Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Krievijas skrējējai Savinovai atņemts olimpiskās čempiones tituls un citas medaļas

Rolands Eliņš

Krievijas skrējējai Savinovai atņemts olimpiskās čempiones tituls un citas medaļas
Marija Savinova
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Krievijas vieglatlēte Marija Savinova par dopinga lietošanas pārkāpumiem diskvalificēta uz četriem gadiem un anulēti visi viņas rezultāti no 2010. gada jūlija līdz 2013. gada augustam.Viena no līdz šim titulētākajām Krievijas vidējo distanču skrējējām līdz ar to zaudējusi olimpiskās, pasaules, un Eiropas čempiones titulus.

"Ņemot vērā nepārprotamos pierādījumus, ieskaitot pierādījumus no sportistes bioloģiskās pases, Marija Savinova tiek atzīta par vainīgu dopinga lietošanā trīs gadu garumā," vēstīts CAS paziņojumā.

31 gadus vecā Savinova bija ļoti titulēta 800 metru distances skrējēja, kura no 2010. līdz 2013. gadam svinēja panākumus daudzās svarīgās disciplīnās, taču tagad viņai nāksies iegūtās medaļas atdot. Viņa zaudējusi gan 2012. gada OS čempiones titulu, gan pasaules čempionāta zeltu (2011. gadā) un sudrabu (2013. gadā), kā arī Eiropas čempiones titulu 2010. gadā.

Savinova nav piedalījusies oficiālās sacensībās jau trīs gadus jeb precīzāk pēc Julijas Stepanovas veiktās vairāku Krievijas sportistu apsūdzēšanas dopinga lietošanā. Pēc Stepanovas atklātības izpausmēm tika uzsākta izmeklēšana, uz kuras laiku Savinova tika provizoriski diskvalificēta un šobrīd sods stājies spēkā. Viņai piespriesta četru gadu diskvalifikācija, tiesa, tās sākums datēts ar 2015. gadu.

Londonas olimpiskajās spēlēs Savinova pārspēja DĀR sportisti Kasteru Semenju, kura nu, visticamāk, iegūs zelta medaļu. Londonas 800 metru skrējiena finālā kopumā piedalījās trīs Krievijas sportistes - sākotnēji sesto vietu ieguvusī Jeļeva Aržakova jau iepriekš dopinga dēļ tika diskvalificēja, kamēr Jekaterina Poistogova Savinovas rezultāta anulēšanas dēļ pakāpusies uz otro vietu un savu bronzu varēs nomainīt pret sudrabu. Tiesa, tas varētu nebūt uz ilgu laiku, jo arī Poistogova tiek apsūdzēta dopinga lietošanā un notiek izmeklēšana.

Londonas OS, 800m sievietēm, finālskrējiena rezultāti pēc šodienas CAS sprieduma

V.SportisteValstsLaiks
1.K. SemenjaDĀR1:57:23
2.J. PoistogovaKrievija1:57.53
3.P. DželimoKenija1:57.59
4.A. MontanoASV1:57.93
5.F. NijonsabaBurundi1:59.63
6.Dž. BusieneiKenija2:00.19
DSQM. SavinovaKrievija1:56.19*
DSQJ. AržakovaKrievija1:59.21*

*Dopinga lietošanas dēļ rezultāts anulēts

Izmantotie resursi:
Mariya Savinova: Russian London 2012 gold...

  +2 [+] [-]

, 2017-02-10 19:14, pirms 7 gadiem
Tas sports tomēr ir TIK sačakarēts.. kādā brīdī kkādam apvērsumam ir jānotiek, jo tā kā tas ir šobrīd, nu tas vnk nestrādā. Var jau atņemt medaļas, bet tā mirkļa emocijas neatņemsi un tam, kurš it kā tagad ir uzvarējis viņas vairs neiedosi. Un sports taču tomēr ir par mirkļa emocijām, tik retam pēc gadiem interesē tie medaļu skaiti un viss pārējais.

