Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Pēc 21 gada pārtraukuma noticis skrējiensoļojums Rīga – Valmiera 107 km

Pēc 21 gada pārtraukuma noticis skrējiensoļojums Rīga – Valmiera 107 km
Skrējiensoļojums "Rīga – Valmiera 107 km" dalībnieki

Sestdien pulksten 00:00 Rīgā pie Brīvības pieminekļa tika dots starts vēsturiskajam skrējienam uz Valmieru. Pasākumā piedalījās 50 drosmīgie, no kuriem finišu Valmietā pie Sv. Sīmaņa baznīcas sasniedza 38 skrējēji.

Naktī no piektdienas uz sestdienu 107 km garajā distancē devās 42 vīrieši un 8 sievietes. Pirmais pēc 9 stundām 54 minūtēm un 24 sekundēm Valmieras centrā esošo Sv. Sīmaņa baznīcu sasniedza Ogres pārstāvis Valdis Ņilovs. Starp sievietēm ātrākā bija rīdziniece Dace Veipa ar rezultātu 13:24:00. Noslēdzošais skrējējs finišu sasniedza pēc 22h02min40s laikā. Ātrākais valmierietis bija Edgars Rencis, ātrākā valmieriete sieviešu dienā – Elīna Krūkle. Uzslavas pelnījuši arī tie 12 skrējēji, kas finišu nesasniedza, jo daļa no viņiem spēja pievarēt vairāk kā divu maratonu tiesu.

Skrējiensoļojums Rīga-Valmiera līdz šim bija noticis piecas reizes pēc kārtas trešās atmodas laikā 1989.-1993. gados. Pirmajā reizē tas pulcēja 68 dalībniekus, otrajā jau ap diviem simtiem. Daudziem tas bija goda jautājums caur grūtībām pārvarēt sevi, lai nokļūtu līdz Valmierai un pavēstītu, ka izprot nebūt vienkāršo Latvijas neatkarības atgūšanu. Principa jautājums bija startā pieskarties Brīvības piemineklim, lai Valmierā pieskartos Svētās Sīmaņa baznīcas durvīm un nodotu sveicienu no zvaigžņotās Mildas.

Trases rekords 8:01:38 saglabājies no 1992. gada, kad to uzstādīja ultramaratonists Georgs Jermolajevs. Viņš 71 gada vecumā noskrēja distanci arī 2014. gada 8. martā. Kopā ar leģendāro skrējēju distancē devās vēl četri dalībnieki, kas skrējuši no Rīgas uz Valmieru pirmajos piecos skrējiemos 21-25 gadus atpakaļ. Protams, visi pieci skrējiena īpašie dalībnieki sasniedza finišu Valmierā. Starp šiem viņiem bija arī Inga Ziediņa no Aizkraukles, kura šogad distanci pieveica kā otra ātrākā starp sievietēm.

Sacensības organizēja Brīvdienu skrējēju apvienība Ņergas un brīvprātīgie palīgi. Skrējienu atbalstīja Valmieras pilsētas pašvaldība, Veikals Maratons, Latvijas Universitāte, Smiltenes piens, Isostar, A Aptieka, Valmieras Drāmas teātris, Valmieras Tūrisma informācijas centrs, Latvijas Avīze, Laikraksts Liesma, SiS, Vidzemes Olimpiskais centrs, slēpošanas bāze Baiļi, ChaulaTV, VSK Noskrien, Biedrība Sportlat.

8. marta skrējiensoļojums Rīga-Valmiera ir pirmais kalendārā starp sešām sacensībām, kuras apvienotas īpaši garo skrējienu seriālā Kefīra Kauss 2014. Tam kvalificējas visi skrējieni ar vismaz 50 kilometru garumu. 5. jūlijā Rojā notiks Baltijas jūras 100 jūdžu ultramaratons, 12. jūlijā būs Latvijas čempionāts 100 km Višķos, 2. augustā - Hagberg Cēsis ECO Trail 80km, 30. Augustā Baltijas Baso pēdu ultramaratons un 25. oktobrī Siguldas kalnu maratons. Sezonas noslēgumā tiks apbalvoti reitinga punktiem bagātākie Latvijas ultramaratonisti.

Skrējiena finiša protokols un nolikums pieejams sportlat.lv
Detalizēti rezultāti ar kontrolpunktiem bit.ly/valmiera107
Pasākuma apraksts noskrien.lv/kalendars/2014/riga-valmiera
Fotogalerijas facebook.com/Nergas
GPS sekošana mansgps.lv

Informāciju sagatavoja
Matīss Vecvagaris


, 2014-03-10 11:28, pirms 10 gadiem
Malači Ņergas
, 2014-03-10 11:37, pirms 10 gadiem
Cepuri nost!
, 2014-03-10 14:44, pirms 10 gadiem
Visu cieņu dalībniekiem, redzēju kā finišē pēc 107km trases rekordists. Izskatījās, ka tīri uz gara spēku!!!
, 2014-03-11 10:14, pirms 10 gadiem
Ja kāds piedalīsies visos posmos Kefīra kausam, tad, šķiet, grūtākais būs 5. jūlijā 160km un 12. jūlijā 100 km apvienot. Starp tiem tad arī varētu izvērsties uzvarētāju noskaidrošana. Tikai vēl jāiedziļinās vērtēšanā.
Foto: Reuters/Scanpix
3

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.