Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

ASV sprinteris Koulmens attaisnots dopinga pārkāpumu lietā

ASV sprinteris Koulmens attaisnots dopinga pārkāpumu lietā
Kristians Koulmens. Foto: AFP/Scanpix

LETA--AFP. ASV sprinteri Kristianu Koulmenu ASV Antidopinga aģentūra (USADA) ir attaisnojusi apsūdzībās par antidopinga noteikumu pārkāpšanu, un sprinteris varēs piedalīties pasaules čempionātā vieglatlētikā mēneša beigās Dohā, paziņojusi USADA.

Šī brīža ātrākajam cilvēkam pasaulē Koulmenam draudēja divu gadu diskvalifikācija pēc tam, kad dopinga pārbaudītāji trīsreiz gada laikā viņu nebija varējuši atrast norādītajās vietās. Tomēr pēc Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) norāžu saņemšanas par to, kā tiek aprēķināts 12 mēnešu periods, USADA apsūdzības ir atcēlusi.

"Konsekventa pasaules antidopinga noteikumu pielietošana katrā gadījumā ir būtiska," USADA paziņojumā pauda organizācijas izpilddirektors Treviss Tigarts. "Šajā gadījumā mēs Koulmena kungam pielietojām noteikumus tā, kā USADA saprot, ka tie būtu jāpiemēro jebkuram citam starptautiska ranga atlētam. Pirmām kārtām mums ir katrs gadījums jāskata tā, lai noteikumus pielietotu godīgi pret sportistiem, caurspīdīgi un konsekventi, lai iegūtu viņu uzticību un atbalstu antidopinga sistēmai."

USADA apliecināja, ka pirmoreiz tā nav varējusi atrast Koulmenu norādītajā vietā pagājušā gada 6. jūnijā. Abas pārējās reizes, kad sportists neatradās norādītajā vietā, bija šā gada 16. janvārī un 26. aprīlī.

Tomēr Koulmens argumentēja savu viedokli ar Starptautiskā pārbaužu un izmeklēšanas standarta (ISTI) vadlīnijām, pēc kurām pirmajā gadījumā datums jāatbīda atpakaļ uz ceturkšņa pirmo dienu - 1. aprīli. Un tas nozīmē, ka kopā ar pārējiem diviem gadījumiem vairs neveidojas trīs pārkāpumi gada laikā.

Lai tamlīdzīgi gadījumi neatkārtotos, noteikumi tiks mainīti un stāsies spēkā, sagaidāms, 2021. gadā. USADA apstiprināja, ka iepriekšējā nedēļā ir konsultējusies ar WADA, piektdien, 30. augustā, saņemot oficiālu ISTI noteikumu interpretāciju.

"Ņemot vērā WADA skaidrojumus, USADA ir secinājusi, ka pastāvošo noteikumu ietvaros ir jānodrošina, lai Koulmena gadījums tiktu skatīts tāpat, kā to skatītu citiem atlētiem Pasaules antidopinga programmā. Šajā gadījumā nedrīkst uzskatīt, ka sportists trīsreiz pārkāpis noteikumus gada laikā," skaidroja USADA.

USADA tāpat apstiprināja, ka kopš fiksētā trīskāršā pārkāpuma Koulmens katra ceturkšņa sākumā ir sniedzis informāciju par savu atrašanās vietu, kā tas ir pieprasīts, un ir ticis USADA pārbaudīts 20 atsevišķos gadījumos. Sprinteris bija uzaicināts sniegt paskaidrojumus ceturtdien, taču tagad tikšanās ir atcelta.

USADA atļāvusi Koulmenam piedalīties sacensības, piebilstot, ka par šo lēmumu apelāciju vēl var iesniegt Starptautiskā vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF).

Amerikāņu sprinteris pasaules čempionātā Dohā pēc mēneša gatavojas skriet 100 metru un 200 metru distanci, kā arī piedalīties 4x100 metru stafetē. Viņam šogad pieder divi ātrākie skrējieni pasaulē 100 metros, distanci veicot 9,85 un 9,81 sekundē.


, 2019-09-03 15:25, pirms 5 gadiem
20 reizes jau ticis pārbaudīts un vēl nepietiek
Interesanti, cik reizes gadā mūsējos augstākās klases bāleliņus pārbauda?
, 2019-09-03 15:41, pirms 5 gadiem
andzis rakstīja: 20 reizes jau ticis pārbaudīts un vēl nepietiek
Interesanti, cik reizes gadā mūsējos augstākās klases bāleliņus pārbauda?
Galvenais zināt, kad un kur vai nē?Tikai atpalikušie tagad lieto visādus mildronātus kura atras;sanas termiņš teju gadiem mērāms
, 2019-09-03 16:19, pirms 5 gadiem
Jau toreiz, kad parādījās raksts par iespējamo DSQ, es jau tad rakstīju, ka nekā te nebūs, lai gan pārkāpums identisks tam, par kādu diskvalificēta tika Meilutīte... tagad esam pārliecinājušies, ka daži tomēr ir vienlīdzīgāki par citiem...
Foto: Reuters/Scanpix
3

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.