Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Deviņi Latvijas vieglatlēti izpilda pasaules čempionāta kvalifikāciju

Deviņi Latvijas vieglatlēti izpilda pasaules čempionāta kvalifikāciju
Laura Igaune. Foto: Guntis Bērziņš

Piektdien noslēdzās pasaules vieglatlētikas čempionāta kvalifikācija, kurā normatīvus izpildījuši deviņi Latvijas atlēti. Tiesa, tuvākajās dienās atsevišķi mūsu valsts sportisti vēl cer uz speciālo ielūgumu saņemšanu.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas normatīvus lielākajā daļā disciplīnu bija iespējams izpildīt no 2018. gada 7. septembra līdz 2019. gada 6. septembrim un pie normām, kas šoreiz bija augstākas nekā ierasti, tika šķēpmetēji Līna Mūze, Madara Palameika, Gatis Čakšs un Rolands Štrobinders, septiņcīņniece Laura Ikauniece, vesera metēja Laura Igaune, soļotāji Arnis Rumbenieks un Ruslans Smolonskis 50 kilometru distancē, kā arī maratonskrējējs Dmitrijs Serjogins, kurš šogad "Tet" Rīgas maratonā finišēja bija desmitais, kas arī deva ceļazīmi.

Skatoties pēc šī gada pasaules labākajiem rezultātiem, Ikauniece ir septītā septiņcīņā, Mūze ir devītā starp šķēpmetējām pasaulē, bet Igaune atrodas 13. pozīcijā vesera metēju rangā. Vēl Palameika ir 21. vietā, Čakšs un Štrobinders attiecīgi 23. un 26. pozīcijā, soļotāji atrodas otrajā piecdesmitniekā pasaulē, bet Serjogins starp maratona skrējējiem ir 1113. vietā.

Tomēr Latvijai vēl nav zudušas cerības papildināt dalībnieku skaitu. Kā iepriekš sarunā ar Latvijas Radio stāstīja Latvijas Vieglatlētikas savienības sporta direktors Kaspars Gabaliņš-Briška, tā kā normatīvi ir augsti, daudzās disciplīnās nav sasniegts vēlamais sportistu skaits, tāpēc sportisti tuvāko desmit dienu laikā vēl tiks aicināti ar īpašajiem ielūgumiem. Balstoties uz šī gada rezultātiem, izredzes startēt pasaules čempionātā ir arī skrējējām Guntai Vaičulei, Sindijai Bukšai un Līgai Velverei, šķēpmetējai Anetei Kociņai. Tāpat cerības saglabā arī kārtslēcējs Mareks Ārents, maratoniste Ilona Marhele un trīssoļlēcējs Elvijs Misāns.

Daļa no šiem sportistiem vēl šonedēļ centās izpildīt normatīvu, lai uz pasaules čempionātu tiktu bez uztraukumiem. Tā vietēja mēroga sacensībās Itālijā Ārents pārvarēja vien 5,16 metrus (normatīvs - 5,71 metrs), bet Ildze Bortaščenoka tika galā ar 3,72 metriem (normatīvs - 4,56 metri). Tikmēr Igaunijā Misāns startēja tāllēkšanā, kur aizlēca 7,81 metru (normatīvs - 8,17 metri), bet tas notika ar 3,7 metrus sekundē lielu pavēju. Vēl Latvijas lēcēji startēja Slovākijā, kur Jānis Leitis tāllēkšanā sasniedza 7,57 metru atzīmi, kamēr Lauma Grīva dāmām 6,18 metrus (normatīvs - 6,72 metri). Tikmēr trīssoļlēkšanā Māra Grīva sasniedza 12,80 metrus (normatīvs - 14,20 metri).

Pasaules čempionāts vieglatlētikā no 27. septembra līdz 6. oktobrim norisināsies Dohā. Tā kā Katarā arī rudenī valda liels karstums, šoreiz sacensībās nebūs rīta sesiju un sportisti uz starta dosies vienīgi vakarā. Zīmīgi, ka 50 kilometru soļošana sāksies plkst. 23:30 pēc vietējā (arī Latvijas) laika, kamēr maratona skrēji trasē dosies pusnaktī - vismaz pusotru stundu pēc tam, kad būs noslēgušās pēdējās sacensības stadionā.

Paralēli no šī gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. maijam notiek nomatīvu pildīšana Tokijas olimpiskajām spēlēm, kur tie ir vēl augstāki. Šeit šobrīd kvalificējušās ir vienīgi Igaune, Ikauniece un Mūze. Tomēr sportisti tiks atlasīti arī pēc pasaules ranga.

Pasaules čempionāta normatīvu izpildījušie sportisti

SportistsDisciplīnaRezultātsNormatīvs
Līna Mūzešķēpmešana64.8761.50
Madara Palameikašķēpmešana63.2261.50
Gatis Čakšsšķēpmešana83.7283.00
Rolands Štrobindersšķēpmešana83.1583.00
Laura Ikaunieceseptiņcīņa65186300
Laura Igaunevesera mešana73.5671.00
Arnis Rumbenieks50km soļošana3.57:093.59:00
Ruslans Smolonskis50km soļošana3.58:353.59:00
Dmitrijs Serjoginsmaratons10. vietafinišs "Gold Label" desmitniekā

, 2019-09-07 11:08, pirms 5 gadiem
Švaki mums ar tiem vieglatlētiem... vīriešu šķēpmetēji var droši nebraukt tāpat nav jēgas jo būs starp pēdējiem... Soļotājiem jau neies labāk...
Vienīgā Ikauniece var ko izdarīt...
, 2019-09-07 11:32, pirms 5 gadiem
ballbreaker rakstīja: Švaki mums ar tiem vieglatlētiem... vīriešu šķēpmetēji var droši nebraukt tāpat nav jēgas jo būs starp pēdējiem... Soļotājiem jau neies labāk...
Vienīgā Ikauniece var ko izdarīt...
Ceru,ka Līna var patīkami pārsteigt,varbūt arī Igaune..
, 2019-09-07 12:56, pirms 5 gadiem
Liels prieks redzēt Lauru Igauni starp pretendentiem! Autor? Mareks Ārents aizleca 5.71 metru.? Domāju, ka ne visi zin ar ko nodarbojas minētais sportists Lai visiem laba diena !
, 2019-09-07 13:16, pirms 5 gadiem
Lughnasa rakstīja: Liels prieks redzēt Lauru Igauni starp pretendentiem! Autor? Mareks Ārents aizleca 5.71 metru.? Domāju, ka ne visi zin ar ko nodarbojas minētais sportists Lai visiem laba diena !
Kamēr SC uzskatīs, ka redaktors ir lieka izšķērdība, tikmēr autori varēs rakstīt kā pagadās.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
4

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.