Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Bolts: "Bronza nemaina to, ka esmu viens no izcilākajiem"

Bolts: "Bronza nemaina to, ka esmu viens no izcilākajiem"
Juseins Bolts
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu sprinteris Džastins Getlins 35 gadu vecumā kļuva par pasaules čempionu 100 metros, distanci veicot 9,92 sekundēs un apsteidzot gan savu tautieti Kristianu Koulmenu, gan arī jamaikieti Juseinu Boltu, kurš savu pēdējo 100 metru skrējienu karjerā veica 9,95 sekundēs.

Pēc triumfa vietējā publika Džastinu Getlinu gan izsvilpa: "Visos skrējienos es izslēdzu šo skaņu. Pusfinālā saglabāju enerģiju, ierados finālā un izdarīju to, kas man bija jāizdara. Cilvēki, kuri mani mīl, bija šeit un mani atbalstīja. Arī mājās cilvēki mani atbalstīja. Arī mani tautieši mani atbalstīja. Mēs ar Boltu esam sāncenši skrejceļā, taču iesildīšanās laikā viens ar otru jokojām. Un viņš mani pēc sacensībām apsveica un teica, ka neesmu pelnījis visus šos svilpienus. Pateicos viņam par to. Un arī par to, ka viņš mani iedvesmoja. Viņš mani ir iedvesmojis būt ātrākam un spēcīgākam, katru gadu esmu vēlējies būt viens no viņa galvenajiem sāncenšiem."

"Starp mums [ar Boltu] ir tik daudz cieņas. Cilvēki medijos domā, ka starp mums ir kaut kāda sāncensība un ka mēs viens otru ienīstam, bet patiesībā ir tieši pretēji. Mēs jokojam, īstenībā esam kopā gājuši ballēties. Tā ir džentlmeņu sāncensība, un es viņu ļoti cienu. Lai arī esmu vecāks, viņš man ir bijis milzīgs iedvesmas avots," Getlins turpināja, piebilstot, ka vēlas 38 gadu vecumā startēt Tokijas olimpiskajās spēlēs. Milisekundi pēc finiša līnijas šķērsošanas nodomāju, ka beidzu karjeru, taču mans dēls vēlas, lai es brauktu uz Tokiju. Tāpēc došos uz priekšu gadu pa gadam, skrējienu pa skrējienam. Un redzēsim, kurp tie mani aizvedīs."

Nepilnu 31 gadu vecais Juseins Bolts atzina, ka finālā neparādīja visu, uz ko bija spējīgs: "Biju pārāk sasprindzis un neparādīju savas spējas tad, kas tas bija nepieciešams. Starta blokos nejutos pārāk ērti, taču jāstrādā ar to, kas ir tavā rīcībā – nevaru par to sūdzēties. Radīju sev nelielu spiedienu, jo zināju, ka, ja nebūšu labs startā un labi neiesākšu skrējienu, man var rasties problēmas. Sākumā atpaliku nedaudz par tālu. Getlins ir lielisks skrējējs, un, lai viņu pieveiktu, ir jābūt savā labākajā formā."

"Esmu pierādījis visai pasaulei, ka esmu viens no izcilākajiem vieglatlētiem. Nedomāju, ka šis [zelta neiegūšana] kaut ko maina," jamaikietis turpināja. "Savu darbu kā sportistam esmu paveicis. Esmu palīdzējis šim sporta veidam progresēt un esmu parādījis, ka tas kļūst arvien labāks. Nevaru būt pārāk vīlies. Izdarīju, ko varēju, un ir grūti bēdāties, jo publika man deva tik daudz enerģijas. Cilvēki palika stāvam kājās, kliedza un atbalstīja. Pēc finiša apsveicu Getlinu, šovakar viņš bija labāks."

Izmantotie resursi:
World Championships 2017: Usain Bolt beaten by...
https://www.theguardian.com/sport/2...


