Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: sasperjods-k

SASPERJODS: SPORT, QUO VADIS? DOPINGA JAUTĀJUMS

Pasaules ziņa Nr. 2 šobrīd ir IAAF lēmums diskvalificēt Krievijas v/a federāciju. Neanalizēšu situāciju ar Krieviju, jo daudzi pavilksies atkal antiamerikānisma melodijā, bet gan rosināšu domāt, kurp doties augsto sasniegumu sportam.

Nav noslēpums, ka ASV proflīgās dopings praktiski netiek kontrolēts.
Nav noslēpums, ka teju 50% olimpiešu vismaz sagatavošanas periodā lieto farmu uz un aiz robežas.
Nav noslēpums, ka ķērāji mūžam atpaliks no farmas industrijas un tāpēc tie krīt pilnīgā apātijā - mildronāta gadījums.
Nav noslēpums, ka sponsoriem un tautai vajag varoņus, jaunus rekordus medaļu grozus.

Ko tad darīt?
Vienkāršākais - atļaut lietot visiem. Milzu riski. Mazajām tautām bezceris medaļās. Veselības riski, rijot pa saujām visu, kas dod efektu. U.t.t.
Vidēji sarežģītākais - turpināt cīņu.
Sarežģītākais - ieviest handikapa sistēmu. Visi startē kopā, taču tie, kas definē, ka ir lietotāji, netiek pakļauti kontrolēm un tiem ir jāuzrāda 3-10% augstāki rezultāti. Paralimpiskais princips.

Ko sakāt?
Ko iesakāt?

Es esmu par pēdējo variantu.


, 2015-11-14 20:18, pirms 8 gadiem
Īpaši priecāšos par Jura Miņina viedokli.
, 2015-11-14 20:31, pirms 8 gadiem
Porzee nesen intervijā teica, ka visam tīmam paņēma dop. analīzes. Tā ka NBA pārbaudot.
, 2015-11-14 20:34, pirms 8 gadiem
Onslovs rakstīja: Porzee nesen intervijā teica, ka visam tīmam paņēma dop. analīzes. Tā ka NBA pārbaudot.
protams pārbauda visās līgās un jau sen. bet runa par to, ko dara ar rezultātiem - publisko vai iekšējai lietošanai
, 2015-11-14 21:18, pirms 8 gadiem
Kompromiss bija UCI sistēma, kas atļāva hematokrita līmeni līdz 50...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-11-14 22:04, pirms 8 gadiem
Onslovs rakstīja: Porzee nesen intervijā teica, ka visam tīmam paņēma dop. analīzes. Tā ka NBA pārbaudot.
Viņi tur zālīti un koku ķer, nevis WADA sarakstu
, 2015-11-14 22:58, pirms 8 gadiem
tak pagaidi 10 gadi, kad medicīna attīstās un lai taisa mēģenē atlētus.
, 2015-11-14 23:02, pirms 8 gadiem
bet ja nopietni, tad pēdējais variants izskatās interesants.
, 2015-11-14 23:57, pirms 8 gadiem
zigiss rakstīja: protams pārbauda visās līgās un jau sen. bet runa par to, ko dara ar rezultātiem - publisko vai iekšējai lietošanai
"Pārbauda" ir ĻOTI stiepjams apzīmējums.

NHL arī itkā pārbauda, taču tikai regulārajā sezonā un tikai uz konkrētām vielām, t.i., NHL un NHLPA apstiprināto aizliegto vielu sarakstu. Izslēgānas mačos un pirmssezonā visi var rīt un špricēt ko grib (un redzot kā komandas spēlē play-off, ir acīmredzams, ka tas tiek arī darīts).

NBA pārbaudīšana izskatās sekojoši:
Pirmajā gadā spēlētāji tiek testēti vairākkārtīgi (ja nemaldos 3 vai 4 reizes), bet pēc tam... NBA faktiski tāda lieta kā "nejaušais tests" nepastāv, t.i., to pielieto tikai un vienīgi pret pirmgadniekiem, lai šamie jau pirmajā sezonā nesašpricējas un nenonarkojas uzreiz.

Tāpat arī aizliegto vielu saraksts, protams, tāpat kā visās ZAmerikas PRO līgās ir daudz šaurāks nekā WADA.

Kas interesanti, lai arī pati WADA ir šaubīgs kantoris, pat viņi saka, ka Ziemeļamerikas sporta līgu pārbaudes ir pārpratums, nevis reāla cīņa pret dopingu.

Līdz ar to - jā, tehniski komandas tiek testētas. Praktiski - nekā tur no tiem testiem nav.

P.S. Tai pašā NHL vēl nesen varēja analīžu vietā limonādi nodot un nevienam nekas īsti par to nedraudēja.
, 2015-11-15 00:09, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Īpaši priecāšos par Jura Miņina viedokli.
Kāds te var būt viedoklis?

Lai mēs runātu par pašlaik dopinga sarakstos iekļauto vielu legalizēšanu, VISPIRMS ir jāveic GRANDIOZS sabiedrības izglītošanas darbs, lai cilvēki saprastu kas ir kas, jo līdz šim laikam viss notika tieši pretējā gultnē, proti, tika stāstīti šausmu stāsti un tāpēc cilvēkiem par dopingu ir priekšstats tāds, ka tā ir tablete, kuru idzerot peldētnepratējs uzreiz spēs nopeldēt distanci X sporta meistara līmenī.

