Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Urtāns: "Plānu sezonai nav, ir tikai galvenais mērķis - aizbraukt uz Rio"

Urtāns: "Plānu sezonai nav, ir tikai galvenais mērķis - aizbraukt uz Rio"
Māris Urtāns
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latviešu lodes grūdējs Māris Urtāns pagājušās nedēļas nogalē Viļņā pirmoreiz kopš 2011. gada jūlija beigām raidīja lodi tālāk par 20 metriem. Sarunā ar Sportacentrs.com viņš norāda, ka pašam tas nav bijis pārsteigums, jo rezultāta pamatā esot ieguldīts labs sagatavošanās darbs.

2013. gada sezonu Māris Urtāns izlaida pilnībā, jo vēl pirms sezonas viņam tika veikta pleca operācija, pēc kuras atlabšanas periods bija seši mēneši. Bet pagājušajā gada vasaras sākumā Eiropas komandu čempionāta sacensībās Māris pēdējā grūdienā atsvaidzināja cirkšņa traumu. Lai gan bēdīgākās prognozes par sezonas beigām nepiepildījās, tomēr cerēt uz veiksmīgu sezonu vairs nebija pamata. Turklāt pirms Eiropas čempionāta Cīrihē Urtāns iekļuva arī kādā negadījumā.

"Jau sen biju gribējis izlidot ar paraplānu un sakrita, ka tieši tobrīd radās šī iespēja. Lidoju tandēmā ar paziņu, biju kā pasažieris. Nolaišanās laukumā 50 hektāru platībā bija tikai viena vieta, kuru klāja grants segums, un mēs piezemējāmies tieši uz tās. Plecam un celim bija sasitumi un nobrāzumi," atceras sportists. Viņš gan ir pārliecināts, ka tas nav būtiski ietekmējis viņa startu Eiropas čempionātā.

Vēl pirms došanās uz Cīrihi Urtāns aizbrauca uz sacensībām Igaunijā, kur uzrādīja sezonas labāko rezultātu (19,79 metri). "Vienu grūdienu trāpīju, tādēļ izlēmām, ka jādodas uz Eiropas čempionātu. Iespējams, tajā varēju sasniegt labāku rezultātu - aizgrūst par metru tālāk, tomēr finālā diez vai būtu ticis. Pēc Eiropas čempionāta beidzu sezonu un jau septembrī, kad sezonu beidza citi vieglatlēti, es sāku gatavoties nākamajam gadam."

Lietuvas Vieglatlētikas federācijas kausu izcīņā sestdien Viļņā Urtāns pirmoreiz pēdējo trīsarpus gadu laikā lodi aizgrūda tālāk par 20 metriem, sasniedzot rezultātu 20,37 metri, kas šobrīd ir ceturtais labākais rezultāts Eiropā. "Pārsteigts nebiju, jo bija izdevies labs sagatavošanās posms bez traumām, par ko lielu paldies jāsaka fizioterapeitam Marekam Osovskim. Vienīgi negaidīju, ka tik labu rezultātu izdosies sasniegt jau pirmajās sacensībās."

"Tas, ka tik sen nebiju grūdis tālāk par 20 metriem, ir viegli izskaidrojams. Pirmsoperācijas periods, pēc tam operācija, bet tad rehabilitācija. Pagājušajā gadā pēc sezonas pārtraukuma "izlīdu ārā", bet tehnika bija nekāda, spēka vispār nebija. Taču pie sevis nospriedu - ja spēšu pietuvoties 20 metriem, tad turpināšu startēt. Tagad ar veselību ir daudzmaz kārtībā. Kā tajā teicienā - ja tev nekas nesāp, tad neesi vairs starp dzīvajiem. Pagaidām ar visu tieku galā," saka 2010. gada Eiropas čempionāta bronzas medaļas īpašnieks.

Saprotams, ka pēc tukšajām sezonām finansiālā situācija nav labvēlīga, tādēļ ārpus sporta nākas arī strādāt par treneri gan sporta skolā, gan privāti. "Pats uzņēmos atbildību turpināt startēt. Bija vēlme, tādēļ ieguldīju savus līdzekļus. Saku arī lielu paldies saviem atbalstītājiem - peldbaseinam "Rifs" Edmunda Gravas personā, kā arī Artim Jurciņam ("Stingers Vidzeme") un Raimondam Aplokam ("Recro")."