, 2017-08-06 09:55, pirms 7 gadiem
Bolts startu nogulēja, bet respect Getlinam 35 gadu vecumā dabūt zeltu!!!
, 2017-08-06 10:33, pirms 7 gadiem
Nevis viens no izcilākajiem, bet izcilākais!
, 2017-08-06 10:34, pirms 7 gadiem
Ja Getlins aizbrauks uz Tokiju,tas jau būs kaut kas-tomēr 38 gadi. Bet nu,māc šaubas. Par Bolta karjeras beigšanu gan esmu neizpratnē! Vēl nav pat 31, varēja tak vēl kadus 3 gadus uzskriet. Bet nu redzot šos 3 skrējienus,tīri rezultātus,diez gan švaki laiki priekšs viņa. Ņemot vērā,ka gadu,pusotru atpakaļ visi skrējieni bija stipri ātrāki.
, 2017-08-06 10:39, pirms 7 gadiem
Esmu par, gandrīz, 100% pārliecināts, ka tuvākajos 10-20 gados, no skapja izlīdīs gan Bolts, gan Felps. Viņu sasniegumi nav cilvēka spējām iespējami. Es saprotu, ka var būt nenormāli spēcīgs, gēni, tehnoloģijas utt, bet nevar tā lobot pasaules rekordus kā to darīja Bolts. Tad sanāk, ka visas iepriekšējās paaudzes, miljoniem sportistu, trenneru utt ir vienkārši bijusi luzeri un muļķi, jo te viens no Jamaikas par desmitdaļām ar paplestam rokām pēdējos desmit metros labo pasaules rekordus smejoties. Tas nav iespējāms. Tie, kas saka, ka viņš ir mūžīga leģenda utt, visdrīzākais ir bērni un pusaudži, kas seko sportam līdzi pedjos 10 gadus.
, 2017-08-06 10:50, pirms 7 gadiem
Impērija rakstīja: Ja Getlins aizbrauks uz Tokiju,tas jau būs kaut kas-tomēr 38 gadi. Bet nu,māc šaubas. Par Bolta karjeras beigšanu gan esmu neizpratnē! Vēl nav pat 31, varēja tak vēl kadus 3 gadus uzskriet. Bet nu redzot šos 3 skrējienus,tīri rezultātus,diez gan švaki laiki priekšs viņa. Ņemot vērā,ka gadu,pusotru atpakaļ visi skrējieni bija stipri ātrāki.
Dopings, jau laicīgi jābeidz lai viss noklustu, pēc pāris gadiem kā Lenss atzīsies un teiks esmu taču varonis, ka pats spēju atzīt ka esmu dopingists.

Ir jābūt ļoti naivam cilvēkam lai ticētu ka viņš ir tīrs. Visi pieķerti, kas ir skrējuši krietni lēnāk par viņu, Getlins, Gays,Bleiks,Asafa u.c. Bet viņš svēts jēriņš, kur ir supertalants.. Nestāstiet man pasakas. Gluži kā riteņbraukšanā, arī 100m rij dopu gandrīz visi.
, 2017-08-06 10:58, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Dopings, jau laicīgi jābeidz lai viss noklustu, pēc pāris gadiem kā Lenss atzīsies un teiks esmu taču varonis, ka pats spēju atzīt ka esmu dopingists.

Ir jābūt ļoti naivam cilvēkam lai ticētu ka viņš ir tīrs. Visi pieķerti, kas ir skrējuši krietni lēnāk par viņu, Getlins, Gays,Bleiks,Asafa u.c. Bet viņš svēts jēriņš, kur ir supertalants.. Nestāstiet man pasakas. Gluži kā riteņbraukšanā, arī 100m rij dopu gandrīz visi.
Pie katra raksta var lasīt komentārus no nožēlojamiem purniem čīkstot pat Bolta dopingu. Man šķiet, ka jūs par priecātos, ja atklātos, ka Bolts izmantojis, ko neatļautu. Kāpēc? Atbilde visticamāk jāmeklē jūsu personiskajās dzīvēs un tā nekādā ziņā nav saistīta ar pašu Boltu.
, 2017-08-06 11:02, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Dopings, jau laicīgi jābeidz lai viss noklustu, pēc pāris gadiem kā Lenss atzīsies un teiks esmu taču varonis, ka pats spēju atzīt ka esmu dopingists.