Taču te arī būs jāpieņem viena baigā atklāsme, ko nebūt ne visi spēs "sagremot", proti, viss tas, ko pašlaik pasludina par cilvēka "dabiskajām spējām" jau sen kā nav nekādas dabiskās spējas, bet gan "cilvēka uzlabotā" sansiegumi. Un tas jau noved pie daudz smagākām pārdomām, proti, cilvēks nemaz nav tik pilnīga un savā spējās praktiksi neierobežota būtne, kā līdz šim ir sludināts.

Tāpat, pirms kaut ko legalizēt, ir jāsaprot visas tās sekas. Piemēram, a ko darīt ar bērniem, jauniešiem, amatieriem? Kā nodrošināt preparātu apriti tā, lai tie nenonāk, teiksim, tīņu rokās?

Tas, ka dopings profesionālajā sportā ne tikai dzīvo, bet ir arī neatņemama un obligāta to sastāvdaļa, tāpat visi zina, bet kuri nezina, tie nojauš. Viņiem to vajag. Taču kā nodalīt profiņus no svētdienas sportistiem? Izdalot farmu ar intelektu neapgrūtinātiem indivīdiem pie mūsu laiku brīvībām un reālijām... 80/90-tajos gados, kad brīvības bija tik daudz, ka neviens nevarēja tik daudz "aiznest", bet farma pa pāris rubļiem bija nopērkama KATRĀ aptiekā, varēja redzēt kas notiek... pašlaik šos "sportistus" var skatīt dažādos kapos.

Ja mēs runājam no sporta viedokļa, tad dopinga sarakstos iekļautās vielas ir jāatļauj. Tas vienkārši būs godīgi gan pret sportistiem, gan sabiedrību. Taču, diemžēl, mēs nevaram izkontrolēt šo preparātu tālāko ceļu un cilvēks-lohs, kurš lieto farmu, nekļūst gudrāks. Viņš vienkārši kļūst par lohu, kurš lieto farmu (tātad, visdrīzāks, šis lohs ir spēcīgāks un sabiedrībai bīstamāks).

Tas nav tik vienkārši atbildāms jautājums, kā daudziem gribētos.

Turklāt, jāatceras, ka tas, ka pašlaik daudzas vielas ir aizliegtas, tas ir ĻOTI labs bizness konkrētām cilvēku grupām un pat valstīm (Taizeme, piemēram), tāpēc esošo situāciju daudzi gribēs noturēt maksimāli ilgi.
, 2015-11-15 09:28, pirms 8 gadiem
Paldies, Juri!
Viens risinājums ir - akcīze! Atsaldētie tik viegli nepirks, ja šaibas/ampulas nedēļai maksās 200 eur.
Tā Tava baža, ka tautas sportā vai pat fizkultūrā, jo sports ir treniņi +sacensības, sāksies nāves, nav reāla, jo tur tāpat līdz šim kontroles nav un katrs kačā sevi pludmalei ar visu, ko (nepār)zina.

Skaidrs, ka esošā situācija ir līdzīga kā daudzos biznesos. Tu strādā - cilvēks pērk, bet pa vidu uzmetas sertificētāji un izveido sistēmu tā, ka bez sertifikāta Tevi pasludina par vergturi zemes svilinātāju. Šai gadienā dopaģentūras ir sertificētāji.
, 2015-11-15 11:31, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Paldies, Juri!
Viens risinājums ir - akcīze! Atsaldētie tik viegli nepirks, ja šaibas/ampulas nedēļai maksās 200 eur.
Tā Tava baža, ka tautas sportā vai pat fizkultūrā, jo sports ir treniņi +sacensības, sāksies nāves, nav reāla, jo tur tāpat līdz šim kontroles nav un katrs kačā sevi pludmalei ar visu, ko (nepār)zina.

Skaidrs, ka esošā situācija ir līdzīga kā daudzos biznesos. Tu strādā - cilvēks pērk, bet pa vidu uzmetas sertificētāji un izveido sistēmu tā, ka bez sertifikāta Tevi pasludina par vergturi zemes svilinātāju. Šai gadienā dopaģentūras ir sertificētāji.
Absolūti nereālas idejas. Uzlikt vairākus tūkstošus procentu lielu akcīzi... tas ir taisns ceļš uz kontrobandu (tādu pašu kāda ir pašlaik). Pašlaik jau ir preparāti, ko aptiekās var pirkt... tik cenas ir tādas, ka lielākā daļa tāpat pērk "no rokām".

Nāves... nu arī tās var būt, bet šoreiz ne par to (faktiski, tādam vidējam fizkultūrietim, bez iedzimtām un/vai nopietnām veselības problēmām no parasta "standarta komplekta" nāve nemaz nav tik liels drauds). Es vairāk par to, ka kaut kādi pumpainie tīņi, tiekot zālē, sadomāsies, ka viņiem vajag, aizies sapirksies un tad... nu tad mums būs kaudzēm hormonālo invalīdu.

Nē, tā sistēma ir ļoti vienkārša. Ja brīvajā piekļuvē preparāti maksā X summu, tad padarot tos nelegālus var prasīt 2-5 reizes vairāk. Kā jau minēju, padomju laikos visi AS, kas nu tolaik bija, maksāja pāris rubļus un katrā aptiekā bija nopērkami. Pašlaik valstīs, kurās AS nav aizliegti, to cena arī ir ievērojami zemāka nekā, teiksim, Latvijā.

Tāpēc, piemēram, uz to pašu Taizemi ir visai interesants tūrisma veids attīstījies - farmas tūristi, kas aizbrauc uz turieni uz vairākiem mēnešiem, lai reāli tikai špricētos un kačātos.

