas trešajā vietā, bet aiz tās seko amerikāņu futbols (18), jāšanas sports (13), spēka trīscīņa (13), futbols (12) un riteņbraukšana (11).

MPCC dati par dopingu 2017. gada pirmajā pusē.

Visbiežāk pieķertās valstis

#ValstsPieķertie
1.ASV73
2.Krievija62
3.Indija16
4.Brazīlija15
5.Dominikānas Rep.15
6.Ēģipte14
7.Kanāda10
8.Irāna10
9.Lielbritānija8
10.Francija7
.........
17.Latvija2
.........

Visbiežāk pieķertie sporta veidi

#Sporta veidsPieķertie
1.Beisbols52
2.Vieglatlētika45+13
3.Svarcelšana33+3
4.Amerikāņu futbols18
5.Jāšanas sports13
6.Spēka trīscīņa13
7.Futbols12
8.Riteņbraukšana11
9.MMA9
10.Cīņas sports6+2
11.Bodibildings6
12.Basketbols5
13.Bokss5
14.Regbijs5
15.Modernā pieccīņa4
.........

Izmantotie resursi:
MPCC - Mouvement Pour un Cyclisme Crédible

     [+] [-]

, 2017-08-16 11:10, pirms 7 gadiem
Tas beisbols nedaudz pārsteidz. Agrāk biju domājis, ka normāls cilvēks to vispār nevar uztvert kā nopietnu sporta veidu, bet dopingotāju skaits liecina, ka virsotnes bez krāpšanās tur sasniegt ir tikpat kā neiespējami, jo šī ir tikai aisberga redzamā daļa.

     [+] [-]

, 2017-08-16 11:17, pirms 7 gadiem
Ernijzz rakstīja: Tas beisbols nedaudz pārsteidz. Agrāk biju domājis, ka normāls cilvēks to vispār nevar uztvert kā nopietnu sporta veidu, bet dopingotāju skaits liecina, ka virsotnes bez krāpšanās tur sasniegt ir tikpat kā neiespējami, jo šī ir tikai aisberga redzamā daļa.
Gadsimta sākumumā ASV bija MILZĪGS skandāls, kam pamatā bija dopinga lietošana tieši beisbolā, tieši MLB. Viss nonāca līdz pat ASV senātam, kur tika publiskots tā sauktais "Mičela ziņojums".

Lielākā daļa 90-to gadu spīdekļu, tika pieminēti tajā ziņojumā, kā rezultātā, piemēram, visu laiku labākais atsitējs Barijs Bondss tā arī nav iekļauts MLB Slavas zālē.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-16 11:24, pirms 7 gadiem
Ernijzz rakstīja: Tas beisbols nedaudz pārsteidz. Agrāk biju domājis, ka normāls cilvēks to vispār nevar uztvert kā nopietnu sporta veidu, bet dopingotāju skaits liecina, ka virsotnes bez krāpšanās tur sasniegt ir tikpat kā neiespējami, jo šī ir tikai aisberga redzamā daļa.
Beisbols amerikāņiem ir populārāks par hokeju.

  +2 [+] [-]

, 2017-08-16 11:40, pirms 7 gadiem
juha rakstīja: Beisbols amerikāņiem ir populārāks par hokeju.
Vidējam amerikānim, ja vien viņš nedzīvo Minesotā, Viskonsinā, Mičiganā vai Ziemeļdakotā, pat krāsas žūšanas tiešraide ir populārāka nekā hokejs.

     [+] [-]

, 2017-08-16 11:58, pirms 7 gadiem
Secinājums viens : pulverīšus un ampulas izmanto gandrīz visi prof līmenī, jo ja nelietosi, pārējie vienkārši aizskries garām

  +1 [+] [-]

, 2017-08-16 12:13, pirms 7 gadiem
Dinamo'1988 rakstīja: Secinājums viens : pulverīšus un ampulas izmanto gandrīz visi prof līmenī, jo ja nelietosi, pārējie vienkārši aizskries garām
Protams, kamēr pasaules sportā valda milzu nauda, totto utt. tikmēr vienmēr būs kādi sportisti, kuri riskēs lietot dopingu. Vienīgi atklāts ir jautājums-cik tajā ir iesaistīta valsts un tās struktūras, kuru pārstāv pieķertie sportisti.