Ir jābūt ļoti naivam cilvēkam lai ticētu ka viņš ir tīrs. Visi pieķerti, kas ir skrējuši krietni lēnāk par viņu, Getlins, Gays,Bleiks,Asafa u.c. Bet viņš svēts jēriņš, kur ir supertalants.. Nestāstiet man pasakas. Gluži kā riteņbraukšanā, arī 100m rij dopu gandrīz visi.
tak pasties ,kādi bija Bolta rezulāti junioru čempionātos , pirms sāc d@rst par viņu
, 2017-08-06 11:05, pirms 7 gadiem
bet nu Boltam nav vairs tā degsme , kāda bija OS laikā+ izskatijās mazliet pārtusējies pat šovu neuztaisija prekš publikas
, 2017-08-06 11:17, pirms 7 gadiem
Vai arī otrs variants, ka bija tīrs, jo uz savu, savdabīgi priekšlaicīgo karjeras beigšanu, negribēja iekrist kā lohs. Un pareizi darīja. Uzvarēja tupa stiprākais, arī bijušais doperis, kā visi pārējie.
, 2017-08-06 11:20, pirms 7 gadiem
Pagaidīsim gadus 10-mit, un,ja nekas neuzpeldēs saistībā ar dopingu, tad varēs arī saukt par vienu no izcilībām.
, 2017-08-06 11:25, pirms 7 gadiem
Didziz rakstīja: Pie katra raksta var lasīt komentārus no nožēlojamiem purniem čīkstot pat Bolta dopingu. Man šķiet, ka jūs par priecātos, ja atklātos, ka Bolts izmantojis, ko neatļautu. Kāpēc? Atbilde visticamāk jāmeklē jūsu personiskajās dzīvēs un tā nekādā ziņā nav saistīta ar pašu Boltu.
Varu saderēt, ka ko līdzīgu rakstīji pēc Merionas Džonsas un Lensa Amstronga uzvarām pirms viņi tika atmaskoti.
Personiski man neskauž un nav žēl, ka mani laika biedri tiek pie izciliem panākumiem sportā, kultūrā utt., jo tā ir manas dzīves sastāvdaļa, kuru es baudu. Tomēr es esmu pret milzu apmāniem. Dopings, totto un milzu nauda, kura apgrozās sportā, ir neatgriezeniski sabojājusi uzticību sportam.
, 2017-08-06 11:26, pirms 7 gadiem
Kāda nozīme kādi bija rezultāti jaunatnē? IR tiešām jābūt naiviem maziem SC spameriem lai ticētu Boltam tīrumam un svētumam.
, 2017-08-06 11:39, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Kāda nozīme kādi bija rezultāti jaunatnē? IR tiešām jābūt naiviem maziem SC spameriem lai ticētu Boltam tīrumam un svētumam.
Nevar arī aizmirst arī par Bolta augumu -1,95m. Visi iepriekšējie čemioni un rekordisti nav bijuši tik gari.
, 2017-08-06 11:40, pirms 7 gadiem
Garam sprinterim ir gan priekšrocības, gan trūkumi. Viņam kājas izmērs ir 47, tas viennozīmīgi ir liels mīnuss.
, 2017-08-06 11:54, pirms 7 gadiem
Man liekastas ir tikai steriotips, ka gara auguma atlēti nav sprintā spēcīgi. Tas pats Lebrons Džeimss ar savu augumu ir ātrs. Iespējams, ka nav tik veikls, kā mazie. Taču sprintā spēj būt labākiem par mazajiem.
, 2017-08-06 12:06, pirms 7 gadiem
Ja Bolts būtu rijis dopingu,būtu jau sen pieķerts! Tak pārbaudes bieži notiek,gandrīz katrās sacensībās un šīs vielas organismā redzamas ilgi! Tā,ka neticu,ka Bolts ir kaut ko lietojis. Ps ja nu vienīgi viņam komandā kāds ūber ķīmiķis,kura vielas dopinga kontrolei atrast nereāli! nu tas,protams,joks
, 2017-08-06 12:18, pirms 7 gadiem
zaxx rakstīja: Kāda nozīme kādi bija rezultāti jaunatnē? IR tiešām jābūt naiviem maziem SC spameriem lai ticētu Boltam tīrumam un svētumam.
nu. ja čalis 10 gadus no vietas čurā burciņā un nav bijušas pozitīvas dopinga analīzes...
, 2017-08-06 13:29, pirms 7 gadiem
, 2017-08-06 14:14, pirms 7 gadiem
Var jau apmelot visus pēc kārtas bez pierādījumiem - tā jau tas parasti pieņemts (novācam - ja nu kas, tad uzliks uz kāpa mazu zīmīti ar atvainošanos)
Bet mazliet dziļāk "iegrimstot" - kur beidzās augstākā līmeņa "inženiertehniskā medicīna" un sākas klajš dopings? Ja ar laboratoriju palīdzīgu tiek šūnu līmeni izprasts, kā uzlabot enerģijas eksplozīvo izdali.. Vai, ja izmanto ķermeņa "telemetriju", lai precīzi varētu izstrādāt treniņu/sacensību stila/dienas režīma grafikus (Trenējies smagi, bet gudri).
Ja stāsts tomēr būtu par EPO, Mildronāto (tajās devās) vai kofeīna injekcijām (~itāļu kafijas līmenī viņi visi ikdienā ir dopingisti) - nekādu jautājumu vairs
, 2017-08-06 14:29, pirms 7 gadiem
elmurcis rakstīja: Var jau apmelot visus pēc kārtas bez pierādījumiem - tā jau tas parasti pieņemts (novācam - ja nu kas, tad uzliks uz kāpa mazu zīmīti ar atvainošanos)
Bet mazliet dziļāk "iegrimstot" - kur beidzās augstākā līmeņa "inženiertehniskā medicīna" un sākas klajš dopings? Ja ar laboratoriju palīdzīgu tiek šūnu līmeni izprasts, kā uzlabot enerģijas eksplozīvo izdali.. Vai, ja izmanto ķermeņa "telemetriju", lai precīzi varētu izstrādāt treniņu/sacensību stila/dienas režīma grafikus (Trenējies smagi, bet gudri).
Ja stāsts tomēr būtu par EPO, Mildronāto (tajās devās) vai kofeīna injekcijām (~itāļu kafijas līmenī viņi visi ikdienā ir dopingisti) - nekādu jautājumu vairs
Mildronāts nav ne zāles, ne dopings. Tās ir placebo kapsuliņas.
, 2017-08-06 14:30, pirms 7 gadiem
plātās kā gailis. Ne jau katrs pats nosaka cik izcils viņš ir.
Interesanti ka kirevus diskvalificēja un pelnīti, bet Jamaikai nez kapēc Bolts ir tik aizdomīgi tīrs, lai gan visai Jamaikas komandā ir bijušas dopinga problēmas
, 2017-08-06 14:37, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Varu saderēt, ka ko līdzīgu rakstīji pēc Merionas Džonsas un Lensa Amstronga uzvarām pirms viņi tika atmaskoti.
Personiski man neskauž un nav žēl, ka mani laika biedri tiek pie izciliem panākumiem sportā, kultūrā utt., jo tā ir manas dzīves sastāvdaļa, kuru es baudu. Tomēr es esmu pret milzu apmāniem. Dopings, totto un milzu nauda, kura apgrozās sportā, ir neatgriezeniski sabojājusi uzticību sportam.
Un tu būtu zaudējis derībās.