Kā jau teicu, šīs tehniskās lietas ir otršķirīgas un pirmkārt, lai kaut ko legalizētu tiem onkuļiem un tantēm, kas ir stāstījuši, ka esošais sports ir tīrs un viss ir tikai un vienīgi cilvēka spēju robežās, vajag vienkārši pateikt - Mēs jūs visus piečakarējām!

Taču es neesmu pārliecināts, ka mūsdienu sabiedrība ir gatava dzirdēt tādu atzīšanos un pieņemt, ka visi mūsdienu sporta rekordi ir sansiegti pateicoties zinātnes, nevis cilvēka spēju attīstībai.
, 2015-11-15 11:51, pirms 8 gadiem
... un galu galā man interesantāk ir skatīt LV VL futbolā, jo tur 97% viss ir tīrs, kamēr La Liga roboti rāda zinātnes sasniegumus : )

Tas pats, kas uz TV ekrāniem, kur ar septiņiem grimmiem un astoņām gaismām katra mordiņa tiek uztaisīta par super baby face.

Tas pats, kas sabiedrībā esam smaidošas ģimenes, bet iekšienē viss grūst un pūst.

Nobeigumā:
Katra dopinga ziņa, "skandāls", man ir ar zināmu komiskuma piegaršu. Tās ir mušas uz lielā ziloņa muguras, ko mums uzliek uz dienas kārtības galda.

Varbūt, ka mums, kas par sportu zina vairāk, ir vienkārši jāklusē, jo sabiedrība (spriežu pēc tā, ko cilvēki man apkārt (ne)zina) ir naiva un tic sporta tīrībai!
, 2015-11-15 12:00, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Absolūti nereālas idejas. Uzlikt vairākus tūkstošus procentu lielu akcīzi... tas ir taisns ceļš uz kontrobandu (tādu pašu kāda ir pašlaik). Pašlaik jau ir preparāti, ko aptiekās var pirkt... tik cenas ir tādas, ka lielākā daļa tāpat pērk "no rokām".

Nāves... nu arī tās var būt, bet šoreiz ne par to (faktiski, tādam vidējam fizkultūrietim, bez iedzimtām un/vai nopietnām veselības problēmām no parasta "standarta komplekta" nāve nemaz nav tik liels drauds). Es vairāk par to, ka kaut kādi pumpainie tīņi, tiekot zālē, sadomāsies, ka viņiem vajag, aizies sapirksies un tad... nu tad mums būs kaudzēm hormonālo invalīdu.

Nē, tā sistēma ir ļoti vienkārša. Ja brīvajā piekļuvē preparāti maksā X summu, tad padarot tos nelegālus var prasīt 2-5 reizes vairāk. Kā jau minēju, padomju laikos visi AS, kas nu tolaik bija, maksāja pāris rubļus un katrā aptiekā bija nopērkami. Pašlaik valstīs, kurās AS nav aizliegti, to cena arī ir ievērojami zemāka nekā, teiksim, Latvijā.

Tāpēc, piemēram, uz to pašu Taizemi ir visai interesants tūrisma veids attīstījies - farmas tūristi, kas aizbrauc uz turieni uz vairākiem mēnešiem, lai reāli tikai špricētos un kačātos.

Kā jau teicu, šīs tehniskās lietas ir otršķirīgas un pirmkārt, lai kaut ko legalizētu tiem onkuļiem un tantēm, kas ir stāstījuši, ka esošais sports ir tīrs un viss ir tikai un vienīgi cilvēka spēju robežās, vajag vienkārši pateikt - Mēs jūs visus piečakarējām!

Taču es neesmu pārliecināts, ka mūsdienu sabiedrība ir gatava dzirdēt tādu atzīšanos un pieņemt, ka visi mūsdienu sporta rekordi ir sansiegti pateicoties zinātnes, nevis cilvēka spēju attīstībai.
Cilvēks- visās jomās attīstījās līdz 30-tajiem, 40-gadiem, tagad attīstās tikai tehnoloģijas, kas palīdz sasniegt mērķus īstermiņā, bet ne vienmēr ir labākais risinājums- ilgtermiņā...
, 2015-11-15 12:04, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: ... un galu galā man interesantāk ir skatīt LV VL futbolā, jo tur 97% viss ir tīrs, kamēr La Liga roboti rāda zinātnes sasniegumus : )

Tas pats, kas uz TV ekrāniem, kur ar septiņiem grimmiem un astoņām gaismām katra mordiņa tiek uztaisīta par super baby face.

Tas pats, kas sabiedrībā esam smaidošas ģimenes, bet iekšienē viss grūst un pūst.

Nobeigumā:
Katra dopinga ziņa, "skandāls", man ir ar zināmu komiskuma piegaršu. Tās ir mušas uz lielā ziloņa muguras, ko mums uzliek uz dienas kārtības galda.

Varbūt, ka mums, kas par sportu zina vairāk, ir vienkārši jāklusē, jo sabiedrība (spriežu pēc tā, ko cilvēki man apkārt (ne)zina) ir naiva un tic sporta tīrībai!
Komandu sporta veidi ir salīdzinoši tīri, ja salīdzina ar tiem pašiem riteņbraucējiem, peldētājiem, vieglatlētiem, svarcēlājiem...

Komandu sporta veidos vajag ilgtermiņu, bet vairums sporta veidu- vajag īstermiņu, lai uzvarētu OS, lielākos notikumus, utt...
, 2015-11-15 12:22, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Komandu sporta veidi ir salīdzinoši tīri, ja salīdzina ar tiem pašiem riteņbraucējiem, peldētājiem, vieglatlētiem, svarcēlājiem...

