Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Sāks Latiševa-Čudare un šķēpmetēji, Leitim pusfināls

Andrejs Siliņš

Sāks Latiševa-Čudare un šķēpmetēji, Leitim pusfināls
Rolands Štrobinders
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šodien Eiropas čempionātā vieglatlētikā, kas norisinās Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, startēs vairāki latviešu sportisti - Gunta Latiševa-Čudare centīsies iekļūt 400 metru skrējiena pusfinālā, šķēpmetēji Rolands Štrobinders, Patriks Gailums un Gatis Čakšs aizvadīs kvalifikācijas sacensības, bet Jānis Leitis skries 400 metru pusfinālā kungiem.

Eiropas U23 čempione 400 metros Gunta Latiševa-Čudare šodien būs pirmā Latvijas pārstāve, kas izies uz starta. Jau pulksten 12:30 Gunta startēs priekšsacīkšu pirmajā skrējienā. Lai iekļūtu pusfinālā, jāsasniedz finišs pirmajās divās vietās savā skrējienā vai jācer uz vienu no sešiem labākajiem rezultātiem starp sportistēm, kas nekvalificēsies automātiski.

Pirmajā skrējienā šosezon ātrāk par Guntu (51,83) skrējusi tikai Lielbritānijas sportiste Laviai Nīlsena, kura 22. jūlijā sacensībās Londonā sasniedza jaunu personisko rekordu - 51,70. Guntai starp sava skrējiena dalībniecēm ir arī otrais labākais personiskais rekords - 51,37, kas tika sasniegts pirms gada Londonā. Ātrāk dzīvē 400 metru distanci sacensībās veikusi tikai krieviete Aļona Mamina (51,17), taču šosezon viņai labākais rezultāts bijis 52,15 sekundes. Gunta skries pa otro celiņu, tieši blakus Maminai, kura skries pa pirmo.

Pulksten 14:00 sāksies šķēpmešanas kvalifikācija. Pirmajā grupā startēs gan Rolands Štrobinders, gan Gatis Čakšs, bet otrajā grupā, kas sāks pulksten 15:25, finālam kvalificēties centīsies Patriks Gailums. Čakšam maija beigās notikušajos "Rīgas kausos" izdevās triumfēt ar jaunu personisko rekordu - 83,89 metri. Pirms Eiropas čempionāta Čakšs paņēma mēnesi ilgu pauzi ar cerību, ka tas ļaus labāk sagatavoties gada svarīgākajām sacensībām Berlīnē.

Šī brīža Latvijas labākais šķēpmetējs Štrobinders ar savu sniegumu pēdējā laikā nav pārliecinājis, nesen Latvijas čempionātā šķēpu raidot vien 77 metru robežās. "Fiziskajā ziņā viss ir kārtībā, bet tehniskajā izpildījumā viņš ir nedaudz pazaudējis to, kas bija sezonas sākumā. Bet tas ir saistīts ar daudzajiem startiem un nogurumu, kas izraisījušas tehniskas problēmiņas. Tehniskajā ziņā viņš nav labākajā stāvoklī, bet izlabot to var tikai Rolands pats. Viņš jau zina, kur ir tās kļūdas un kā tās izlabot. Atliek tikai to visu salikt kopā," optimismu pirms sacensībām saglabāja Štrobindera tēvs un treneris Mārcis Štrobinders.

Štrobinders šosezon labāko metienu veica 2. jūnijā Ventspilī, kad šķēpu raidīja 84,80 metru tālumā. Starp visiem A grupas dalībniekiem tas ir trešais labākais rezultāts šajā sezonā. Labāk metis vien 21 gadu vecais rumānis Aleksandru Novacs (86,37) un vācietis Andreass Hofmans, kurš 2. jūnijā sacensībās Vācijā uzstādīja jaunu personisko rekordu - 92,06 metri. Tas ir arī šī gada labākais rezultāts pasaulē.

Divi citi vācieši Johaness Feters un Tomass Rolers pagājušajā sezonā uzstādīja visu laiku otro un trešo labāko rezultātu pasaulē, attiecīgi - 94,44 un 93,90 metri. Arī šosezon abi metuši pāri deviņdesmit metriem un kvalifikācijas sacensību B grupā viņiem centīsies konkurenci sastādīt latvietis Patriks Gailums. 20 gadus vecais sportists pirms gada meta pāri astoņdesmit metriem, bet šosezon labākais rezultāts ir 75,57 metri.

Lai iekļūtu finālā, jāsasniedz vismaz 82 metru robeža vai arī jābūt starp 12 labāko rezultātu īpašniekiem.

29 gadus vecais Jānis Leitis vakar savā priekšskrējienā uzstādīja jaunu Latvijas rekordu (45,56 sekundes) un finišēja trešais, ar ko pietika, lai iekļūtu pusfinālā. "Cerams, ka līdz pusfinālam izdosies atgūties. Nebiju domājis, ka vajadzēs skriet tik ātri," pēc starta sacīja Leitis, norādot, ka viņam nepatīk skriet no rītiem. Labā ziņa - šodien jāskrien vakarā. Pusfinālā būs trīs skrējieni, pirmais no tiem paredzēts 19:30, bet Leitis piedalīsies otrajā - tā sākums pulksten 20:37. Jānis skries pa ārējo astoto celiņu. Pusfinālu dalībnieku saraksts aplūkojams ŠEIT.

Latvijas vieglatlētu starti 8. augustā

LaiksDisciplīnaKārtaSportists(-e)
12:30400 mR1Gunta Latiševa-Čudare
14:00Šķēpa mešanaQARolands Štrobinders; Gatis Čakšs
15:25Šķēpa mešanaQBPatriks Gailums
20:37400 mPusfinālsJānis Leitis

     [+] [-]

, 2018-08-08 11:07, pirms 6 gadiem
Latisevai jatiek talaak, par skjepmetejiem 50/50 vienam jau vajadzetu finalaa tikt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-08-08 11:41, pirms 6 gadiem
Šķēpmetējiem mazāk vajag kliegt, brēkt un aplausus publikai prasīt, bet piedomāt, kā metienu tehniski izpildīt. Paskatieties Lūša metienu ierakstus!

  +2 [+] [-]

, 2018-08-08 12:48, pirms 6 gadiem
Kili rakstīja: būtu interesanti uzzināt kāpēc igauņiem ir attīstītāka vieglatlētika
Tik pat intresanti kapeec Latvija ir labaaka basketbolaa, hokejaa un svarcelshanaa.