Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Latiševa-Čudare: "Izslēdzu latviešu kūtrumu. Bija jāuzvar tagad"

Latiševa-Čudare: "Izslēdzu latviešu kūtrumu. Bija jāuzvar tagad"
Gunta Latiševa-Čudare
Foto: Krzysztof Porebski/Pres/SIPA/Scanpix

Eiropas U23 čempione 400 metru skrējienā Gunta Latiševa-Čudare sarunā ar Sportacentrs.com izteicās, ka pēc pusfināla guvusi pārliecību, ka var uzvarēt arī finālā. Tajā viņai noderējusi arī divus gadus senā neveiksmīgā pieredze Tallinā, kas ļāvusi izvēlēties skrējienam pareizo taktiku.

Latiševa-Čudare norāda, ka, dodoties uz Bidgošču, viņas mērķis noteikti bijis labot personīgo rekordu, kas kopš 2015. gada augusta bija 52,17 sekundes. "Pārliecības gan nebija, jo šogad 400 metrus biju skrējusi maz. Tomēr 200 metru distancē sasniegtie rezultāti liecināja, ka esmu kļuvusi labāka. Tādēļ rēķinājos, ka arī 400 metros vajadzētu būt vismaz tajā pašā līmenī, kā pirms diviem gadiem. Šoreiz atradu sevī īsto pārliecību. Nu jau tas vairs nešķiet pārsteigums. Analizējot notikušo, šķiet, ka jau kādu laiciņu biju cienīga sasniegt šādu rezultātu."

Piektdien pusfinālā Latiševa-Čudare izcīnīja pārliecinošu uzvaru, uzrādot šīs sezonas labāko U23 vecuma grupas rezultātu Eiropā - 51,80 sekundes, iepriekšējo personīgo rekordu labojot par 0,37 sekundēm. "Jā, tas nav maz, taču jāņem vērā, ka pagājuši divi gadi. Patiesībā jau tie ir tikai skaitļi. Dzīvē viss ir citādāk. Man nebija sajūtas, ka tas ir ātrākais skrējiens manā mūžā. Tas atnāca kaut kā dabiski. Biju tam gatava. Un tagad esmu gatava skriet arī ātrāk."

Pirms sestdienas fināla Gunta pie sevis domājusi - man ir vecuma grupas labākais rezultāts Eiropā, uzkrāta sacensību pieredze, ar ko gan es esmu sliktāka par konkurentēm? "Izslēdzu to latviešu kūtrumu, ieslēdzu spītību. Pusfināls deva pārliecību, ka varu arī uzvarēt. Bija stress, bet pēc pusfināla izdarījām visu, lai es atjaunotos. Gaidot finālu, jutos mentāli stiprāka par konkurentēm. Jutu, ka man to vajag un uzvara jāņem tagad."

"Finālskrējienā mazliet pafunktierēju. Redzēju, ka pirmajā taisnē būs pretvējš, bet beigu taisnē pavējš, tādēļ sākumā izlēmu mazliet pietaupīties," skrējiena taktiku atklāj sportiste. "Labāk sākumā pussekundi pazaudēt, lai pēc tam finišā iegūtu jau sekundi. Man vēl tagad labā atmiņā bija 2015. gada Eiropas U23 čempionāts Tallinā. Toreiz pirmos 300 metrus lidoju, bet beigās netiku līdz finišam un paliku ārpus fināla. Bija forši noskriet līdz galam. Pusfinālā gan beigās mazliet nolūzu."

Ar jaunu personīgo rekordu Latiševa-Čudare ir izpildījusi arī pasaules čempionāta normatīvu (52,10). Gunta saka, ka tas viennozīmīgi bijis viņas šīs sezonas mērķis. Ja nebūtu izdevies izpildīt Bidgoščā, tad vajadzētu to paveikt tuvākajos mačos. "Nedomāju, ka mani tagad speciāli aicinās uz kādām lielākām sacensībām ārzemēs, lai gan jāatzīst, ka šādā situācijā un statusā esmu pirmoreiz. Lielākām iespējām un vairāk piedāvājumiem gan vajadzētu būt."

Jāpiebilst, ka 400 metrus Gunta šosezon pirmoreiz noskrēja tikai jūnija vidū Prezidenta balvas izcīņā Valmierā. Sezonas sākumā viņa vairāk koncentrējusies uz 200 metru distanci, jo ziemā skriet 400 metrus nav bijis iespēju. "Tomēr 200 metri palīdz divreiz garākajai distancei. Ja reiz varēju 200 metrus noskriet 23,50 sekundēs, tad varēju rēķināties ar to, ka arī 400 metru distances pirmo pusi spēšu veikt ātrāk. Bidgoščā biju pieteikta arī 200 metriem, taču, ņemot vērā, ka 400 metros noņēma priekšskrējienus un sacensības sākās ar pusfināliem, man vienā dienā būtu jāskrien abas distances. Sākumā par to sastresojos, bet beigās labi vien, ka tā sanāca. Turpmāk šosezon Latvijā vairāk skriešu 200 metrus, bet ārzemēs - 400 metrus."

Eiropas U23 čempiones medaļa esot liela, atzīst Latiševa-Čudare. "Skaista. Zelta," kakla rotu raksturo 22 gadus vecā sportiste. Gunta piebilst, ka ļoti grib ātrāk nokļūt mājās. Māsa jau esot apsolījusi uzcept čempiones cienīgu kūku.


, 2017-07-17 08:53, pirms 7 gadiem
Malacis!!!
, 2017-07-17 10:04, pirms 7 gadiem
Vairākas Afrikanietes arī piedalījās Eiropas Čempionātā?!
, 2017-07-17 19:46, pirms 7 gadiem
Tad jau iepriekšējā Eiropas U23 kūtrums bija ieslēgts ,ja pat finālā netika
Foto: Reuters/Scanpix
3

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.