  -1 [+] [-]

, 2017-02-10 19:14, pirms 7 gadiem
Tikai ne Semenja...tur kaut kàda dabas kļūda

  +4 [+] [-]

, 2017-02-10 19:14, pirms 7 gadiem
Šis vispār iespārda, ja visas trīs būs lietojušas

Bet vienu gan nesaprotu, ko tie krievi noliedz sistemātisku dopinga sērgu tajā valstī...tak viens pēc otra iekrīt. Būtu laiks atzīties un darīt lietas labā kaut ko nevis skandināt kādi mēs nabadziņi.

     [+] [-]

, 2017-02-10 19:41, pirms 7 gadiem
Tikmēr Darja Kļišina Rīgā šodien aizleca 6.78cm.Sezonas līdere pasaulē

     [+] [-]

, 2017-02-10 19:47, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Tikai ne Semenja...tur kaut kàda dabas kļūda
Tas skrējiens vispār izrādījies galīgi perverss

  +2 [+] [-]

, 2017-02-10 20:00, pirms 7 gadiem
elfs, 19:14, pirms 27 minūtēm, ignorēt, atbildēt
Šis vispār iespārda, ja visas trīs būs lietojušas

Bet vienu gan nesaprotu, ko tie krievi noliedz sistemātisku dopinga sērgu tajā valstī...tak viens pēc otra iekrīt. Būtu laiks atzīties un darīt lietas labā kaut ko nevis skandināt kādi mēs nabadziņi.

Viņi taču skandina vienā laidā,ka cīnoties ar dopingu,bet pēc tam lamā Rodčenkovu,kura dēļ iegāzās vesels lērums vieglatlētu,jo atklājās ,ka kļūdījušies dienu skaitā un uzņemtais dopings saglabājās 3x ilgāk organismā ,nekā domājuši.Aizmirsu šī preperāta nosaukumu,bet tas nav svarīgi.Svarīgs ir pats fakts un publicēts tas tika krievu presē,ja nemaldos Sovetskij sport saitā.Pie tam lamā šo cilvēku gandrīz visi Krievijā un loģiski,sauc par nodevēju.Reti kurš pieļauj tur domu,ka tieši šis cilvēks ir licis punktu valsts atbalstītajā dopinga programā ,kuras mērķis ir viens.Uzvarēt prestižākajās sacensībās par jebkuru cenu.Rezultātā "veiksmīgie"sportisti saņem materiālās vērtības,bet funkcionāri paaugstinājumus un valsts apbalvojumus.Labākais piemērs tam Mutko,kuram būtībā pēc šiem nesmukumiem mazākajā gadījumā vajadzēja zaudēt amatu,bet būtībā vajadzētu sēdēt aiz restēm,tikmēr valsts prezidents viņu paaugstina amatā,kas tikai lieku reizi pierāda,ka šī brīža Krievijas valdība pati šo procesu ir veicinājusi.Un tādēļ tagad,kad zaglis pieķerts,tas dara visu un vainos visus citus.Apmēram tā es to faktu izprotu.

     [+] [-]

, 2017-02-10 20:29, pirms 7 gadiem
Skandināt, ka cīnās var, bet vai kaut ko reālu dara?

Manuprāt pareizs solis no Krievijas būtu, ja pārbaudītu visus savus profesionālos sportistus. Kas iekrīt, tos bargi soda.

Tūkstošus sēdināt aiz restēm par ''patīk'' un ieteikšanu var, bet savest kārtībā sporta sistēmu nevar...
Būsim reāli visās valstīs kāds rij dopingu, bet pamatā visur cīnās kā nu var lai to nedarītu. Bet Krievijā dopingu lieto ar augstākstāvošu atbalstu.
Krievijai tak ir lieli resursi lai efektīgi cīnītos pret dopinga rijējiem. Tikai vārdos viņi to dara...

Kā saka: Ko sēsi, to pļausi.

P.S. Ja arī tā trešā būs lietojusi, tad tak visiem redzams, ka tā ir sistemātika dopinga valsts sistēma. Bet paši krievi ļoti negribīgi atzīstas.

  +1 [+] [-]

, 2017-02-10 20:30, pirms 7 gadiem
Ha-ha, kremļa troļļiem darba laiks beidzies. Vēl neviena komentāra Varbūt vienkārši nav ko teikt?