Komandu sporta veidos vajag ilgtermiņu, bet vairums sporta veidu- vajag īstermiņu, lai uzvarētu OS, lielākos notikumus, utt...
Nu... te jau ir jārunā par līmeni. Ja tai pašā virslīgā viss ir ok, vai tāda mēroga turnīros, tad nu... NBA, NHL... 82 spēles sezonā + pārliedojumu + play-off utt. Arī visi lielie futbola čempionāti, kur ir nac. čempionāts, kauss, eirokausi, izlašu spēles utml.

Dopinga sarakstos nav tikai preparāti, kas tūlīt visus par muskuļu masas monstriem pataisīs. Arī preparāti, kas ļauj visu sezonu nospēlēt bez lieliem fiz. formas kritumiem, preparāti, kas ļauj sezonas pēdējo spēli nospēlēt tādā pat kondīcijā kā pirmo utt. Un arī - preparāti, ko lieto, lai savainojumi sadzītu ātrāk. Tas viss arī ir dopings.

Jā, sporta veidos, kur starp atlētu un rezultātu nav starpnieku (svarcelšanas, vieglatlētikas, peldēšanas utml.), papildus farmakoloģisko/medicīnisko risinājumu lietošana ir daudz vērtīgāka un tiešā veidā nepieciešama, tāpēc arī liekas, ka viņi lieto daudz, kamēr kāds bumbotājs - nemaz. Patiesībā tā ir tikai ilūzija.
, 2015-11-15 13:16, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu... te jau ir jārunā par līmeni. Ja tai pašā virslīgā viss ir ok, vai tāda mēroga turnīros, tad nu... NBA, NHL... 82 spēles sezonā + pārliedojumu + play-off utt. Arī visi lielie futbola čempionāti, kur ir nac. čempionāts, kauss, eirokausi, izlašu spēles utml.

Dopinga sarakstos nav tikai preparāti, kas tūlīt visus par muskuļu masas monstriem pataisīs. Arī preparāti, kas ļauj visu sezonu nospēlēt bez lieliem fiz. formas kritumiem, preparāti, kas ļauj sezonas pēdējo spēli nospēlēt tādā pat kondīcijā kā pirmo utt. Un arī - preparāti, ko lieto, lai savainojumi sadzītu ātrāk. Tas viss arī ir dopings.

Jā, sporta veidos, kur starp atlētu un rezultātu nav starpnieku (svarcelšanas, vieglatlētikas, peldēšanas utml.), papildus farmakoloģisko/medicīnisko risinājumu lietošana ir daudz vērtīgāka un tiešā veidā nepieciešama, tāpēc arī liekas, ka viņi lieto daudz, kamēr kāds bumbotājs - nemaz. Patiesībā tā ir tikai ilūzija.
Es runāju par tūlītēju efektu un īstermiņa sasniegumiem, lai "mērītos" ar šīm medaļām vai sasniegumiem- uz sportista rēķina, vai pats sportists "mērītos"...

Komandu sporta veidos- Visi tomēr saprot uz ko viņi iet un ko viņi parakstās, bet tur viss ir sakārtots- algu sistēma, pensiju sistēma, nav atklāta "mērīšanās", bet katru gadu ir jāpierāda un jāspēlē... utt...

Ir tomēr liela starpība starp komandu sporta līgām- konkrētā valstī vai OS, kur viens nesen ticis pie jauna sporta tēma un otru, kam viss ir pieejams, tai skaitā dopings...
, 2015-11-15 13:43, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Es runāju par tūlītēju efektu un īstermiņa sasniegumiem, lai "mērītos" ar šīm medaļām vai sasniegumiem- uz sportista rēķina, vai pats sportists "mērītos"...

Komandu sporta veidos- Visi tomēr saprot uz ko viņi iet un ko viņi parakstās, bet tur viss ir sakārtots- algu sistēma, pensiju sistēma, nav atklāta "mērīšanās", bet katru gadu ir jāpierāda un jāspēlē... utt...

Ir tomēr liela starpība starp komandu sporta līgām- konkrētā valstī vai OS, kur viens nesen ticis pie jauna sporta tēma un otru, kam viss ir pieejams, tai skaitā dopings...
Kā nav mērīšanās? ASV basketbols, Kanāda-Krievija hokejā, TOP valstu cīņa futbolā... tur visu laiku ir mērīšanās.

Vienīgā atšķirība ir tā, ka individuālajos sporta veidos, kur starp sportistu un rezultātu nav starpnieka, t.i., sportista rezultāts tiek izteikts salīdzināmās un objektīvās vienībās, šo rezultātu ar dopinga palīdzību var tiešā veidā ietekmēt. Un tas ir daudz vieglāk.

Pat ja kādai komandai visiem sašpricē zirga devas AS, nav garantijas, ka viņi pēc pus gada būs zirgi, jo katrs reaģē savādāk un nebūt ne visiem ir jābūt šiem zirgiem. Tas ir sarežģītāk.
Vienkāršajos sportos - sašpricē un dod vaļā. Nesanāca? Citam sanāks!

Tieši tāpēc tas izskatās tā, ka individuālie sporti ir daudz vairāk netīri nekā komandu.

Vot, reāli padomā - visu gadu, vairāku gadu garumā būt 24/7 TOP formā. Sist vārtus, likt iekšā dankus utt. Turklāt, būt vēl galvas tiesu pārākam pār lielāko daļu citu, tādu pašu nebūt ne vājinieku. Tas ir dabiski?

