Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Rīgas maratonā uz Tokijas Olimpiādi tēmēs tikai viens sportists

Rīgas maratonā uz Tokijas Olimpiādi tēmēs tikai viens sportists
"Rimi" Rīgas maratona organizators Aigars Nords (pa kreisi). Foto: Renārs Koris

Jubilejas – trīsdesmitajā – Rīgas maratonā pavasarī bija paredzēts sagaidīt vairākus tūkstošus ārvalstu skrējēju, kārtējo reizi uzstādīt jaunus dalībnieku rekordus un dot atlētiem pēdējo iespēju kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm. Taču Covid-19 iesitis sāpīgu pliķi arī šī pasākuma rīkotājiem, tāpēc šajā nedēļas nogalē uz starta kopumā dosies vien ap 15 000 skrējēju, bet maratonā – nepilni 800, no kuriem tikai viens tēmēs uz olimpisko normatīvu.

"Rimi" Rīgas maratona ietvaros sestdien būs Bērnu dienas skrējieni, bet galvenie mači notiks svētdien. Jau pulksten 7.30 trasē dosies maratonisti, divas stundas vēlāk to darīs pusmaratona dalībnieki, kamēr 10 un 5,5 kilometru skrējieni jau būs dienas otrajā pusē un būs dažādi ierobežojumi, lai mazinātu drūzmēšanos.

Sarunā ar portālu Sportacentrs.com maratona tēvs Aigars Nords neslēpj, ka gada sākumā vēl pirms Covid-19 pandēmijas un pasākuma pārcelšanas mērķi bija lieli un dalībnieku reģistrācijas tendences prognozēja jaunu rekordu.

"Ārkārtējo situāciju izziņoja brīdī, kad tik tikko bijām izsludinājuši jaunās trases, pasūtījuši olimpiskā dizainera medaļas un vienojušies par pasaules Top10 skrējēju dalību maratonā. Maijā būtu bijis rekordliels dalībnieku skaits gan no ārvalstīm, gan no Latvijas," atceras Nords. "Finansiālā ietekme par pavasarī nenotikušo maratonu nav aprēķināta. Šobrīd vēl esam sprinta režīmā. Pēc tendencēm, ko redzējām februārī un martā, Rīgā būtu bijis jāpiedalās rekordlielam skrējēju skaitam. Jau tobrīd bija reģistrējušies ap 4000 ārvalstniekiem. Ļoti liels cipars. Kopējais dalībnieku skaits būtu jubilejas gadam atbilstošs."

Jubilejas gadā šoreiz jāsamierinās ar krietni mazāku vērienu, jo pandēmijas dēļ pasākumu pārcēla uz oktobri un ierobežojumu dēļ būs ievērojami mazāk dalībnieku. Ja pērn uz starta devās teju 40 000 skrējēju, šajā nedēļas nogalē to būs 15 000. Savukārt vēl ap 3000 varētu skriet attālināti organizatoru radītajā virtuālajā skriešanas klubā, kur to varēs darīt no jebkuras pasaules malas.

Nedēļas nogalē gaidāmo pasākumu Nords nodēvē par absolūtu Latvijas tautas maratonu. Starp elites skrējējiem tikai gruzīns Daviti Karazišvili mēģinās izpildīt Tokijas olimpisko spēļu normatīvu, kas ir divas stundas 11 minūtes un 30 sekundes, kamēr pārējie vairāk ir augsta līmeņa amatieri. Starp dalībniekiem būs arī Latvijas čempioni Dmitrijs Serjogins un Karīna Helmane-Soročenkova. Kopējais ārzemnieku skaits maratonā nepārsniegs desmit, un visiem, izņemot profesionāļa kārtā esošo Gruzijas sportistu, bija jāizcieš desmit dienu pašizolācija.

"Īsākais elites skrējēju saraksts, kāds mums jebkad ir bijis," neslēpj Nords. "Pilnīgi droši varam teikt, ka tās būs tautas līmeņa sacensības ar maziem izņēmumiem – vadošajiem Latvijas skrējējiem un saujiņu ārvalstniekiem. To godīgi sev un citiem arī pateicām: "Šogad būs tautas skrējiens." Mums nav pieņemami risinājumi kā Tokijā un Londonā, kur maratonā piedalījās tikai elites skrējēji. Tas mums ir neinteresanti un neparāda šī pasākuma būtību. Tāpēc šogad arī atcēlām lielos balvu fondus."

Ja iepriekšējā gadā kopējais maratona balvu fonds bija 125 000 eiro, turklāt pirmās vietas ieguvēji tika pie prēmijas, kas rakstāma ar četrām nullēm, tad tagad pirmās vietas ieguvēji tiks prēmēti ar simbolisku summu - 1000 eiro.

"Tik sarežģīts gads kā šis nav bijis. Lai arī cik ironiski tas neizklausītos, arī šis Rīgas maratons būs viens no lielākajiem tāda veida pasākumiem pasaulē. Visi lielie maratoni notiek tikai elites atlētu līmenī, kas publicē maksimums 100 dalībnieku, vai arī tiek atcelti," norāda Nords. "Šis ir labs pamats, lai nākamajos gados mēs nonāktu atpakaļ pozīcijā, kurā bijām iepriekš. Jebkurā gadījumā esam reģiona vienīgais lielais pasākums, kas notiks. Tas mūs konkurences ziņā nostāda krietni priekšā citiem maratoniem."

Rīgas maratona rīkotāji sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru un Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestu izstrādājuši virkni pasākumu Covid-19 risku mazināšanā. Tā kā starta zonā nebūs iespējams ievērot divu metru distanci no citiem skrējējiem, organizatori aicina visus pasākuma dalībniekus ierasties pie Brīvības pieminekļa sejas maskās, jo īpaši, ja skrējēji uz starta zonu ierodas ar sabiedrisko transportu, kur tās ir obligātas. Arī starta koridoros maskas būs obligāta prasība, lai arī uzturēšanās ilgums tajos nepārsniegs desmit minūtes. Visi dalībnieki aicināti lejupielādēt "Apturi Covid" lietotni un maratona dienā izvērtēt savu veselības stāvokli. Sliktas pašsajūtas gadījumā noteikti jāpaliek mājās. Aizliegts ierasties personām, kurām jāievēro karantīna vai pašizolācija. Lai arī maratona nedēļas nogalē kopumā piedalīsies ap 15 000 dalībnieku, distanču starta laiki viļņos izkliedēti tā, lai vienkopus nepulcētu vairāk par 2500 dalībnieku.

  -1 [+] [-]

, 2020-10-08 17:02, pirms 3 gadiem
Šim maratonam nebija jānotiek!

     [+] [-]

, 2020-10-08 18:39, pirms 3 gadiem
Rimi Rīgas Covidons

     [+] [-]

, 2020-10-08 19:32, pirms 3 gadiem
mana balss to tulit driz aizliegs