Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Rīgas maratona vairākiem skrējējiem personīgais rekords būs zem 2.10

Ints Megnis
Ints Megnis

Rīgas maratona vairākiem skrējējiem personīgais rekords būs zem 2.10
"Tet" Rīgas maratona organizators Aigars Nords, kā arī "Tet" valdes loceklis un galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks. Foto: Renārs Koris

Pēc nedaudz vairāk nekā mēneša gaidāmajā "Tet" Rīgas maratonā jau tagad dalību apstiprinājuši vairāki skrējēji, kuru personīgais rekords ir zem divām stundām un desmit minūtēm, bet viņu skaits turpinās augt, prognozē organizatori.

Šogad pirmoreiz Rīgas maratonam piešķirta IAAF Zelta zīme, kāda Eiropā ir vien 12 maratoniem. Šo sacensību obligāta prasība ir vismaz sešas dāmas un seši kungi no pasaules labāko 200 skrējēju ranga un vismaz četri no Eiropas simtnieka. "Tet" Rīgas maratona rekordu kungiem pagājušā gadā uzstādīja etiopietis Cedats Ajana ar rezultātu 2.11:00, savukārt dāmu konkurencē nepārspēta bija kenijiete Džordžīna Džepkirui Rono ar finiša laiku 2.28:22. Paredzams, ka šogad tiks pārspēti iepriekš uzstādītie maratona ātruma rekordi, jo liela daļa elites skrējēju jau šogad skrietajos maratonos ir demonstrējuši labāku sniegumu.

Pašlaik jau organizatori var apstiprināt, ka "Tet" Rīgas maratonā redzēsim, piemēram, etiopieti Deribi Robi Melku, kura rekords ir 2.06:06, viņa tautieti Mengisu Teferu Asefu (2.07.56), kā arī Samuelu Cegaju no Eritrejas (2.07:28). Tikmēr starp dāmām favorītes būs etiopietes Birki Debele Bejeni un Vorkneša Alema Mola, kā arī baltkrieviete Nastasija Ivanova, kura ir Eiropas labāko skrējēju trijniekā. Jau iepriekš bija zināms, ka viņām konkurenci sastādīs titulētā mājiniece Jeļena Prokopčuka, kura Rīgā maratonu skries pirmoreiz. Organizatori uzsver, ka "Tet" Rīgas maratona trase, salīdzinot ar citiem pasaules maratoniem, ir līdzena un ātra, tāpēc iespējami arī personīgie rekordi.

"Zelta zīmi iegūstam ļoti labā laikā, jo populārākie maratoni ir pārpildīti. Mēģināsim ieņemt nišu pie Prāgas un Valensijas maratoniem, kas notiek apmēram līdzīga izmēra pilsētās, lai uz Rīgu vilinātu maratona tūristus," trešdien preses konferencē teica maratona organizators Aigars Nords. "Savukārt Ziemeļvalstīs un Krievijā ļoti daudziem cilvēkiem tieši Rīgas maratons būs pats tuvākais."

Šogad sacensību balvu fonds būs 120 000 eiro, uzvarētājiem tiekot pie 15 000, organizatoriem atgādinot, ka Rīgas sacensībās būs iespējams izpildīt arī olimpiskos normatīvus. No vadošajiem Latvijas sportistiem bez Prokopčukas maratona distancē skries arī Anita Siliņa (bijusī Kažemāka) un Valērijs Žolnerovičs, bet pusmaratonā startēs Ilona Marhele un Jānis Višķers. Noteikts, ka Tokijas olimpisko spēļu normatīvs dāmām būs 2.29:30, vīriem 2.11:30 vai arī finišs pieciniekā Zelta maratonā, tātad arī Rīgā. Savukārt pasaules čempionātam Dohā varēs kvalificēties ar finišu desmitniekā.

"Rimi" bērnu dienā paredzams, ka piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits - 13 000 jauno skrējēju. Bērniem ir izveidots 60 metru skrējiens ar numuriem un laika atzīmi, lai noteiktu sprinta karaļus un karalienes katrā vecuma grupā, bet tāpat būs arī 200 un 400 metru distances, kā arī 4,2 kilometru garš ģimeņu skrējiens.

Bez aicinātajiem elites skrējējiem organizatori prognozē, ka Rīgu zelta maratona debijā apmeklēs aptuveni 10 000 viesu un aptuveni 5000 no tiem piedalīsies "Tet" Rīgas maratonā. Organizatori plāno trīs gadu laikā ārvalstu skrējēju skaitu palielināt līdz 10 000.

"Jūtam, ka interese palielinājusies tieši maratona un pusmaratona distancē, bet sešu un desmit kilometru skrējienos dalībnieku skaits varētu palikt nemainīgs," saka Nords.