Lētticīgi ir ticēt, ka Bolts var būt daudz maz tīrs?
Es domāju, ka daudz lētticīgāk ir ticēt, ka Bolts lietojis kaut kādas supervielas, kas viņam ļāvušas būt galvas tiesu pārākam par visiem citiem. Vai viņam vienīgajam kaut kas tāds ir bijis pieejams?
Būtu vēl ASV vai Krievijas sportists, tad varētu saprast, ka tāda līmeņa mahinācijas ir iespējamas, bet amerikāņi ar visu dopingu tuvumā netiek. Tak padomā loģiski, kādas iespējas ir amerikāņiem un kādas jamaikiešiem.
, 2017-08-06 14:54, pirms 7 gadiem
elmurcis rakstīja: Var jau apmelot visus pēc kārtas bez pierādījumiem - tā jau tas parasti pieņemts (novācam - ja nu kas, tad uzliks uz kāpa mazu zīmīti ar atvainošanos)
Bet mazliet dziļāk "iegrimstot" - kur beidzās augstākā līmeņa "inženiertehniskā medicīna" un sākas klajš dopings? Ja ar laboratoriju palīdzīgu tiek šūnu līmeni izprasts, kā uzlabot enerģijas eksplozīvo izdali.. Vai, ja izmanto ķermeņa "telemetriju", lai precīzi varētu izstrādāt treniņu/sacensību stila/dienas režīma grafikus (Trenējies smagi, bet gudri).
Ja stāsts tomēr būtu par EPO, Mildronāto (tajās devās) vai kofeīna injekcijām (~itāļu kafijas līmenī viņi visi ikdienā ir dopingisti) - nekādu jautājumu vairs
Paši sportisti, to aģenti un farmācijas giganti ir izdarījuši visu, lai parastiem sporta līdzjutējiem būtu šāda skeptiska attieksme pret notiekošo sportā. Īpaši skeptiska pret panākumiem, kuri robežojas ar cilvēcisko iespēju pārsniegšanu.
Un nevienam nav noslēpums, ka dopinga ražotāji ir krietnu soli priekšā dopingistu ķērājiem. Tieši tāpēc visas proves tiek glabātas tik ilgi, lai attīstoties tehnoloģijām varētu pierādīt, ka dopinga lietošanas fakts ir bijis.
, 2017-08-06 15:00, pirms 7 gadiem
Didziz rakstīja: Un tu būtu zaudējis derībās.