  -1 [+] [-]

, 2017-08-16 12:21, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Protams, kamēr pasaules sportā valda milzu nauda, totto utt. tikmēr vienmēr būs kādi sportisti, kuri riskēs lietot dopingu. Vienīgi atklāts ir jautājums-cik tajā ir iesaistīta valsts un tās struktūras, kuru pārstāv pieķertie sportisti.
Valsts nevar būt neiesaistīta gadījumos, kad tiek pieķerti sportisti, kas pārstāv valsti starptautiskā līmenī.

Un nav nekādas starpības vai valsts vaidotas un finansētas iestādes pašas baro sportistus ar dopingu vai to dara privātas struktūras vai valsts apmaksāti ārsti vai treneri. Tā ir tikai forma, no kuras saturs nemainās.

Iekšējās sacensībās, kur, piemēram, arī ir saķerti tie daudzie beisbolisti, tā jau ir katra individuālā problēma.

     [+] [-]

, 2017-08-16 13:08, pirms 7 gadiem
Te laikam arī iemesls, kāpēc Amerika nav tik galvas tiesu pārāka par pārējām komandām starptautiskos beisbola mačos. "Labākie" baidās uzrauties. Mājās gan viņus saudzē.

  -2 [+] [-]

, 2017-08-16 13:23, pirms 7 gadiem
Saistībā ar dopingu man radās viena ideja un interesanti, vai kādas valsts funkcionāri nav līdz tam aizdomājušies: paņemt kādu pusaudzi, jaunieti - teiksim 15 gadīgu, kas vēl nav startējis profesionāli, tātad, nepakļaujas dopinga pārbaudēm. Faktiski, viņš neskaitās sportists. Un sākt viņu, nevienam nerādot, trenēt, barot ar visu iespējamo kādus gadus 5-6 un uz sacensībām nelaist. Tas nekas, ka nebūs sacensību pieredze. Toties būs uzpumpēts tā, ka tai 21-22 gados izvilkt viņu no skapja un jau tīru no dopinga (kādu pēdējo pusgadu protams, neko vairs nelietu) laist apritē. Tā bāze taču nekur nepazustu, vai ne?

Piemēram, kādu svarcēlāju šitā var uzražot. Vai teorētiski da jebkādu supersportistu. A 5-6 gadi paiet ātri, tos izturēt un tad varēs gozēties "slavas" saulītē, jo tāpat visiem viss būs skaidrs bet pierādīt neko nevarēs...

Kaut kas tāds būtu iespējams, ko Juris Miņins saka?

  +2 [+] [-]

, 2017-08-16 13:56, pirms 7 gadiem
Andree rakstīja: Saistībā ar dopingu man radās viena ideja un interesanti, vai kādas valsts funkcionāri nav līdz tam aizdomājušies: paņemt kādu pusaudzi, jaunieti - teiksim 15 gadīgu, kas vēl nav startējis profesionāli, tātad, nepakļaujas dopinga pārbaudēm. Faktiski, viņš neskaitās sportists. Un sākt viņu, nevienam nerādot, trenēt, barot ar visu iespējamo kādus gadus 5-6 un uz sacensībām nelaist. Tas nekas, ka nebūs sacensību pieredze. Toties būs uzpumpēts tā, ka tai 21-22 gados izvilkt viņu no skapja un jau tīru no dopinga (kādu pēdējo pusgadu protams, neko vairs nelietu) laist apritē. Tā bāze taču nekur nepazustu, vai ne?

Piemēram, kādu svarcēlāju šitā var uzražot. Vai teorētiski da jebkādu supersportistu. A 5-6 gadi paiet ātri, tos izturēt un tad varēs gozēties "slavas" saulītē, jo tāpat visiem viss būs skaidrs bet pierādīt neko nevarēs...

Kaut kas tāds būtu iespējams, ko Juris Miņins saka?
Tie ir nevis eksperimenti, bet daudzos sporta veidos - realitāte.

Cita lieta, ka tas ir bezjēdzīgs projekts, jo, lai būtu superrezultāts, vajag supersportistu jau ģenētiskā līmenī, kuru vēl vajag laicīgi atrast + pierunāt viņu piedalīties tādā akcijā.

Ņemot vienkārši random sportistu ar cerību, ka dopings no viņa sataisīt monstru - nē, nesataisīs. Protams, ka viņš varēs sasniegt vairāk nekā bez aizliegto preparātu lietošanas, taču vai ar to pietiks, lai, piemēram, vispār kvalificētos EČ/PČ... a to neviens nevar zināt.

