Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Treneris: "Jūras spēcīgie vēji aizpūtīs prom visas sliktās šī brīža baktērijas un vīrusus"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Treneris: "Jūras spēcīgie vēji aizpūtīs prom visas sliktās šī brīža baktērijas un vīrusus"
Māra Grīva un Lauma Grīva, tāllēcējas un vieglatlētikas trenera meitas. Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Pieredzējušais vieglatlētikas treneris, ventspilnieks Māris Grīva norāda, ka ir problēmas ar vieglatlētu noturēšanu šajā sportā. Jaunatnes grupās dalībnieku skaits ir liels, bet junioros tas dramatiski samazinās. Par to vēstīts Latvijas Vieglatlētikas savienības mājas lapā. Patlaban ir grūti runāt par pieaugušo vieglatlētikas izlases aprisēm tālākā nākotnē. Ventspils pludmalē notiekošās akmens mešanas sacensības kļuvušas par tradicionālu pasākumu, kur piedalās arī pazīstami vieglatlēti.

Kā attīstās jūsu organizētās akmens mešanas sacensības Ventspils pludmalē? "Mēs īpaši nekad nereklamējam šo pasākumu, bet parasti ierodas kādi 50 cilvēki. Caur šīm kustībām mēs varam kaut nedaudz attīstīt vieglatlētiku. Viss šis joks izmaksā simts eiro šokolādēm un nulle eiro tiesnešiem, jo ar šokolādēm pacienāju tiesnešus [smejas]. Par 100 eiro tiekam pie maza veiksmes stāsta. Visas tehniskās vieglatlētikas lietas ir grūti īstenojamas vienkāršajam cilvēkam, tāpēc akmens ir ļoti demokrātisks variants," informē organizators.

2019. gada 22. septembrī Ventspils pludmalē tradicionālās akmens mešanas sacensības risinājās jau 24. reizi. Arī toreiz prominentākais dalībnieks bija Maskavas olimpisko spēļu olimpiskais čempions šķēpmešanā Dainis Kūla. Tiek cerēts, ka akmens mešana varēs notikt arī šoruden. "Šīs sacensības mums parasti notiek septembra pēdējā svētdienā, bet tagad pārcēlām uz priekšpēdējo septembra svētdienu. Domāju, ka līdz septembrim jūras spēcīgie vēji būs aizpūtuši prom visas sliktās šī brīža baktērijas un vīrusus," saka organizators Māris Grīva.

Kādu redzat Latvijas vieglatlētikas izlasi pēc 10 un 15 gadiem? "Skaidrs ir viens, ka jaunieti vieglatlētikā līdz 18, 19 gadiem var noturēt. Es skatos mūsu sacensībās, piemēram, Jāņa Lūša kausā šķēpa mešanā U14 un U16 grupā meitenes sektorā stāv garā rindā. Mēs runājam par 50, 60 jaunajiem sportistiem vienā disciplīnā. Turklāt visi nav atvesti. Mājās palikuši vēl tādi, kuriem jāpatrenējas līdz tam līmenim," saka vieglatlētikas treneris. "Lūk, bet junioru vecumā šis skaitlis dramatiski samazinās. Labi, ka mūsu sportistiem ir iespējas studēt ASV. Liela daļa līdz šim sadarbojās ar itāļu klubiem, kur varēja nopelnīt kādus simts eiro mēnesī." Tādējādi ir ļoti grūti atbildēt uz jautājumu par Latvijas pieaugušo izlasi, kas būs pēc 10 un 15 gadiem.

Izmantotie resursi:
athletics.lv