Lētticīgi ir ticēt, ka Bolts var būt daudz maz tīrs?
Es domāju, ka daudz lētticīgāk ir ticēt, ka Bolts lietojis kaut kādas supervielas, kas viņam ļāvušas būt galvas tiesu pārākam par visiem citiem. Vai viņam vienīgajam kaut kas tāds ir bijis pieejams?
Būtu vēl ASV vai Krievijas sportists, tad varētu saprast, ka tāda līmeņa mahinācijas ir iespējamas, bet amerikāņi ar visu dopingu tuvumā netiek. Tak padomā loģiski, kādas iespējas ir amerikāņiem un kādas jamaikiešiem.
Neidealizēšu pasauli, un teikšu/rakstīšu, ka nauda valda par pasauli, kas starp citu nav nekas jauns un to atkārtot bija gana banāli.
Neviens taču nenoliegs, ka Bolts ar savu uzvedību, vizuālo tēlu ir ideāls sporta reklāmas tēls. Un ja kāds viņa ir ieguldījis milzīgu naudu, tad viņš izdarīs visu, lai pat viņu pieķerot lietojot dopingu, tas viss nekad un un nekur nepavīdētu publiskā telpā. Ir taču ne mazums gadījumi, kad ir tikuši slēpti dopinga lietošanas gadījumi, vai veiktas izmaiņas dopinga lietošanas noteikumus, lai kādus pārkāpumus padarītu par legāliem pasākumiem, piemēram, asmātiķiem.
, 2017-08-06 17:29, pirms 7 gadiem
Jā, jā, viens no izcilākajiem, precīzāk, trešais izcilākais šajā finālskrējienā!!!
, 2017-08-06 20:20, pirms 7 gadiem
Visinteresantāais ir tas, ka SC par dopinga esamību vai neesamību runā cilvēki, kas pat īsti nesaprota kas ir dopings un paši to nekad nav lietojuši (vismaz ne sportisko rezultātu uzlabošanai).

Bolts nav ne labs, ne slikts, tāpēc, ka lieto dopingu (un viņš to lieto!), jo 100 metros nevar nelietojot neko progresēt rezultātos šobrīd. Paskatieties blakus pievienoto attēlu - tur ir saraksts ar visiem labāko 100 m skrējiena rezultātu īpašniekiem. Nosvītroti ir tie, kas iekrituši dopinga testos.
Un tagad padomājiet par Bolta skrējiena laikiem un viņa tīrību.

Tie, kas sāks as siekalām spļaudoties teikt, ka Bolts ir unikāls atlēts - jā, taču ne tādā veidā kā jūs to saprotat. Katrs cilvēks uz dopinga preparātiem reaģē individuāli. Viens no 1 grama testosterona jau rāda nereālu progresu, citam šādu progresu nodrošina tikai trīskārša deva.

Protams, ka pareizi treniņi, kedas, skrejceliņi, viss tas ir par labu Boltam, taču nevajag būt idiotiski naiviem, lai domātu, ka tas viņam ļauj skriet ātrāk par visiem saviem konkurentiem, kuri visi ir iekrituši dopenēs.

Jūs tikai padomāiet! Getlins 2 reizes ir saņēmis diskvalifikāciju, kopā 10 gadus nosēdējis tribīnēs, bet "tīrais" Bolts viņu vienmēr ģērba ārā kā puiku.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.