Maratona galvenais partneris "Tet" ne tikai sniegs tehnisko nodrošinājumu, bet šogad skrējējiem sarūpējis vairākus “Tet torņus” trasē. Šajās zonās skrējējus uzmundrinās mūzika un viņi zinās, ka tiek iemūžināti fotogrāfijās. Ja citos maratonos šādas bildes pēcāk iespējams iegādāties par maksu, Rīgā tās varēs lejupielādēt par brīvu. Savukārt līdzjutējiem būs iespēja izbaudīt maratona finišu ērtās VIP cienīgās tribīnēs.

"Tet" arī šogad nogādās skriešanas svētkus ne tikai Rīgas centrā, bet arī visā Latvijā un pat pasaulē. Arī šogad kanāla 360TV tiešraidē ikviens visā Latvijā varēs dzīvot līdzi karstākajām emocijām startā un finišā, sarunām ar līderiem, uzvaras triumfam un kopā būšanas priekam visas trases garumā. Savukārt kanālā "Best4Sport TV" būs
iespējams sekot līdzi maratona 42 kilometru distances līderu cīņai par uzvaru. Kanālus ikviens visā pasaulē bez maksas varēs vērot lietotnē "Shortcut".

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, sadarbībā ar "Tet" organizatori piedāvās iespēju savam skrējējam līdzi sekot gan maratona aplikācijā, gan vietnē uzmundrini.lv. Sekojot saviem skrējējiem aplikācijā, līdzjutēji aicināti izvēlēties sev tīkamāko līdzjušanas vietu trasē vai ieņemt vietu finiša tribīnēs.

Sadarbībā ar Rīgas Domi un Latvijas Sporta Federāciju Padomi arī šogad "Tet" Rīgas maratons piedāvās iespēju Latvijas skolām sacensties Latvijas skolu kausā. Iepriekšējos gados dalībnieku limits - 2500 skolēni, kuri skolu kausā var startēt par simbolisku samaksu 1,5 eiro apmērā – tika izsmelts jau krietnu brīdi līdz maratonam. Pērn labākās bija Rīgas Centra Humanitārā vidusskola, Siguldas Valsts ģimnāzija un Sporta skola "Arkādija".

Dalībnieku "Expo", kurā iespējams izņemt numurs, šogad pārcelts uz viesnīcu "Radisson Blu Latvia", turklāt sadarbībā ar DPD jebkurš dalībnieks no ikviena Latvijas reģiona varēs saņemt numuru, somu un “Dalībnieku ceļvedi” sava reģiona tuvākajā "Pick up" punktā. Savukārt uzņēmumiem būs iespēja pieteikt starta numuru piegādi līdz biroja durvīm, tādējādi nodrošinot saviem vēlmi skriet izrādījušiem darbiniekiem vēl ērtāku numuru saņemšanu.

"Tet" Rīgas maratona medaļu komplektu šogad izstrādājis mākslinieks Artūrs Analts, kurš pērn ieguva Londonas Dizaina biennāles galveno balvu “Labākais dizains”. Medaļas un to konceptuālo stāstu Analts sola atklāt līdz Lieldienām. Savukārt "adidas" oficiālo maratona kreklu dizainējusi māksliniece Maija Kurševa. Šogad būs pieejamas divas versijas. Kā stāsta māksliniece: "Vienā zīmējumā maratona skrējēja pārņēmusi pilsētu savā varā un dominē pār to. Zīmējums ir arī neliels sveiciens māksliniekam Mārim Bišofam, kura stila ietekmi te var samanīt. Savukārt otrais zīmējums ir dziesma Rīgas mazajām koka ēkām un Rīgas namu cilvēciskajiem samēriem. Dodoties savās ikdienas gaitās, mana galva bieži vien pacelta uz augšu, aplūkojot simtgadīgo namu detaļas. Taču šur tur joprojām saglabājušās vienstāvu koka ēkas. Bieži vien tās, apslēptas lielo ielas namu pagalmos, dzīvo savu paralēlo dzīvi - kā ciems ciemā."

Ja dalībnieki reģistrēsies maratonam līdz 15. aprīlim (tetrigasmaratons.lv), uz starta numura tiks uzdrukāts dalībnieka vārds, kas atbalstītājiem ļaus personīgāk uzmundrināt katru skrējēju. Pēc 15. aprīļa šādas iespējas vairs nebūs un dalības maksa maratonā tiks pakāpeniski paaugstināta.

     [+] [-]

, 2019-04-10 17:31, pirms 5 gadiem
Pa lielam visi tie lielie maratoni ir vairāk vai mazāk Āfrikas sportistu algas dienas..