     [+] [-]

, 2017-08-16 14:08, pirms 7 gadiem
Nu tad atliek otrs variants - no izkristalizētiem talantiem izvēlēties dažus labākos ap 20 gadiem, noformēt "traumu" pēc kā sportists paziņo par aiziešanu no sporta, jo viss ir apnicis, depresija klāt, bankā piedāvā labāku darbu vai de jabkādu pasaciņu - tātad, tu neesi vairs sportists, tevi nepārbauda. Tad tos 5 gadus lieto visu, ko vajag un 25 gados paziņo par depresijas beigšanos un atgriešanos sportā

Smieklīgi jau izklausās...bet ne neīstenojami...

  +1 [+] [-]

, 2017-08-16 14:25, pirms 7 gadiem
Andree rakstīja: Nu tad atliek otrs variants - no izkristalizētiem talantiem izvēlēties dažus labākos ap 20 gadiem, noformēt "traumu" pēc kā sportists paziņo par aiziešanu no sporta, jo viss ir apnicis, depresija klāt, bankā piedāvā labāku darbu vai de jabkādu pasaciņu - tātad, tu neesi vairs sportists, tevi nepārbauda. Tad tos 5 gadus lieto visu, ko vajag un 25 gados paziņo par depresijas beigšanos un atgriešanos sportā

Smieklīgi jau izklausās...bet ne neīstenojami...
Priekš kam tādas pasakas vajag? Jau sen ir izdomātas, pārbaudītas un ieviestas farmakoloģijas lietošanas shēmas, kas ļauj lietot un startēt, neiespringstot par pozitīvām provēm.

Te ir jāsaprot, ka "ielietā" dopinga daudzums nekādā gadījumā nav lineāri piesaistīts ar rezultāta uzlabošanos. Nav tā, ka lietojot 1 vienību kaut kā rezultāts ir X, bet lietojot 2 vienības būs 2X. Pastāv liela varbūtība, ka tas pats X i paliks. Dopings vispār nav garants augstam rezultātam, jo to (augsto rezultātu) nosaka 100 un 1 cits faktors.

     [+] [-]

, 2017-08-16 14:29, pirms 7 gadiem
Kāpēc tad ir pieķertie un diskvalificētie, ja reiz ir darbojošās shēmas, kā lietot un startēt, neuztraucoties par provēm?
Tipa, pieķer mazos gariņus, lai pasaulē uzturētu mītu par dopinga apkarošanu, bet tos sportistus, kas vajadzīgi biznesam, neaiztiek? Kaut kāda nestikovka ar Ārmstrongu sanāca? Uz viņa 7 TDF tituliem un leģendas statusu bizness būtu bijis uh kāds...

     [+] [-]

, 2017-08-16 15:02, pirms 7 gadiem
Andree rakstīja: Kāpēc tad ir pieķertie un diskvalificētie, ja reiz ir darbojošās shēmas, kā lietot un startēt, neuztraucoties par provēm?
Tipa, pieķer mazos gariņus, lai pasaulē uzturētu mītu par dopinga apkarošanu, bet tos sportistus, kas vajadzīgi biznesam, neaiztiek? Kaut kāda nestikovka ar Ārmstrongu sanāca? Uz viņa 7 TDF tituliem un leģendas statusu bizness būtu bijis uh kāds...
Pieķerti tiek tie, kurus vajag pieķert un tie, kuri meklē kaut ko jaunu, pārrēķinās.

Ārmstrongs, ja nemaldos, karjeras laikā tā arī netika pieķerts, lai arī tika testēts daudz un dikti (tas arī ir pierādījums iepriekš rakstītajam).
Problēmas sākās tad, kad viņa sponsori, saprotot, ka Ārmstrongs nav biznesa veicinātājs, bet enkurs, nosponsorēja WADA un USADA kampaņu, kas sāka rakt zem Lensa panākumiem. Un tikai tad, iespējams, ka saprotot, ka tālākās sekas var būt vēl graujošākas viņa tēlam un, vēl jo vairāk, budžetam, viņš ATZINĀS PATS.

