Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ritvars Raits

Soļotāja Jāņa Daliņa piemiņas sacensības notiks jau 22. reizi

Soļotāja Jāņa Daliņa piemiņas sacensības notiks jau 22. reizi
Jānis Daliņš (priekšplānā)
Foto: dpalbums.lv

Sestdien, 18. septembrī, jau 22. reizi Ogrē notiks Jāņa Daliņa piemiņas sacensības soļošanā, otro reizi tās norisināsies atjaunotajā Ogres stadionā.

Stafetes skrējienā un 500 m soļojumā sacentīsies bērnudārzu audzēkņi. Tāpat Ogrē ieradīsies visi labākie Latvijas, kā arī kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas, labākie soļotāji. Viņi sacentīsies dažāda garuma distancēs (1 – 10 km). Sacensību sākums pulksten 11, reģistrācija no pulksten 10.

Kas bija Jānis Daliņš un kādēļ viņa piemiņai rīkot sacensības?
Jānis Daliņš bija viens no tiem latviešiem, kas lika Eiropai uzzināt, ka ir tāda maza un jauna valstiņa, kurā dzīvo izturīgi, spēcīgi un uzņēmīgi ļaudis, kas cīņā ar lielu valstu pazīstamiem sportistiem var viņus pārspēt. 1934. gada Eiropas čempions 50 km soļošanā, 1932. gada Losandželosas olimpisko spēļu otrās vietas ieguvējs 50 kilometros, vairāku lielu starptautisku sacensību uzvarētājs un pasaules rekordu īpašnieks. Tāds bija Jānis Daliņš. Bet kāpēc tieši Ogre kļuvusi par mājvietu viņa piemiņas sacensībām? To rīkošana sākās ar Latvijas sporta veterānu Arnolda Krūkliņa un Jura Lukstiņa braucienu uz Ogri.

«Georg, tu rīko sacensības un trenē soļotājus. Tagad Latvijā sākas Atmoda. Tagad varam runāt par to, kas agrāk tika noklusēts. Tuvojas Jāņa Daliņa 85. dzimšanas diena un to vajadzētu kaut kā atzīmēt. Jārīko sacensības!», tādās pārrunās tika nolemts sarīkot pirmās piemiņas sacīkstes soļošanā, kas bija veltīta Jānim Daliņam.

Soļošanas distance: no Rīgas līdz Siguldai, Cēsim, Valmierai. Triju dienu laikā soļotajiem būtu jāveic vairāk kā simts kilometru. Izveidojām orgkomiteju un ķērāmies pie darba. Atsaucība bija liela. Mums palīdzēja LOK, Sporta pārvalde, Cēsu, Siguldas un Valmieras pašvaldības. No soļotājiem sastādījām trīs komandas - Kurzemes, Vidzemes un Latgales. Tajās stafetes veidā bija jāsoļo veterāniem, jauniešiem un sievietēm, bet spēcīgākajiem vīriešiem visu distanci jāsoļo individuāli.

Ieradās arī soļotāji no Lietuvas un Igaunijas. Gar ceļa malu sportistus sveica līdzjutēji. Piedāvāja viņiem dzērienus un augļus. Sacensības risinājās kā vecajos labajos laikos. Bija brīdis, kas līdz sirds dziļumiem aizkustināja skatītāju pārpilnās tribīnes Valmieras stadionā, kad uz skrejceļa parādījās šo sacensību uzvarētājs Modris Liepiņš ar sarkanbaltsarkano karogu rokās, kas daudzus gadu desmitus bija glabāts dziļā pagrīdē.

Pēc gada notika tādas pašas sacensības, bet trešajām sacensībām savākt nepieciešamo naudu bija stipri grūtāk. Arī transporta kustība uz ceļiem bija kļuvusi daudz intensīvāka, kas varēja apdraudēt soļotājus. Lai savāktu līdzekļus sacensībām, rīkojām preču izsoles Ogre, Siguldā, Cēsīs un Valmierā. Preces ņēmām no firmām un uzņēmumiem, kuri vēl nebija ar Godmaņa svētību iznīcināti un noprihvatizēti.

Ar trešajām sacensībām beidzās daudzdienu soļošana. Nākamās jau tika rīkotas no Murjāņiem līdz Ogrei. Tās notika vienu dienu un distance bija 50 kilometru - tikai individuālajiem sportistiem. Vairākus gadus starta vieta bija uz Pleskavas šosejas pie Vangažiem, no kurienes bija jāveic 50 kilometri līdz Ogrei.

Lai skatītāji labāk redzētu soļotāju cīņas, dažus gadus sacensības rīkojām Rīgā - Bastejkalnā. Viena kilometra aplī sacentās soļotāji, bet pēc soļotāju sacensībām notika sacīkstes starp viesmīļiem, kas ar paplāti, uz kuras bija glāze ar grādīgu dzērienu (ko sponsorēja «Latvijas Balzāms»), rokās veica vienu apli garu distanci. Aktīvākie līdzjutēji publikā bija grādīgā cienītāji, kuri ne vienu vien reizi ķēra ar roku pie sirds, redzot zeme līstam tādu vērtīgu mantu... Lielu ieguldījumu viesmīļu sacensību organizēšana veica pazīstamais sabiedriskais darbinieks un «Vincenta» šefpavārs Mārtiņs Rītiņs. Pēdējās sacensības kopā ar viesmīļiem notika Ogrē.

Jau nākamajā gadā piedalīties sacensībā uzaicinājām bērnudārzu audzēkņu komandas. Piedalījās visi Ogres bērnudārzi - mazie soļotāji ar lielu sparu cīnījās par balvām un medaļām. 2004. gadā (J.Daliņa simtās jubilejas gadā) sacensību atbalstīšanā iesaistījās Jāņa Daliņa piemiņas fonds no Austrālijas un Daliņa ģimenes locekļi.

Tā sacensības gadu gājumā sasniegušas 2010. gadu. Lai sacīkstes notiktu, ir vajadzīgi sponsori un atbalstītāji. Līdz šim tādi ir bijuši un atļaušos nosaukt tos, bez kuru palīdzības Jāņa Daliņa piemiņas sacensības nevarētu notikt. Tie ir: Ogres novada dome, z/s «Gauja», a/s «Latvijas Avīze», tūrisma firma «Impro», maizes ceptuve «Imanta», SIA «Ogres Prestižs», maizes ceptuve «Fazer».

Dalības maksu par piedalīšanos sacensībās neņemam un neņemsim, jo būtu kauns, pieminot tādu sportistu, no sacensību dalībniekiem ņemt naudu. Esam gandarīti, ka mums ir tādi atbalstītāji, kas saprot, ka bez viņu labvēlības sacensības nevarētu notikt. Tādēļ vien ir vērts šo darbu darīt un pierādīt, ka arī mūsu sacensībās var rasties jauni soļošanas čempioni un rekordisti.

Georgs Gutpelcs, sacensību rīkotājs

Izmantotie resursi:
Ogres Vēstis Visiem


Foto: Reuters/Scanpix
3

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.