Ja kāds teiks, ka tie ir talanti kaut kādi vai iedzimtība... tad jau, teorētiski, jebkurā citā cilvēka dzīves jomā arī ir jābūt tādiem, kas spēj būt MONSTRI, kamēr citi, kuri arī sevi attīsta šajā jomā un smagi strādā, ir "tādi-šādi". Ir tādi? Nu... tie ir daži cilvēki ik pa 100 gadiem (turklāt viņu pārākums ir balstīts uz garīgajām, ne fiziskajām spējām, kur potenciāls ir daudz lielāks nekā muskuļiem). Sportā tādi katru sezonu parādās pa pāris... .
, 2015-11-15 14:14, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Kā nav mērīšanās? ASV basketbols, Kanāda-Krievija hokejā, TOP valstu cīņa futbolā... tur visu laiku ir mērīšanās.

Vienīgā atšķirība ir tā, ka individuālajos sporta veidos, kur starp sportistu un rezultātu nav starpnieka, t.i., sportista rezultāts tiek izteikts salīdzināmās un objektīvās vienībās, šo rezultātu ar dopinga palīdzību var tiešā veidā ietekmēt. Un tas ir daudz vieglāk.

Pat ja kādai komandai visiem sašpricē zirga devas AS, nav garantijas, ka viņi pēc pus gada būs zirgi, jo katrs reaģē savādāk un nebūt ne visiem ir jābūt šiem zirgiem. Tas ir sarežģītāk.
Vienkāršajos sportos - sašpricē un dod vaļā. Nesanāca? Citam sanāks!

Tieši tāpēc tas izskatās tā, ka individuālie sporti ir daudz vairāk netīri nekā komandu.

Vot, reāli padomā - visu gadu, vairāku gadu garumā būt 24/7 TOP formā. Sist vārtus, likt iekšā dankus utt. Turklāt, būt vēl galvas tiesu pārākam pār lielāko daļu citu, tādu pašu nebūt ne vājinieku. Tas ir dabiski?

Ja kāds teiks, ka tie ir talanti kaut kādi vai iedzimtība... tad jau, teorētiski, jebkurā citā cilvēka dzīves jomā arī ir jābūt tādiem, kas spēj būt MONSTRI, kamēr citi, kuri arī sevi attīsta šajā jomā un smagi strādā, ir "tādi-šādi". Ir tādi? Nu... tie ir daži cilvēki ik pa 100 gadiem (turklāt viņu pārākums ir balstīts uz garīgajām, ne fiziskajām spējām, kur potenciāls ir daudz lielāks nekā muskuļiem). Sportā tādi katru sezonu parādās pa pāris... .
Zini komandu sporta veidi- visu laiku ko lieto, bet tas īsti ne dopings, ne īpaši pāsniedz robežas, bet ja sportists, kurš bija viduvējs- pēkšņi visus uzvar, tad tas tiešām nav normāli...

Daudzos OS sporta veidos- gan fiziskā sagatavotība, gan farmakoloģija ir tālu no komandu sporta veidiem...

Pie Latvijas komandu sporta veidiem es pieskaitītu arī bobsleju, kur, ja vieglatlēts aiziet uz bobsleju, tad viņš netur līdzi, jo fiziskais netur un arī citas lietas- nav līmenī...
, 2015-11-15 14:17, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Zini komandu sporta veidi- visu laiku ko lieto, bet tas īsti ne dopings, ne īpaši pāsniedz robežas, bet ja sportists, kurš bija viduvējs- pēkšņi visus uzvar, tad tas tiešām nav normāli...

Daudzos OS sporta veidos- gan fiziskā sagatavotība, gan farmakoloģija ir tālu no komandu sporta veidiem...
Taču jau uzrakstīja, ka dopings nav tikai spēkam. Dopings ir izturībai, ātrumam, atjaunošanai vai pat vienkārši tikai kaut kādai bioķīmiskai reakcijai.
, 2015-11-15 14:18, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Kā nav mērīšanās? ASV basketbols, Kanāda-Krievija hokejā, TOP valstu cīņa futbolā... tur visu laiku ir mērīšanās.

Vienīgā atšķirība ir tā, ka individuālajos sporta veidos, kur starp sportistu un rezultātu nav starpnieka, t.i., sportista rezultāts tiek izteikts salīdzināmās un objektīvās vienībās, šo rezultātu ar dopinga palīdzību var tiešā veidā ietekmēt. Un tas ir daudz vieglāk.

Pat ja kādai komandai visiem sašpricē zirga devas AS, nav garantijas, ka viņi pēc pus gada būs zirgi, jo katrs reaģē savādāk un nebūt ne visiem ir jābūt šiem zirgiem. Tas ir sarežģītāk.
Vienkāršajos sportos - sašpricē un dod vaļā. Nesanāca? Citam sanāks!

Tieši tāpēc tas izskatās tā, ka individuālie sporti ir daudz vairāk netīri nekā komandu.

Vot, reāli padomā - visu gadu, vairāku gadu garumā būt 24/7 TOP formā. Sist vārtus, likt iekšā dankus utt. Turklāt, būt vēl galvas tiesu pārākam pār lielāko daļu citu, tādu pašu nebūt ne vājinieku. Tas ir dabiski?