     [+] [-]

, 2017-08-16 15:08, pirms 7 gadiem
Miņins laikam par dopingu ir rakstījis Bakalauru un Maģistru

     [+] [-]

, 2017-08-16 15:10, pirms 7 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Miņins laikam par dopingu ir rakstījis Bakalauru un Maģistru
Visi mani grādi ir iegūti citā jomā, ar sportu vai, nedod dies', farmakoloģiju nesaistītā.

     [+] [-]

, 2017-08-16 15:52, pirms 7 gadiem
Hmm...it kā piekrītu, bet zināmas neskaidrības ir...kāpēc tad Ārmstrongs bija biznesa enkurs? Leģenda ar 7 TDF tituliem...kuru veiksmīgi "pīārojot" varēja pelnīt simtus miljonus. Ko nozare ieguva ar viņa norakšanu? Riteņbraukšana smagi zaudēja prestižu.

Tad jautājums Jurim - kā Tu domā - Bolts arī tiek piesegts no biznesa puses un lietoja dopingu?

     [+] [-]

, 2017-08-16 15:58, pirms 7 gadiem
A mums tie divi dopingotāji ir amatieri, kas skrēja maratonu Latvijas čempī? jeb tie neskaitās?

     [+] [-]

, 2017-08-16 16:07, pirms 7 gadiem
Andree rakstīja: Hmm...it kā piekrītu, bet zināmas neskaidrības ir...kāpēc tad Ārmstrongs bija biznesa enkurs? Leģenda ar 7 TDF tituliem...kuru veiksmīgi "pīārojot" varēja pelnīt simtus miljonus. Ko nozare ieguva ar viņa norakšanu? Riteņbraukšana smagi zaudēja prestižu.

Tad jautājums Jurim - kā Tu domā - Bolts arī tiek piesegts no biznesa puses un lietoja dopingu?
Ārmstrongs bija cilvēks-dopings un pat ja USADA/WADA viņu nekur nesaķertu, meklējot pierādījumus, viņš vienmēr būtu "čīteris", jo pārāk neviennozīmīga bija viņa karjera. Turklāt, šim "čīterim" tika maksāta ĻOTI liela prēmiju nauda, ko viņa sponsori, tomēr, negribēja maksāt, kā arī gribēja atgūt jau samaksāto.

Ar Ārmstronga DSQ riteņbraukšana parādīja, ka ir sākusi jaunu dzīvi nu no vecajiem grēkiem ir atkratījusies. Un pēc Ārmstronga lietas riteņbraukšanā TIEŠĀM arī ir mazāk visu dopinga stāstu un kopējais sporta veida tēls, manuprāt, ir uzlabojies.

Par Boltu - visi viņa tiešie un netiešie konkurenti, kuri skrējuši lēnāk, ir iekrituši dopinga testos. Savukārt es pilnīgi un galīgi neticu supercilvēku esamībai.

Zaipis
Viens noteikti bija LPF sacensībās startējošs trīscīņnieks.

     [+] [-]

, 2017-08-16 16:14, pirms 7 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Zaipis
Viens noteikti bija LPF sacensībās startējošs trīscīņnieks.
nekas nopietns jau šogad nav pieķerts Latvijā manuprāt?

     [+] [-]

, 2017-08-16 16:18, pirms 7 gadiem
zaipis rakstīja: nekas nopietns jau šogad nav pieķerts Latvijā manuprāt?
Laikam, ka tā. Taču jāņem vērā, lai doptestiem ir laika nobīde un 2017. gadā testētos vēl 2018. gadā var "atklāt".

     [+] [-]

, 2017-08-16 16:22, pirms 7 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Laikam, ka tā. Taču jāņem vērā, lai doptestiem ir laika nobīde un 2017. gadā testētos vēl 2018. gadā var "atklāt".
Nu tagad arī pēc 10 gadiem var atvērt mēģenes ar urīnu un pārbaudīt uz kādu pašlaik nezināmu dopu

     [+] [-]

, 2017-08-16 16:26, pirms 7 gadiem
zaipis rakstīja: Nu tagad arī pēc 10 gadiem var atvērt mēģenes ar urīnu un pārbaudīt uz kādu pašlaik nezināmu dopu
Pēc desmit gadiem atverot mēģenes, tiek pārbaudīts viss tas, kas ŠOBRĪD ir aizliegts. Ja kāds šobrīd ir izdomājis kaut kādu kosmisku vielu, ko aizliegs tikai pēc 9 gadiem, tad, atvainojiet, bet nē... .