Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Reinis Krēgers ieņem 7. vietu leģendārā Josefa Odložila piemiņas sacensībās

Reinis Krēgers ieņem 7. vietu leģendārā Josefa Odložila piemiņas sacensībās
Reinis Krēgers. Foto: Latvijas Vieglatlētikas savienība.

Čehijas galvaspilsētā Prāgā šovakar tika aizvadītas 27. Josefa Odložila piemiņas sacensības vieglatlētikā, kurās startēja arī Čehijā dzīvojošais Latvijas daudzcīņnieks Reinis Krēgers. Tāllēkšanas sektorā Krēgeram izdevās sasniegt tieši septiņu metru robežu, kas ļāva ierindoties 7. vietā.

Lai gan sākumā sacensībām bija pieteikti 12 sportisti (visi Krēgera konkurenti bija čehi), uz starta izgāja vien desmit. Pirmais mēģinājums 28 gadus vecajam Krēgeram bija visneveiksmīgākais, 6,78 m, taču visos nākamajos viņš rādīja teicamu stabilitāti, piecreiz pārvarot 6,90 m robežu (6,99-6,93-6,92-6,91-7,00). Pēdējā mēģinājumā, kad arī tika sasniegta septiņu metru robeža, vēja ātrums bijis +0,9 m/s. No sava personiskā rekorda, kas tika sasniegts 2014. gadā ASV, kad Krēgers mācījās Kanzasas Štata universitātē, šodien viņš atpalika par deviņiem centimetriem.

Uzvaru šajās sacensībās izcīnīja galvenais favorīts Radeks Juška, kurš ir 2015. gada Eiropas vicečempions telpās. Savā piektajā mēģinājumā Juška aizleca 8,03 m, kas bija par 64 cm tālāk nekā tuvākajam sekotājam un šobrīd ir dalīts sestais labākais rezultāts pasaulē šajā sezonā, kā arī pirmais starp eiropiešiem. Jāpiemin, ka Josefa Odložila piemiņas sacensības ir arī vienas no "World Athletics" Kontinentālās tūres bronzas līmeņa sacensībām.

Čehu skrējējs Josefs Odložils savulaik bija viens no talantīgākajiem un daudzsološākajiem vieglatlētiem Čehoslovākijā. Vieglatlētikā viņš sāka trenēties diezgan vēlu, būdams militārajā skolā Bratislavā. Odložila lielākais sasniegums tika gūts 1964. gada olimpiskajās spēlēs Tokijā, kur tika izcīnīta sudraba medaļa 1500 m skrējienā (3:39,6), piekāpjoties tikai izcilajam jaunzēlandietim Pīteram Snellam, kurš tolaik tika dēvēts par "skriešanas dievu". Tāpat Odložilam piederēja arī 1965. gadā sasniegtais pasaules rekords 2000 m skrējienā (5:01,2).

Otrokovicē dzimušais sportists bija precējies ar leģendāro Čehijas vingrotāju Veru Čāslavsku, tomēr viņa dzīve beidzās diezgan traģiskā veidā. 1993. gadā, sešus gadus pēc šķiršanās, viņš nonāca pamatīgā strīdā ar savu 19 gadus veco dēlu Martinu, kurš strīda laikā savam tēvam iesita pa galvu, kas rezultējās ar smagiem savainojumiem un tēva nāvi komā. Par notikušo Martinam tika piespriesti četri gadi cietumā, tomēr vēlāk viņš izpelnījies apžēlošanu no Čehijas prezidenta Vāclava Havela. Zināms, ka incidents noticis kādā disko-restorānā, taču konkrētas detaļas oficiāli nav apstiprinātas, jo visi klātesošie bijuši alkohola reibumā (daži runā, ka Martins speciāli pie dīdžeja pasūtījis dziesmu "Green Brains", kas Josefam kā bijušajam čehu armijas karavīram likās ļoti aizvainojoši, bet citi uzskata, ka dēls, dusmu pārņemts, devies sadauzīt tēva mašīnu). Nākamajā gadā pēc notikušā tika sarīkotas pirmās Josefa Odložila piemiņas sacensības, kas pirmajā gadā bija tikai 2000 m skrējiens par godu bijušajam Odložila pasaules rekordam šajā distancē, taču gadu gaitā tās pārvērtās par vienām no prestižākajām vieglatlētikas sacensībām Čehijā.

Jau ceturtdien Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, "Bislett" stadionā, norisināsies ilgi gaidītās "Impossible Games" sacīkstes, kas ir arī pirmais šīs sezonas Dimanta līgas posms. Dienas galvenais notikums būs visu trīs brāļu Ingebrigtsenu - Henrika, Filipa un Jākoba - spēkošanās 2000 m distancē ar titulētajiem Kenijas sportistiem Timotiju Čerujotu un Elaidžu Manangoi, kuri distanci skries savas dzimtenes galvaspilsētā Nairobi. Jākoba Ingebrigtsena mērķis ir labot pašreizējo Eiropas rekordu (4:51,39), kuru tālajā 1985. gadā sasniedza britu skrējējs Stīvs Krems, kurš, starp citu, būs viens no sacensību komentētājiem televīzijā.


, 2020-06-08 22:46, pirms 4 gadiem
Vai SC beidzot būs uzradies cilvēks, kurš regulāri un plašāk uzrakstīt par v-atlētiku?
Foto: Reuters/Scanpix
6

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.