Ja kāds teiks, ka tie ir talanti kaut kādi vai iedzimtība... tad jau, teorētiski, jebkurā citā cilvēka dzīves jomā arī ir jābūt tādiem, kas spēj būt MONSTRI, kamēr citi, kuri arī sevi attīsta šajā jomā un smagi strādā, ir "tādi-šādi". Ir tādi? Nu... tie ir daži cilvēki ik pa 100 gadiem (turklāt viņu pārākums ir balstīts uz garīgajām, ne fiziskajām spējām, kur potenciāls ir daudz lielāks nekā muskuļiem). Sportā tādi katru sezonu parādās pa pāris... .
Lielā mērā taisnība ir, bet, kā jau teicu iepriekš, tad komandu sporta veidiem- tas ir ilgtermiņa rezultāts un fiziskais, bet daudzos OS sporta veidos- fiziskais nav tik labs + viņi grib ātri iegūt rezultātu, kas arī stipri atsķiras no komandu sporta veidiem..

Uzskatu, ka ilgtermiņš būtu pieļaujams, bet ne īstermiņš...
, 2015-11-15 14:22, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Taču jau uzrakstīja, ka dopings nav tikai spēkam. Dopings ir izturībai, ātrumam, atjaunošanai vai pat vienkārši tikai kaut kādai bioķīmiskai reakcijai.
Komandu sporta veidos- Tur ir 100 lietu, bet lielākā daļa- nav dopings..
Ja tas ir ilgtermiņam, tad uzskatu, ka tas ir pieļaujams, ja īstermiņam, tad uzskatu, ka nav pieļaujams...
, 2015-11-15 14:26, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Zini komandu sporta veidi- visu laiku ko lieto, bet tas īsti ne dopings, ne īpaši pāsniedz robežas, bet ja sportists, kurš bija viduvējs- pēkšņi visus uzvar, tad tas tiešām nav normāli...

Daudzos OS sporta veidos- gan fiziskā sagatavotība, gan farmakoloģija ir tālu no komandu sporta veidiem...

Pie Latvijas komandu sporta veidiem es pieskaitītu arī bobsleju, kur, ja vieglatlēts aiziet uz bobsleju, tad viņš netur līdzi, jo fiziskais netur un arī citas lietas- nav līmenī...
Nav tāda "ne īsti dopinga"... viss ir ļoti vienkārši. Vai nu viela ir aizliegta, t.i., iekļauta aizliegto vielu sarakstā vai nav. Nav tāda "atļautā dopinga".

Tas, ka kāds lieto uztura bagātinātājus, nekādā gadījumā nav dopings, jo tie vienkārši ir ekstraktu koncentrāti un pilnīgi to pašu var panākt ēdot normālu pārtiku.

Viduvējs sportists pēkšņi uzvar. Tu vispār saproti kas ir dopings? Nu ja ņemam uz anabolisko steroīdu piemēra. Tie ir sintētiskie hormoni. Cilvēks sevī sašpricē hormonus un tad STRĀDĀ. Turklāt strādā tā, kā nekad dzīvē bez šiem hormoniem viņš pat fiziski nevarētu strādāt. Visi zina, ka AS dod spēku, bet neviens nepadomā, ka, lai tiktu pie spēka, tas ir JĀTRENĒ. Tāpat arī jebkura cita kvalitātē.

Īstenībā trenēšanās bez papildus farmas ir pilnīgākā haļava, ja salīdzinām ar to, kas jādara lietojot dopinga sarakstos iekļautās vielas. Īstenībā viss ir vienkārši. Trenējoties "sausā", tiklīdz tu pārkāp pār savu iespēju robežām nosacīti, tā tu traumējies. Viss. Ar dopinga lietošanu šādu robežu faktiski nav (tās ir ļoti tālas).

Līdz ar to, kad kaut kāds "vājinieks" pēkšņi kļūst stiprs, viņš šo spēku ir ieguvis nevis na haļavu, bet ĻOOOOOTI smagi strādājot (un riskējot ar savu veselību).

Par to kas kur aiziet un ko tur - tas ir ļoti individuāls jautājums, kurš ļoti bieži ir balstīts vairāk uz pieraduma un psiholoģisko faktoru, ne reālajām spējām,
, 2015-11-15 14:36, pirms 8 gadiem
Flipsideram
Paņem LV bb izlasi. Kā sāka plīst mūsējie, tā visi zāģi GRE ČEH un FRA. Ja mūsējiem īstermiņā uz 2 mēn būtu laba laboratorija viņus pazīdījusi mēs turētu līdzi tām zemēm, kam ir gudrāki treneri vai lielāki atlases resursi.
, 2015-11-15 14:37, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nav tāda "ne īsti dopinga"... viss ir ļoti vienkārši. Vai nu viela ir aizliegta, t.i., iekļauta aizliegto vielu sarakstā vai nav. Nav tāda "atļautā dopinga".

Tas, ka kāds lieto uztura bagātinātājus, nekādā gadījumā nav dopings, jo tie vienkārši ir ekstraktu koncentrāti un pilnīgi to pašu var panākt ēdot normālu pārtiku.

Viduvējs sportists pēkšņi uzvar. Tu vispār saproti kas ir dopings? Nu ja ņemam uz anabolisko steroīdu piemēra. Tie ir sintētiskie hormoni. Cilvēks sevī sašpricē hormonus un tad STRĀDĀ. Turklāt strādā tā, kā nekad dzīvē bez šiem hormoniem viņš pat fiziski nevarētu strādāt. Visi zina, ka AS dod spēku, bet neviens nepadomā, ka, lai tiktu pie spēka, tas ir JĀTRENĒ. Tāpat arī jebkura cita kvalitātē.

