Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Mūžībā aizgājusi Latvijas pirmā olimpiskā čempione Inese Jaunzeme

Mūžībā aizgājusi Latvijas pirmā olimpiskā čempione Inese Jaunzeme
Inese Jaunzeme
Foto: ZZ1

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) dziļās sērās paziņo, ka šodien mūžībā aizgājusi Latvijas pirmā olimpiskā čempione, Latvijas Olimpiešu kluba prezidente, medicīnas zinātņu doktore Inese Jaunzeme.

Inese Jaunzeme bija Latvijas pirmā olimpiskā čempione, kura pirms 55 gadiem olimpiskajās spēlēs Melburnā (1956.gada 28.novembris) uzvarēja šķēpa mešanas sacensībās.

Latvijas tauta pirmo „Olimpa iekarotāju” vienmēr ļoti mīlējusi un cienījusi. Viņu pazīst ne tikai kā leģendāru atlēti, bet arī kā ilggadēju ķirurģi un Latvijas Medicīnas akadēmijas pasniedzēju.

20. gadsimta 90.gados, kad Latvija atguva savu neatkarību, Jaunzeme iesaistījās LOK atjaunošanas procesā. Kopš 1999. gada līdz šai dienai, vadot Latvijas Olimpiešu klubu kā tā prezidentes, Ineses galvenais mērķis bija radīt olimpiešiem ģimenes sajūtu, rūpējoties par visiem olimpiešiem, par nemitīgu sevis pilnveidošanu, pārstāvot olimpiskās vērtībās un to popularizēšanu jauniešu vidū.

Latvijas Olimpiešu kluba ietvaros Jaunzeme nāca ar iniciatīvu izveidot stājas programmu skolas bērniem – viņa bija pārliecināta, ka cilvēka iekšējai stājai un ķermeņa fiziskajai formai jābūt vienlīdz staltām. Pēc sporta karjeras Inese studēja medicīnu, saņemot doktora grādu medicīnas zinātnē. Jaunzeme ilgstoši kā pasniedzēja strādāja P Paula Stradiņa Medicīnas akadēmijā, Traumatoloģijas institūtā kā traumatologs un plastiskais ķirurgs.

Sekojot Starptautiskās Olimpiskās komitejas aicinājumam, Latvijas Olimpiešu klubs Ineses Jaunzemes vadībā aizsāka šobrīd jau ļoti plaši atzīto Latvijas sakopšanas talku kustību, kas šobrīd pārvērtusies par Lielo talku. Pateicoties Ineses un citu Latvijas olimpiešu entuziasma piemēram, Latvijas sakopšanas talkas tagad ir kļuvušas par ikgadēju plašu akciju, kurā piedalās vairāki simti tūkstoši cilvēku un iedvesmu savām vides akcijām smēlušās arī daudzas citas Eiropas un pasaules valstis.

Visa Ineses Jaunzemes dzīve bija veltīta tam, lai palīdzētu citiem cilvēkiem kā ārste, trenere, garīgā un intelektuālā skolotāja, kas ikvienu grūtību pārvarēja sportiskā garā un gaišā noskaņojumā. Viens no viņas mīļākajiem teicieniem, kas paliek par uzmundrinājumu ikvienam no mums bija: „Lauvas nebaidās, bet cīnās un pēc tam par sevi brīnās!”

Inese Jaunzeme

• 1932.gada 21.maijs – 2011.gada 13.februāris
• 1956.gada 28.novembrī olimpiādē Melburnā izcīnījusi zelta medaļu šķēpa mešanā
• Personīgais rekords šķēpmešanā - 55,73 metri - sasniegts 1960. gadā Tartu
• 1960. gadā ieguvusi medicīnas doktora grādu ortopēdijā
• 1970. LPSR Valsts prēmijas laureāte par līdzdalību jaunas kaulu saaudzēšanas metodes izstrādāšanā.
• Desmit gadus bijusi ārste ķirurģe, 36 gadus lasījusi lekcijas medicīnā
• Kopš 1999. gada - Latvijas olimpiešu kluba prezidente


LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Pirmo trīs vietu ieguvēji maratonā 2023. gadā. No kreisās: R.Roze, A.Raščevskis, K.Vējš-Āboliņš.
4

Paziņots Rimi Rīgas maratona naudas balvu fonds

Rimi Rīgas maratonā 18. – 19. maijā naudas balvas tiks nodrošinātas visu distanču uzvarētājiem – gan DPD jūdzei, gan 5 km, 10 km, pusmaratona un maratona distanču godalgoto vietu ieguvējiem. Visās distancēs gan vīriešiem, gan sievietēm balvu fonds ātrākajiem finišētājiem būs vienāds, nodrošinot pilnīgu dzimumu līdztiesību, ziņo organizatori.