Urtāns atzīst, ka šobrīd viņam nav konkrētu plānu šai sezonai, pāri visam esot galvenais mērķis. "Nav svarīgi kad un kurās sacensībās ko sasniegšu. Galvenais ir aizbraukt uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Šīgada pasaules čempionāts ir tikai mazais mērķis. Ja izpildīšu normatīvu, tad braukšu. Katrā ziņā lielās sacensības ir nepieciešamas, lai nezaudētu augstākā līmeņa maču garšu. Taču vairs nekoncentrēšos tikai uz vienām sacensībām sezonā."

  +1 [+] [-]

, 2015-02-03 11:16, pirms 9 gadiem
"Jau sen biju gribējis izlidot ar paraplānu un sakrita, ka tieši tobrīd radās šī iespēja. Lidoju tandēmā ar paziņu, biju kā pasažieris. Nolaišanās laukumā 50 hektāru platībā bija tikai viena vieta, kuru klāja grants segums, un mēs piezemējāmies tieši uz tās. Plecam un celim bija sasitumi un nobrāzumi," atceras sportists.

Nez ko piemēram Daumantam Dreiškenam teiktu Sandis Prūsis ja viņš sezonas laikā, brīvajā dienā gribētu izlidot ar paraplānu?

Man jau liekās ka ar tādām lietām jānodarbojās pēc karjeras beigām, bet nu kā saka - katrs pats savas laimes kalējs..

     [+] [-]

, 2015-02-03 11:18, pirms 9 gadiem
Pilnvērtīga TŪRISTA cienīgs komentārs

     [+] [-]

, 2015-02-03 11:18, pirms 9 gadiem
Man bieži rodas jautājums cik tālu lodi grūstu Daumants Dreiškens? Visu cieņu Urtānam ,bet lodesgrūdēju vidū viņš gandrīz visiem līdz plecam.

  +4 [+] [-]

, 2015-02-03 11:19, pirms 9 gadiem
Čalis bauda dzīvi. Paraplāns, izklaides un Rio varētu būt lielākā izklaide. Veiksmi, es arī gribētu !

  -1 [+] [-]

, 2015-02-03 11:26, pirms 9 gadiem
Rio ir daudz ko apskatīt.

  -2 [+] [-]

, 2015-02-03 11:31, pirms 9 gadiem
Brauc, bet par savu naudu! Gribas jau uz Rio 3 reizes izgrūst 15 metrus un pēc tam pludmalē gulēt...

  +1 [+] [-]

, 2015-02-03 11:46, pirms 9 gadiem
jūs esat ldloti! tiešām! tā ir vieglatlētikas disciplīna - aizgrūžat kāds pats to lodi un braucat uz rio?!

cerams izdosies

  +8 [+] [-]

, 2015-02-03 11:46, pirms 9 gadiem
kūdra rakstīja: Man bieži rodas jautājums cik tālu lodi grūstu Daumants Dreiškens? Visu cieņu Urtānam ,bet lodesgrūdēju vidū viņš gandrīz visiem līdz plecam.
olimpiskais čempions Adams Nelsons, Hoffa- pasaules čempions vēl īsāki par Urtānu, nav nozīmes augumam, ja māk to izmantot. cik man zināms bobslejisti vairākkāt mēģinājuši Urtānu pārvilināt uz bobsleju, man arī radies tāds jautājums, vai tik Urtāns nebūtu viens no labākajiem stūmējiem bobslejā? Runājot par Rio, tad lai aizbrauktu uz turieni ir jāizpilda normatīvi, kas ir virs 20 metriem. Kaut kā pēdējos 25 gadus neesmu dzirdējis, ka kāds pietuvotos šai robežai (izņemot Urtānu) tā, ka viss kārtībā. Ja ir izcīnījis ceļa zīmi, tad ir arī jābrauc.

  +5 [+] [-]

, 2015-02-03 12:24, pirms 9 gadiem
Daumants dreiskens pielauju ka netiktu pirmaja trijnieka lv cempionata lodes grushanaa,saprotiet tak cilveki miljie,katram sporta veidam sava specifika,jaa daumants ir specigs bet ne specigaks par Urtanu,un vel jau tehniskais jautajums,karoch te nav pat ko isti apspriest,zintis ekmanis stipri parspile ar saviem komentariem,bobsleja calji ir specigakie boba stumsana citos sporta veidos tomer ne!

     [+] [-]

, 2015-02-03 12:32, pirms 9 gadiem
Pēc tādiem virsrakstiem medaļas neseko NEKAD

  -4 [+] [-]

, 2015-02-03 12:33, pirms 9 gadiem
tūrista cienīgi izteikumi

  +2 [+] [-]

, 2015-02-03 12:36, pirms 9 gadiem
Urtans ir 2010. gada EC bronzas medalas ieguvejs.