Īstenībā trenēšanās bez papildus farmas ir pilnīgākā haļava, ja salīdzinām ar to, kas jādara lietojot dopinga sarakstos iekļautās vielas. Īstenībā viss ir vienkārši. Trenējoties "sausā", tiklīdz tu pārkāp pār savu iespēju robežām nosacīti, tā tu traumējies. Viss. Ar dopinga lietošanu šādu robežu faktiski nav (tās ir ļoti tālas).

Līdz ar to, kad kaut kāds "vājinieks" pēkšņi kļūst stiprs, viņš šo spēku ir ieguvis nevis na haļavu, bet ĻOOOOOTI smagi strādājot (un riskējot ar savu veselību).

Par to kas kur aiziet un ko tur - tas ir ļoti individuāls jautājums, kurš ļoti bieži ir balstīts vairāk uz pieraduma un psiholoģisko faktoru, ne reālajām spējām,
Kā tad aizliegšana notiek? Man dopings nepalīdzēja, bet šim čalim palīdzēja uzstādīt rekordu- tātad aizliegsim...

Kā jebkurā jomā- Divi darīja vienu lietu, bet pirmajam nesanāca, bet otrajam sanāca...
, 2015-11-15 14:38, pirms 8 gadiem
Ja kāds nelasa Jura labi izvērstos stāstījumus, tad pasaku:
Rijot ripas vai ampulas, neviena šūna nepieaug, asinis nebagātinās u.tml., kamēr nesāc smagāk strādāt kā līdz šim.
, 2015-11-15 14:43, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Flipsideram
Paņem LV bb izlasi. Kā sāka plīst mūsējie, tā visi zāģi GRE ČEH un FRA. Ja mūsējiem īstermiņā uz 2 mēn būtu laba laboratorija viņus pazīdījusi mēs turētu līdzi tām zemēm, kam ir gudrāki treneri vai lielāki atlases resursi.


Mēs čehiem zaudējām, jo viņu rezervēm bija augstāka meistarība un lielāka pieredze, kā arī labāk saplānoti spēlētāji, kas varētu dot pienesumu...

Francijas, Grieķijas meistarību- pat nevarēja salīdzināt ar mūsējo...
, 2015-11-15 14:48, pirms 8 gadiem
Paldies Jurim Miņinam par komentāriem un iesaku ik pa laikam pacelt šo topiku uz augšu, lai būtu skaidrs, kas ir dopings- arī vidējam lietotājam..
, 2015-11-15 15:05, pirms 8 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Ja kāds nelasa Jura labi izvērstos stāstījumus, tad pasaku:
Rijot ripas vai ampulas, neviena šūna nepieaug, asinis nebagātinās u.tml., kamēr nesāc smagāk strādāt kā līdz šim.
Nu tā es teicis neesmu, jo daudzi procesi notiek neatkarīgi no tā strādā vai nestrādā, BET... ja tu sašpricējies un tad sēdi uz dīvāna, gaidot, ka "nu tik būs"... NEBŪS.

Nav nemaz nekādas jēgas špricēties un trenēties tādā pat režīmā kā bez dopinga. Tas ir stulbums un noziegums pret sevi. Tas ir taisns ceļš uz hormonālo invaliditāti (arī strādājot no tās neviens nav pasargāts).

Tā nosacīti, lai skaidrāks kļūst tas, ko gribu pateikt - sašpricējoties vai saēdoties kko, sportists iegūst tikai to pamatu uz kā var tālāk būvēt. Viņam ir visi tie priekšnosacījumi, lai varētu strādāt. Taču spēju un rezultātu pieaugums notiek TIKAI TAD, kad viņš sāk trenēties.

Muskulis nesāks augt, ja viņam nebūs stimulācijas. Savukārt AS (kā viens no dopinga veidiem) vienkārši ļauj šo stimulāciju "izvest" jaunā līmenī. Tādā, kura ir aiz cilvēka "normālo" spēju robežām, no tā arī rodas šis "virsrezultāts".
Taču sēžot uz dīvāna un gaidot rezultātu... nē, tā tas nenotiek. Tāpēc stāsti, ka kāds "na haļavu" ar dopingu grib pēkšņi visus apsteigt... nu tā runāt var tikai diletanti.
, 2015-11-15 15:11, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu tā es teicis neesmu, jo daudzi procesi notiek neatkarīgi no tā strādā vai nestrādā, BET... ja tu sašpricējies un tad sēdi uz dīvāna, gaidot, ka "nu tik būs"... NEBŪS.

Nav nemaz nekādas jēgas špricēties un trenēties tādā pat režīmā kā bez dopinga. Tas ir stulbums un noziegums pret sevi. Tas ir taisns ceļš uz hormonālo invaliditāti (arī strādājot no tās neviens nav pasargāts).

Tā nosacīti, lai skaidrāks kļūst tas, ko gribu pateikt - sašpricējoties vai saēdoties kko, sportists iegūst tikai to pamatu uz kā var tālāk būvēt. Viņam ir visi tie priekšnosacījumi, lai varētu strādāt. Taču spēju un rezultātu pieaugums notiek TIKAI TAD, kad viņš sāk trenēties.

Muskulis nesāks augt, ja viņam nebūs stimulācijas. Savukārt AS (kā viens no dopinga veidiem) vienkārši ļauj šo stimulāciju "izvest" jaunā līmenī. Tādā, kura ir aiz cilvēka "normālo" spēju robežām, no tā arī rodas šis "virsrezultāts".
Taču sēžot uz dīvāna un gaidot rezultātu... nē, tā tas nenotiek. Tāpēc stāsti, ka kāds "na haļavu" ar dopingu grib pēkšņi visus apsteigt... nu tā runāt var tikai diletanti.
Protams, ka tā nevar, bet ja Ārmstrongs no parasta braucēja- pēkšņi kļūst par kalnu karali, lai gan nav izteikts kalnu braucējs, tad pat nezinu ko domāt...
, 2015-11-15 15:16, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Kā tad aizliegšana notiek? Man dopings nepalīdzēja, bet šim čalim palīdzēja uzstādīt rekordu- tātad aizliegsim...

