Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

50 km soļošanā sievietēm pirmo reizi pārvarēta četru stundu robeža

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

50 km soļošanā sievietēm pirmo reizi pārvarēta četru stundu robeža
Liu Hona Ķīnas ''Grand Prix'' sacensībās Huanšanā. Foto: Scanpix/Zumapress.com

Ķīnas soļotāja Liu Hona kļuvusi par pirmo sievieti vēsturē, kas 50 km soļojusi ātrāk par četrām stundām, labojot savai tautietei piederošo pasaules rekordu par vairāk kā piecām minūtēm. Jāatzīmē, ka šī jaunā disciplīna tikai 2017. gadā Londonā pirmo reizi tika iekļauta pasaules čempionāta programmā.

31 gadu vecajai Honai šī bija pirmā 50 km distance karjerā. Atgriezusies pēc gandrīz divu gadu ilgas pauzes bērna piedzimšanas dēļ, Liu Hona šo distanci veica 3:59:15 stundās, izcīnot uzvaru Huanšanā notikušajās Ķīnas ''Grand Prix'' sacensībās. Interesanti, ka arī otrās vietas ieguvēja Lī Maočuo laboja veco rekordu, finišu sasniedzot pēc 4:03:51 stundām (savu personisko rekordu viņa laboja par nepilnām 11 minūtēm). Jāpiezīmē, ka šīs sacensības norisinājās augstkalnē, jo Huanšana atrodas gandrīz 2000 metrus virs jūras līmeņa.

Hona savā karjerā ir kļuvusi par divkārtēju pasaules čempioni (2011. gadā Degu un 2015. gadā Pekinā), kā arī izcīnījusi divas olimpiskās medaļas - zeltu 2016. gada Riodežaneiro spēlēs un bronzu 2012. gada Londonas spēlēs. Jāatzīmē, ka viņa ir arī pašreizējā pasaules rekordiste 20 km soļošanā (1:24:38), tādējādi kļūstot par pirmo sievieti Ķīnas vēsturē, kurai pieder uzreiz divi pasaules rekordi soļošanā.

Iepriekšējais pasaules rekords tika sasniegts pērnā gada maijā, kad cita ķīniete Ljana Rui distanci veica 4:04:36 stundās. Tikmēr Latvijas rekords šajā disciplīnā (4:16:27) pieder Jolantai Dukurei un tika sasniegts 2006. gada septembrī Igaunijas ciematiņā Paralepā. Šajā brīdī tas ir 24. visu laiku labākais rezultāts pasaulē.

     [+] [-]

, 2019-03-09 13:51, pirms 5 gadiem
Klasisks stāsts! Cilvēks paņem pāris gadus brīvus slimības vai bērniņa dēļ, atgriežas un visus uzvar! Un, galvenais, nav nekādu aizdomu par dopingu: kurš vēža pacients vai maza bērna māmiņa gan būtu tik dulls, lai rītu dopingu!? Lai dzīvo tīrs sports un fantastiski pasaules rekordi!