Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Misāns no trīssoļa uz tāllēkšanu un atpakaļ. Ko darīt turpmāk?

Misāns no trīssoļa uz tāllēkšanu un atpakaļ. Ko darīt turpmāk?
Elvijs Misāns
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas vieglatlēts Elvijs Misāns pagājušajā vasarā laboja 33 gadus veco Latvijas rekordu tāllēkšanā (8,08 metri), bet aizvadītās nedēļas nogalē kļuva tikai par otro Latvijas sportistu, kurš trīssoļlēkšanā sasniedzis 17 metru robežu (17,02). Lai gan abas disciplīnas šķietami ir līdzīgas, apvienot startus tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā vairs nav mūsdienīgi. Kāda ir Misāna situācija un kādas būs viņa prioritātes?

„Šobrīd situācija ir tāda, ka ar Eiropas čempionātā telpās sasniegto rezultātu trīssoļlēkšanā esmu izpildījis pasaules čempionāta normatīvu, bet tāllēkšanā man normatīva (8,15 metri) vēl nav,” norāda Elvijs. Tas gan nenozīmē, ka viņš metīs pie malas tāllēkšanu. Pagaidām galvā esot daudz jautājumu, uz kuriem nav atbilžu. Ieskaitot to, kāpēc tāllēkšanas sacensību finālā viņš ne reizes netrāpīja uz atspēriena dēlīša un palika bez rezultāta. „Vajadzēja sataisīt sūdus, lai saņemtos uz trīssoli,” rezumē Elvijs.

Misāna trenere Mārīte Lūse atzīst, ka Eiropas čempionātā Elvijs tāllēkšanā startējis vien tādēļ, lai testētu sektoru. „Ja nebūtu lēcis tālumu, tad nebūtu rezultātu arī trīssolī, jo sektora grīda bija ļoti specifiska. Tāpēc daudzi, kas varēja, nesalēca sava līmeņa rezultātus.”

Sākotnējā doma bijusi veikt dažus lēcienus tāllēkšanas finālā, bet pēc tam pietaupīt spēkus trīssoļlēkšanai, taču situācija sacensībās ieviesusi plānos korekcijas. „Redzot, ka pārējiem nav tik augstvērtīgi rezultāti, viņš saprata, ka ir iespējas tikt pat pie medaļas. Paskatoties atkārtojumus, varēja redzēt, ka četri lēcieni bija pāri astoņiem metriem. Pāris centimetru pārkāpumi nedod tādu atspērienu, lai tikai uz šī pārkāpuma rēķina norakstītu tālos lēcienus. Elvijs bija labā formā, bija jāiet uz risku. Marku ņēmām atpakaļ pat par 1,40 metriem, kas ir ļoti daudz. Bet segums viņam bija tik atsperīgs un ātrs, ka neizdevās pielāgoties. Liekas, nu kā gan var netrāpīt uz dēlīša? Varbūt pie vainas emocijas. Bet, ko gan līdzētu vienkārši trāpīt uz dēlīša un aizlēkt 7,50 metrus?”

27 gadus vecais Misāns skaidro, ka par spīti vizuālām līdzībām tāllēkšana un trīssoļlēkšana ir divas dažādas lietas. Eiropas čempionātā daudzi par viņu brīnījušies. Nu, kā gan tā var – vienos mačos startēt abās disciplīnās. Lietuviešu tāllēcējs Mariuss Vadeiķis feisbukā jau nodēvēja Misānu par Baltijas horizontālo lēcienu čempionu.

Savulaik arī Latvijas rekordiste tāllēkšanā Ineta Radēviča startēja abās disciplīnās. Viņa atzīst, ka tās apvienot ir ļoti sarežģīti. „Lai gan no malas tās izskatās līdzīgas, viss ir citādi – atspēriena leņķis, lidojuma un piezemēšanās fāze. Elvijs ir ļoti apdāvināts, tādēļ viņš vismaz pagaidām var atļauties apvienot šīs disciplīnas. Agrāk to veiksmīgi darīja Tatjana Ļebedeva, bet pēdējos gados to vairs neviens nedara.”

Radēviča uzskata, ka aptuveni līdz 25 gadu vecumam dažādās disciplīnas var palīdzēt izkopt atsevišķas fiziskās īpašības. „Trīssoļlēkšana ir pieredzējušu sportistu disciplīna. Tai ir jābūt gatavam. Elvijs jau iepriekš bija mēģinājis trīssoli, taču radās problēmas ar muguru. Tas bija gudrs lēmums turpināt nodarboties tikai ar tāllēkšanu. Tādā veidā izdevās sevi sagatavot trīssoļlēkšanai. Bet tagad viņam pašam būs jāizvēlas, kur startēt.”

Kamēr pats sportists par prioritāšu izvirzīšanu runā izvairīgi, trenere Lūse ir pārliecināta, ka trīssoļlēkšanā Misānam ir lielāks potenciāls. „Beidzot paši esam tikuši skaidrībā par dažādām niansēm. Agrāk viņš bija jauns, garš un tievs, tādēļ trīssolis bija bīstams viņa veselībai. Tagad viņš ir nostiprinājis ķermeni un gatavs šai disciplīnai,” uzskata trenere.