  -1 [+] [-]

, 2015-02-03 13:02, pirms 9 gadiem
sandis444444 rakstīja: "Jau sen biju gribējis izlidot ar paraplānu un sakrita, ka tieši tobrīd radās šī iespēja. Lidoju tandēmā ar paziņu, biju kā pasažieris. Nolaišanās laukumā 50 hektāru platībā bija tikai viena vieta, kuru klāja grants segums, un mēs piezemējāmies tieši uz tās. Plecam un celim bija sasitumi un nobrāzumi," atceras sportists.


Nez ko piemēram Daumantam Dreiškenam teiktu Sandis Prūsis ja viņš sezonas laikā, brīvajā dienā gribētu izlidot ar paraplānu?

Man jau liekās ka ar tādām lietām jānodarbojās pēc karjeras beigām, bet nu kā saka - katrs pats savas laimes kalējs..
Un ko Tavs darba devējs teiktu par izklaidēm, ar kādām pats nodarbojies? Atšķirība starp Urtānu un mums, lasītājiem, ir tā, ka viņu apspriest var publiski, kamēr Tu, es un kaimiņu Saška daram, ko gribam, un neviens par to neuzzina. Lauzta roka, piemēram, traucē teju visos darbos, tāpēc beidz "umņičiķ".

  +4 [+] [-]

, 2015-02-03 14:14, pirms 9 gadiem
slokjis rakstīja: Un ko Tavs darba devējs teiktu par izklaidēm, ar kādām pats nodarbojies? Atšķirība starp Urtānu un mums, lasītājiem, ir tā, ka viņu apspriest var publiski, kamēr Tu, es un kaimiņu Saška daram, ko gribam, un neviens par to neuzzina. Lauzta roka, piemēram, traucē teju visos darbos, tāpēc beidz "umņičiķ".
Neviens te gudru netēlo, par to ka sportistiem (profesionāliem) ar tādām lietām karjeras laikā nav jānodarbojas (ja ir nopietni mērķi sportā) par to runāja, runā un runās.

Tādi punkti profesionāliem sportistiem tiek līgumā ierakstīti!

Protams ja Tev nav nopietni mērķi vairs un nodarbojies ar sportu prieka pēc tad dari kas ienāk prātā, bet ja saņem valsts atbalstu un nodarbojies ar tādām muļķībām kas kaitē tavai visupirms jau nu veselībai un tad karjerai tad uzdod sev jautājumu - pareizi es daru vai nē!?

  -1 [+] [-]

, 2015-02-03 14:15, pirms 9 gadiem
marka3x3 rakstīja: Urtans ir 2010. gada EC bronzas medalas ieguvejs.
Un?

  +2 [+] [-]

, 2015-02-03 14:43, pirms 9 gadiem
Vispār jau mēs daļēji sponsorējam viņa karjeru - tādēļ varam apspriest tos aspektus, kas ietekmē viņa karjeru.
Tiesa, paraplāna lidošana tandēmā nebūt nav pati bīstamākā nodarbošanās, bet profesionālam sportistam vienmēr trīs reizes jāpadomā, ar ko viņš nodarbojas.

  +1 [+] [-]

, 2015-02-03 14:50, pirms 9 gadiem
Nu tad par zeltu Rio, Māri

  +1 [+] [-]

, 2015-02-03 15:24, pirms 9 gadiem
Nu mes jau nemaksajam tiem, kas neko nesasniedz, neuztraucaties tik loti... No pvn maksasanas tapat neizbegsiet Ja Urtans bus spejigs tikt uz Rio tad lai brauc... Jeb musu milzjgajai valstij 4. Labakais rezultats eiropaa ir maz un vismaz vel 10 varetu to sasniegt... Nu davai Sandis4 gaidisim tavu startu un tad spriedisim kas par huinu, kad pec pleca tdaumas vairs negruud pat 5 metri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-02-03 22:48, pirms 9 gadiem
KOmunikācijas kļūdas
nav jāstāsta par izklaidēm
ja pat tā av, japarāda kaut kādas ambīcijas - 12nieku solīt, kas notiktu. visi teiktu malacis

     [+] [-]

, 2015-02-04 10:17, pirms 9 gadiem
Cik LV var aizgrūst pāri 20m?
Urtus var, ja var, tad lai grūž!
Moš vēl paspēs izšaut!