Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Latvijas vieglatlētiem sapnis par olimpisko normatīvu jāatliek līdz decembrim

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Latvijas vieglatlētiem sapnis par olimpisko normatīvu jāatliek līdz decembrim
Latvijas vieglatlēti. Foto: Latvijas Vieglatlētikas savienība

Pasaules vieglatlētikas savienība ("World Athletics") paziņojusi, ka sportisti varēs atsākt pildīt kvalifikācijas normatīvus un krāt kvalifikācijas punktus Tokijas olimpiskajām spēlēm pēc 1. decembra. Tādējādi tiek prognozēts, ka koronavīrusa pandēmija tuvākajā nebeigsies - līdz ar to olimpisko normatīvu kārotāji šobrīd var neiespringt ar trenēšanos, atliek lēnām gatavoties decembrim un nākamajam gadam.

Sakarā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 straujo attīstību pasaulē vieglatlētikas vadība paziņojusi, ka līdz decembra sākumam sportistiem nebūs iespēja krāt kvalifikācijas punktus un izpildīt normatīvus. Olimpiskās kvalifikācijas periods ir apturēts no 6. aprīlim līdz 30. novembrim, tāpat šajā laikā nenotiks izmaiņas pasaules rangā.

"Uzskatām, ka šāda rīcība dos sportistiem lielāku skaidrību par saviem sezonas turpmākajiem plāniem. Tāpat šādi mēs spēsim nodrošināt lielāku vienlīdzību un vienādas iespējas visiem pasaules vieglatlētiem," teica Pasaules vieglatlētikas savienība prezidents Sebastians Ko. Iespējams, ka līdz 1. decembrim daudzu valstu noteiktie ierobežojumi jau būs krietni vien mīkstināti vai atcelti, taču olimpiskajā atlasē ir svarīgs vienādu iespēju princips.

Rezultātus, kas tiks sasniegti laika posmā no 2020. gada 6. aprīļa līdz 30. novembrim, fiksēs statistikā. Taču šie rezultāti netiks ņemti vērā pasaules rangā un olimpiskajā kvalifikācijā.

Bluecattechnical.uk apkopotā informācija liecina, ka olimpisko spēļu "zonā" patlaban ir 10 mūsējie - normatīvu izpildījušas Laura Ikauniece (septiņcīņa), Līna Mūze (šķēpmešana) un Laura Igaune (vesera mešana), savukārt pēc ranga tiek Gunta Vaičule (200m un 400m), Sindija Bukša (200m), Līga Velvere (800m), Madara Palameika (šķēpmešana), Rolands Štrobinders (šķēpmešana), Gatis Čakšs (šķēpmešana), un Ruslans Smolonskis (50km soļošana).

Vieglatlēti, kuri šobrīd jau ir izpildījuši Tokijas olimpisko spēļu normatīvu, to saglabās arī pēc kvalifikācijas perioda beigām - Latvijas gadījumā Ikauniece, Mūze un Igaune.

Tikmēr tiek lēsts, ka olimpisko spēļu pārcelšana varētu būt personiski izdevīga vairākiem Latvijas vieglatlētiem - septiņcīņniece Laura Ikauniece un kārtslēcējs Mareks Ārents atgūsies pēc savainojuma, sprintere Gunta Vaičule atgriezīsies pēc ģimenes pieauguma, savukārt šķēpmetēja Anete Kociņa šo gadu izmantos, lai kļūtu vecāka, veselāka un spēcīgāka. Droši vien var nosaukt vēl kādu.

Olimpiskās kvalifikācijas noslēgums vieglatlētikā

Beigu datumsDisciplīnas
31.05.2021maratons un 50km soļošana
29.06.2021pārējās disciplīnas

Izmantotie resursi:
worldathletics.org
athletics.lv

  +1 [+] [-]

, 2020-04-08 22:14, pirms 4 gadiem
Bet kas vēl varētu kvalificēties? Misāns, Rumbenieks, Kociņa...

  +2 [+] [-]

, 2020-04-09 08:35, pirms 4 gadiem
Sirmais, ja saved kārtībā veselību. Tikpat labi kāds no jaunajiem šķēpa metējiem (Gailums, Suntažs) pa šo laiku var izaugt līdz normatīvam. Sinčukovs, ja turpinās tāpat progresēt. Leiti arī negribētos norakstīt, lai gan 400 metros konkurence nežēlīga. Maratonā normatīvu droši vien neviens neizskries, bet vietu atvēlēts daudz, neizslēdzu, ka kāds (drīzāk no dāmām) varētu tikt pēc ranga.

     [+] [-]

, 2020-04-09 12:12, pirms 4 gadiem
+ Ārents un Grīva