Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Bijušais sprinta karalis Montgomerijs izcietis cietumsodu un trenē bērnus

Bijušais sprinta karalis Montgomerijs izcietis cietumsodu un trenē bērnus
Tims Montgomerijs

Pazīstamais amerikāņu sprinteris Tims Montgomerijs izcietis cietumsodu un atgriezies sportā kā treneris, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Montgomerijam bija viss – pasaules rekords 100 metru distancē, miljoni un skaista sieva – sprintere Meriona Džonsa. Taču visa šī skaistā dzīve vienā brīdī sabruka – Montgomeriju apsūdzēja dopinga lietošanā, naudas atmazgāšanā un narkotiku tirgošanā. Sprinta zvaigzni notiesāja un viņam bija jāizcieš cietumsods.
2002.gada 14.septembrī Zelta līgas posmā Parīzē Montgomerijs distanci veica 9.78 sekundēs, labojot Morisam Grīnam piederošo pasaules rekordu par vienu sekundes simtdaļu. Pēc tam Montgomerijs paziņoja: "Mans uzdevums – būt labākajam pasaulē un es izdarīju visu, lai to sasniegtu."

Pasaules rekordista gods atnesa Montgomerijam slavu un bagātību. Viņš kļuva par miljonāru un viņa garāžā bija astoņi dārgi automobiļi, bet uz rokas – 18 000 dolāru vērts pulkstenis. Savukārt blakus Montgomerijam bija pasaules ātrākā sieviete – trīskārtējā olimpiskā čempione Meriona Džonsa.

Tima un Merionas veiksmes stāsts ilga piecus gadus. Pēc tam abi tika iesaistīti laboratorijas "Balco" dopinga skandālā. Izmeklēšanas gaitā Montgomerijs atklāti atzina: "Manu spēju robežas bija 9.92 sekundes vai labākajā gadījumā – 9.8 sekundes. Taču es gribēju labot Morisa rekordu. Lai to paveiktu, man vajadzēja lietot dopingu."

Vēl līdz oficiālajām karjeras beigām (2008.) 2007.gadā Montgomeriju atzina par vainīgu naudas atmazgāšanā un piesprieda 48 mēnešu cietumsodu, bet par heroīna tirgošanu – vēl piecus gadus. Par labu uzvedību Montgomeriju priekšlaicīgi atbrīvoja jau pērnā gada oktobrī. Viņam dots arī pārbaudes laiks – trīs gadi.
Tagad bijušajai sprinta zvaigznei ir 38 gadi un viņš trenē bērnus un pusaudžus Geinsvilā (Florida). Viņam ir aptuveni 80 audzēkņu vecumā no septiņiem līdz 16 gadiem. Tima pašreizējā sieva Džemelija stāsta: "Tims nevar izmainīt to, kas bija, taču mans vērs ir spējīgs palīdzēt bērniem sasniegt viņu mērķus. Šie bērni sniedz viņam prieku."

Šobrīd ir pieci sprinteri, kas skrējuši ātrāk par Montgomeriju – jamaikieši Useins Bolts, Asafa Pauels un Johans Bleiks, kā arī amerikāņi Taisons Gejs un Džastins Getlins. Pēdējais no viņiem jau izcietis četru gadu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu, Gejs un Pauels šovasar tika pieķerti. Bolts, kura pasaules rekords ir par divām sekundes desmitdaļām ātrāks par Montgomerija sasniegumu, raisa interesi bijušajā pasaules rekordistā: "Gribētu redzēt, kā viņš trenējas, lai saprastu, kā var būt tik ātrs. Lūdzu Dievu, kaut šis puisis būtu tīrs."

Izmantotie resursi:
Aktuelle Nachrichten - Westfälische Nachrichten
RusAthletics - Легкая атлетика России


, 2013-10-02 14:56, pirms 11 gadiem
Laikam tikai ASV, bijušais ieslodzītais var trenēt bērnus....
, 2013-10-02 15:42, pirms 11 gadiem
Mini kaut vienu valsti kur to nevar! Es šeit neredzu nekādu problēmu.
, 2013-10-04 09:04, pirms 11 gadiem
Lai veicas, Tim!
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.