Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

No IAAF nopludināti vairāk nekā 800 aizdomīgi dopinga analīžu rezultāti

Rolands Eliņš

No IAAF nopludināti vairāk nekā 800 aizdomīgi dopinga analīžu rezultāti
Foto: AFP/Scanpix

Pasaules Anti-dopinga aģentūra (WADA) apstiprinājusi, ka ir nopietns pamats uztraukumam un nepieciešama rūpīga izmeklēšana pēc tam, ka britu laikraksts "Sunday Times" un Vācijas televīzija ARD/WDR ieguvusi 12 tūkstošus sportistu asins analīžu, atklājot aizliegto vielu lietošanu milzīgos apmēros.

Mediju rīcībā nonākuši 5000 sportistu dopinga analīžu rezultāti, no kuriem vairāk nekā 800 raksturoti kā ļoti aizdomīgi, un Vācijas medija ARD/WDR pieaicinātie eksperti uzskata, ka neregularitātes asins analīzēs mudina domāt par aizliegto vielu lietošanu. Lai arī publicētajā materiālā netiek minēti konkrēti vārdi, tiek norādīts, ka potenciālo dopinga lietotāju vidū ir vairāki olimpisko spēļu un pasaules čempioni un medaļnieki laika posmā no 2001. līdz 2012. gadam.

Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) paziņojusi, ka mediju publicētā informācija patiešām pārsvarā ņemta no IAAF datu bāzes, no kuras tikusi iegūta nelikumīgā veidā. IAAF norāda, ka apzinās, cik nopietnas apsūdzības izdarītas pret tās aktivitātēm dopinga apkarošanā, un šobrīd gatavo detalizētu atbildi medijiem un WADA.

Apsūdzību krustugunīs gan atkal nonākuši Krievijas vieglatlēti, jo ARD/WDR paziņojusi, ka 80% tās iegūto medaļu pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs vieglatlētikā izcīnījuši sportisti, kuru dopinga analīzes ir aizdomīgo sarakstā. Savukārt Kenijas sportisti ieguvuši 18 medaļas, kuru liktenis šobrīd apdraudēts. Mediju paustā informācija, lai arī IAAF atzīst, ka tā ņemta no oficiālas datubāzes, nevar kļūt par pamatu, lai sodītu par dopinga lietošanu, taču tiek uzsvērts, ka šī publicētā informācija varētu izvērsties par visu laiku plašāko dopinga skandālu.

"Nekad vēl nebiju redzējis tik satraucošu dopinga analīžu kopumu," norādījis Robins Parisoto, viens no ARD/WDR pieaicinātajiem dopinga apkarošanas ekspertiem. "Izskatās, ka ļoti daudziem sportistiem ticis ļauts lietot dopingu un viņi palikuši nesodīti. Patiešām nožēlojami, ka IAAF izskatās vienkārši noraudzījusies un nekā nav darījusi."

Jau pēc divām nedēļām IAAF ievēlēs jaunu prezidentu, un uz šo amatu kandidē slavenie bijušie vieglatlēti Sebatjans Ko un Sergejs Bubka. Jāpiemin, ka šī nav pirmā reize, kad Vācijas mediji "uzrok" dopinga skandālu IAAF organizācijā, jo decembrī tika pausta informācija par masveida dopinga lietošanu Krievijas sportā un konsekventu IAAF piesegšanu, mudinot domāt par korupciju.

Vasarā dopinga skandālā tika ierauts britu vieglatlēta Mo Faraha treneris, taču 800 aizdomīgo analīžu vidū viņa vārda nav, tāpat kā ARD/WDR paziņoja, ka nopludinātajās analīzēs nav nekāda pierādījumu, kas vēstītu par slavenā Jamaikas sprintera Juseina Bolta pārkāpumiem aizliegto vielu lietošanā.

Izmantotie resursi:
BBC Sport - Leaked IAAF doping files: Wada...

  +4 [+] [-]

, 2015-08-02 16:46, pirms 9 gadiem
Nu baigo jaunumu atklāja
Kopš VDR / PSRS laikiem Nekas nav mainījies ne vieglatlētikā, ne riteņbraukšanā, ne citos
Ka rijuši tabletes un pulverīšus paciņām, tā rij

     [+] [-]

, 2015-08-02 16:48, pirms 9 gadiem
tulīt Bolts paziņos par karjeras beigām

  +1 [+] [-]

, 2015-08-02 18:39, pirms 9 gadiem
Informācijas laikmetā prasītos lielāka atklātība, visām analizēm par visiem sportistiem vajadzētu būt online pieejamām, lai izslēgtu jebkādu korupciju, pretējā gadījumā ir liela korupcija, ja satiekas slideni funkcionāri un bagātas valstiņas ar lielām ambīcijām.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-02 19:20, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Informācijas laikmetā prasītos lielāka atklātība, visām analizēm par visiem sportistiem vajadzētu būt online pieejamām, lai izslēgtu jebkādu korupciju, pretējā gadījumā ir liela korupcija, ja satiekas slideni funkcionāri un bagātas valstiņas ar lielām ambīcijām.
Šajā pieejā ir tikai viens vājais punkts - analīžu rezultātus nosacītajā datubāzē ievada cilvēks.

Savukārt, ja mēs pieļaujam, ka tagad būs viena kristāltīra un godīga organizācija, kurā strādās tikai jaunavas, tad ir viens "bet" - a kas viņiem dos naudu?

Dopinga jautājuma realitāte un tas kā to grib pasniegt sabiedrībai atšķiras par... 180 grādiem. Dopkontrole nav mehānisms ar kuru no sporta iznīdēt tos, kuri krāpjas. Tā pati par sevi ir krāpšanās shēma, kuru izmanto, lai manipulētu kā ar sporta rezultātiem, tā sportistiem.

     [+] [-]

, 2015-08-02 19:35, pirms 9 gadiem
Te ir ARD 1. augusta raidījuma tulkojums angliski:

Video "Geheimsache Doping (engl....

     [+] [-]

, 2015-08-02 22:18, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Te ir ARD 1. augusta raidījuma tulkojums angliski:

http://www.ardmediathek.de/tv/Reportage-Dokumentation/Geheimsache-Doping-engl-Version/Das-Erste/Video?documentId=29857186&bcastId=799280
paldies

     [+] [-]

, 2015-08-06 12:08, pirms 9 gadiem
Rakstiņš ir sagrozīts ( jau orģinālā ). Dati ir nopludināti par 12,000 atlētiem un pirmais secinājums - vismaz katra trešā medaļa izturības skriešanā lielākajos turnīros ir pasniegta dopētājam. Pie kam, pirmie ar šo lietu sāka strādāt ARD televīzijas žurnālisti. Briti tikai pārpublicēja, pārmainot akcentus. Tas ir tikai izturības skriešanās un tikai sākotnējais secinājums. Kā lai jūtas tie jaunieši, kuri palikuši aiz to turnīru fināliem? Tādi paši jautājumi uzdodami saistībā ar Latvijas atlētiem, kuri spēj normatīvus izpildīt pēdējā brīdi un, šim mērķim, īpaši pielāgotās sacīkstēs Valmierā ( tā sauktie Prezidenti... ). Vai arī par tiem Latvijas jauniešiem, kuri rezultātu sasniedz Amerikā, bet vēlāk Latvijā kļūst par netrenētiem.