Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Grabuste: "Pavasarī būs jāizšķiras starp tāllēkšanu un septiņcīņu"

Grabuste: "Pavasarī būs jāizšķiras starp tāllēkšanu un septiņcīņu"
Aiga Grabuste
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latviešu vieglatlēte Aiga Grabuste, kura mēneša sākumā uzrādīja augstvērtīgu rezultātu tāllēkšanas sacensībās Tbilisi, sarunā ar Sportacentrs.com norādīja, ka izvēli starp tāllēkšanu un septiņcīņu izdarīs pavasara treniņnometnē.

Aigai Grabustei joprojām pieder Latvijas rekords septiņcīņā (6414), kuru 2012. gadā atkārtoja Laura Ikauniece-Admidiņa, tomēr pagājušajā sezonā pēc bērna laišanas pasaulē Aiga startēja tikai tāllēkšanā. Lai gan pagājušajā vasarā pirms Eiropas čempionāta viņa atzina, ka startēt daudzcīņā cer atsākt ziemā, šobrīd plāni ir mainījušies.

Eiropas čempionātā Grabuste, kurai 24. martā paliks 27 gadi, ar 6,57 metrus tālu lēcienu ieguva piekto vietu, bet pirms nedēļas Tbilisi viņa pārspēja 30 gadus veco Latvijas rekordu tāllēkšanā telpās, jau pirmajā mēģinājumā aizlecot 6,82 metru tālumā. Savu personisko rekordu telpās Grabuste uzlaboja par 32 centimetriem - pagājušā gada 21. februārī Kuldīgā Aiga aizlēca 6,50 metrus tālu. 6,82 metri ir dalīts otrais labākais rezultāts Eiropā šogad, tikpat tālu lēkusi arī krieviete Jekaterina Koņeva, bet Čadā dzimusī Vācijas pārstāve Sostene Mogenara-Taruma lēkusi par četriem centimetriem tālāk.

Aiga norāda, ka pašai šāds rezultāts nav bijis pārsteigums, jo jau pagājušās sezonas izskaņā sacensībās bijusi vairāku labu lēcienu sērija. „Radās pārliecība par saviem spēkiem, ka varu celt latiņu vēl augstāk. Jau pagājušajā sezonā man bija vairāki ļoti labi lēcieni, taču tad tika pārkāpts atspēriena dēlītis. Šogad viss sanāca precīzi.”

Pašlaik mērķis ir labi sagatavoties Eiropas čempionātam telpās, kas no 5. līdz 8. martam risināsies „O2 Arena” Prāgā. Skaidrs šobrīd ir tikai tas, ka līdz pavasara treniņnometnei viņa gatavosies tāllēkšanai, bet par to, kas notiks vasarā, tiks lemts aprīlī. Stadionā Grabustes labākais rezultāts ir 6,69 metri – tas uzstādīts pagājušā gada 9. jūnijā Prāgā.

Jau pagājušajā vasarā Grabuste atzina, ka ar 6,50 līdz 6,60 metrus tāliem lēcieniem viņa nevar pretendēt uz augstākajām vietām. Tādēļ vismaz pagaidām mērķis ir nostabilizēties 6,70 metru tālumā. „Kas attiecas uz septiņcīņu, tad nav jēgas startēt vienīgi, lai izpildītu normatīvu, kas ir 6075 punkti. Lai cīnītos par augstām vietām, rezultātam jābūt 6300 – 6400 punktu robežās. Ja ir mazāk, tad cīnies par vietām otrajā desmitniekā. Turpretī, uzlabojot tāllēkšanu, varētu pretendēt uz augstākām vietām. Galu galā sports ir arī mans iztikas avots.”

Aiga piebilst, ka daudzcīņā, iespējams, varētu nostartēt Latvijas čempionāta, taču pagaidām viņa izvairās no nākotnes prognozēm. „Treniņnometne pavasarī saliks punktus uz „i”. Laika līdz Riodežaineiro olimpiskajām spēlēm vairs nav daudz. Ir jāpieņem lēmums.”

Atgādinām, ka Latvijas rekords tāllēkšanā kopš 2010. gada Eiropas čempionāta Barselonā pieder Inetai Radevičai (6,92 metri), kura par vienu centimetru laboja Valentīna Gotovskas sasniegumu. Latvijas tāllēkšanas rekords telpās līdz 8. februārim piederēja Jeļenai Freimanei-Obižajevai (6,78 metri).

  -1 [+] [-]

, 2015-02-16 09:28, pirms 9 gadiem
Aigai Mārīs Rīmenis zvana??

  +2 [+] [-]

, 2015-02-16 10:40, pirms 9 gadiem
Eu, Aiga takš ir jāņubērns !
Dzimusi 24.martà, bet 9 mènešus pirms tam ir Jāņi !
Es par septiņcīnu, lai izlasē būtu konkurence , lai parāda Ikauniecei , kura ir īstà rekordiste !

     [+] [-]

, 2015-02-16 17:25, pirms 9 gadiem
Es par to lai startē abās,jo ir piemēri,Džoinere vinnēja abas disciplīnas,aizmirsu francūziete kas startēja 7-cīņā vinnēja PČ tālumā.Ja var dabūt virs 6500 un tālumu 6.90,tad jāapvieno,vienīgi krāmīgi ka lielos mačos tālums ir pēc daudzcīņas,būtu otrādi,tad būtu ok.

  +1 [+] [-]

, 2015-02-17 21:06, pirms 9 gadiem
Iesaku Aigai neaizmirst 7-cīņu, jo uzkatu, lai sasniegtu goda pjedestālu tāluma Pasaules topa mačos jālec 6,90 robežās.
Daudzcīņa protams smagāka disciplīna, bet ceru , ka šeit iespējams lielāks progress.

     [+] [-]

, 2015-02-17 22:32, pirms 9 gadiem
..jebkurā gadījumā-novēlu panākumus Tev Aiga!