Latvijas rekords trīssoļlēkšanā (17,56 metri) kopš 1988. gada pieder Mārim Bružikam. Taču Misāns uzsver, ka uz Latvijas rekordu pagaidām nemaz neskatās. „Ļoti labi zinu, kāds ir Latvijas rekords. Vienlaikus labi saprotu, ka tas ir ļoti augstvērtīgs rezultāts. Tādēļ šobrīd par to domāt būtu nepareizi. Vismaz šobrīd neesmu gatavs tādam rezultātam,” saka Elvijs.


, 2017-03-08 10:48, pirms 7 gadiem
tā.. kuram no malas izskatās līdzīgi trīssolis un tāllēkšana?
Nebiju iedomājies, ka ir arī tādi cilvēki..
, 2017-03-08 11:51, pirms 7 gadiem
Kommaer/// rakstīja: tā.. kuram no malas izskatās līdzīgi trīssolis un tāllēkšana?
Nebiju iedomājies, ka ir arī tādi cilvēki..
Nu jā. Līdzība ir ieskrējienā, dēlītī un bedrē ar smiltīm. Pārējais pa vidu ir ļoti atšķirīgs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-08 12:18, pirms 7 gadiem
Trīssolī ir daudz lielākas perspektīvas, jo ir daudz tuvāk labākajiem!
Ar 17m- tu jau esi pie top15, bet ar 8,00 esi tikai ceturtajā, piektajā desmitā!
16,85- 16,95 20-30(vieta), bet 8,00 un vairāk 40-50!(vieta)
, 2017-03-08 12:22, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Trīssolī ir daudz lielākas perspektīvas, jo ir daudz tuvāk labākajiem!
Ar 17m- tu jau esi top10, bet ar 8,00 esi tikai trešajā desmitā!
16,60- 16,70 20-30(vieta), bet 8,00-7,95 20-30!(vieta)
Ar 8m tu jebkurās sacensībās tiksi fināla. Kaut vai daži piemēri, ko var izdarīt ar lēcienu drusku pāri 8m.
2016.g. Rio--> 7.v 8.06.
2015.g. PČ Pekinā--> 6.v. 8.02.
2013.g. PČ Maskavā--> 5.v. 8.04.
Cita lieta, ka tas normatīvs tāllēkšanā uz PČ/OS ir tik augsts, ka ar tādu rezultātu jau pie veiksmes var arī medaļu dabūt.
, 2017-03-08 12:40, pirms 7 gadiem
ansiso rakstīja: Ar 8m tu jebkurās sacensībās tiksi fināla. Kaut vai daži piemēri, ko var izdarīt ar lēcienu drusku pāri 8m.
2016.g. Rio--> 7.v 8.06.
2015.g. PČ Pekinā--> 6.v. 8.02.
2013.g. PČ Maskavā--> 5.v. 8.04.
Cita lieta, ka tas normatīvs tāllēkšanā uz PČ/OS ir tik augsts, ka ar tādu rezultātu jau pie veiksmes var arī medaļu dabūt.
Tur jau ir tā lieta, ka grūtākais tāllekšanā ir izpildīt to normatīvu, jo labu lecēju jau netrūkst, bet trīssolis ir tehniskāks un to labo ir mazāk!
17m ir jau nodrošinājis vietu PČ, bet aizlekt 8,15- atkal ir jālabo Latvijas rekords un tas būtu daudz grūtāk izdarāms!
, 2017-03-08 13:03, pirms 7 gadiem
Vienīgi, ka trīssolis ir mazāk sacensībās (komercsacensībās līdz ar to nevar tik daudz piedalīties savā disciplīnā).
, 2017-03-08 13:54, pirms 7 gadiem
Pumalv rakstīja: Vienīgi, ka trīssolis ir mazāk sacensībās (komercsacensībās līdz ar to nevar tik daudz piedalīties savā disciplīnā).
Dimanta līgā ir atrodams! Atliek tikai tur iekļūt!
Runājot par rezultātiem, tad ir daudz vairāk iespēju, jo 12-nieks parasti tiek 16,80 PČ, 8-nieks zem 17,00 un uz to visu- Misāns ir spējīgs!
, 2017-03-08 21:51, pirms 7 gadiem
super, baigais malacis un baigais prieks par Elvi! lai ari ir nianses un dazhada specifikacija- tālums trissolim ir ka labs placdarms. shoreiz bi nesanaca, domaju tiri psihologjiski, jo nekad iepriekš abās disciplinās Elvijs šādā līmenī nebija bijis finālā! tas tāpat kā tenisists grand slam speletu gan vienspelju gan dubultspelju finalos. Ja fiziski var izturet, tad abi veidi lidz 32g vecumam droshi ir apvienojami. K.Luiss starteja vel dazhadakos veidos -finalos 100m, 200m stafetē un tālumā. varbut ne visas sacensibas vajag apbos veidos, bet pamishus var droshi!
, 2017-03-09 10:52, pirms 7 gadiem
Elvim šitā vajadzēja lēkt jau pirms gadiem trim četriem. Kārtīgs trenneris jau sen būtu viņam iedzinis tehniku, attieksmi un spēku.
Lai veicas karjerā un jauna trenera meklējumos!
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
4

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.