Kā jebkurā jomā- Divi darīja vienu lietu, bet pirmajam nesanāca, bet otrajam sanāca...
Nu tā jau nu nav. Turklāt dopings faktiski nevar NEPALĪDZĒT. Tie, kuriem lietojot šos stipras iedarbības preparātus, nav nekādu izmaiņu... jā, teorētiski tādi ir, bet tie ir reāli unikumi, kuriem ir kaut kādas (visdrīzāk - iedzimtas) patoloģijas.

Kā notiek aizliegšana? Nu teorētiski ir kaut kādi pētījumi uz kuriem tad arī balstās tie aizliedzēji, bet... tas viss ir ļoti nosacīti.

Agrāk, piemēram, kofeīns bija aizliegts (Latvijā pat vienu bobslejistu tāpēc diskvalificēja)... tagad atkal atļauts. Nesen aizliedza DMAA (uz kuru hokejists Pavlovs iekrita), lai gan ilgus gadus tas bija pilnīgi normāla pirmstreniņa dzērienu sastāvdaļa un šos pulverus varēja nopirkt katrā sporta preču/uztura veikalā.

Un aizliedza DMAA tāpēc, ka (pēc vienas no versijām) kaut kādi idioti to bija sadzērušies neadekvāti lielās devās kamdēļ dažiem iestājās nāve, bet vēl dažus "atkačāja".

Tā nu tas ir - idiotus mūsdienu sabiedrība aizliegt nevar (vēl vairāk - tas ir arī mūsdienu "civilizētās pasaules" viens no TOP mērķiem, saražot vairāk manipulējamu muļķu), bet dažādas vielas var. To arī dara.
, 2015-11-15 15:24, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Protams, ka tā nevar, bet ja Ārmstrongs no parasta braucēja- pēkšņi kļūst par kalnu karali, lai gan nav izteikts kalnu braucējs, tad pat nezinu ko domāt...
A vot te tā interesanti sanāk... visi klūp virsū uz Ārmstrongu. Lai gan labi zina, ka tajā laikā dopings riteņbraukšanā tika lietots brokastīs, pusdienās un vakariņās, pa ceļam vēl šo to uzkožot. Un ar visu to Ārmstrongs bija krutāks.

Tāpēc visi šie apvainojumi, ka, redz, viņš ir sliktais. Ārmstrongs tika heitots tāpēc, ka viņam bija laba komanda un, iespējams, pieeja kaut kādiem vēl izstrādes stadijā esošiem, jauniem preparātiem (vai speciāli viņam pielāgotiem).
Tāpat nevar izslēgt to, ka viņam, iespējams, bija labāka uzņēmība uz visiem šiem preparātiem utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-11-15 15:49, pirms 8 gadiem
HuliManiBanoo rakstīja: Isumaa var teikt sen jau zinaamo - idiooti uz pasaules netruukst un kas gribees tapat atradiis veidus kaa tikt klaat jebkam aizliegtam. Otra atzina - kas par daudz, tas par skaadi. Un te neiet runa par dopingu tikai, bet itin visu dziivee!!!

Bet jautajums vai taapec ka dazhi parastie mirstiigie kaut ko parlietojas un atstiepa kedas, uzreiz tas ir jaaizliedz visiem pro sportistiem??? Tad jau driiz kaads atstiesp pedaalus no taa ka vistas fileju par daudz paareedies un uzreiz to aizliegs visiem pro sportistiem???
Runājot par dopingu - pašlaik situācija ir tāda, ka grūtāk ir nepilngadīgajam veikalā nopirkt alkoholu (lai arī tas nemaz nav grūti), nekā JEBKO no tiem pašiem anaboliskajiem steroīdiem.

Jebšu - stāsti par to, ka dopings ir "kaut kur tur, speciālajās laboratorijās, lielavarām" ir vairāk nekā smieklīgi. Ja ir nauda, visu var nopirkt, bet parastākie preparāti ir lētāki nekā kilogramīgā proteīna burka.
, 2015-11-15 15:55, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: A vot te tā interesanti sanāk... visi klūp virsū uz Ārmstrongu. Lai gan labi zina, ka tajā laikā dopings riteņbraukšanā tika lietots brokastīs, pusdienās un vakariņās, pa ceļam vēl šo to uzkožot. Un ar visu to Ārmstrongs bija krutāks.

Tāpēc visi šie apvainojumi, ka, redz, viņš ir sliktais. Ārmstrongs tika heitots tāpēc, ka viņam bija laba komanda un, iespējams, pieeja kaut kādiem vēl izstrādes stadijā esošiem, jauniem preparātiem (vai speciāli viņam pielāgotiem).
Tāpat nevar izslēgt to, ka viņam, iespējams, bija labāka uzņēmība uz visiem šiem preparātiem utt.
Skaidrs, ka toreiz lietoja daudzi, bet fakts, ka Ārmstrongam- vēl joprojām ir 3 ātrākie laiki, lai gan viņš nebija kalnu braucējs....

Sanāk, ka 2002.g- visi lietoja dopingu, ja spēja nobraukt 82h...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_...
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.