Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Liela daļa pasaules rekordu vieglatlētikā varētu tikt pārrakstīti

Liela daļa pasaules rekordu vieglatlētikā varētu tikt pārrakstīti
Sebastians Ko
Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Vieglatlētikas valde apstiprinājusi īpašas komisijas priekšlikumus par stingrākiem noteikumiem pasaules rekordu apstiprināšanā. Ja šos jauninājumus pieņems arī IAAF, vairāki pašreizējie pasaules rekordi vieglatlētikā zaudēs savu statusu neatbilstības kritērijiem dēļ.

Pēc vieglatlētikas sabiedrību satricinājušajiem dopinga skandāliem, kuru dēļ Krievijas izlases dalībnieki joprojām netiek pielaisti IAAF sacensībām, janvārī Eiropas Vieglatlētikas valde izveidoja īpašu komisiju, kuras uzdevums bija noteikt pašreizējo pasaules rekordu situāciju. Šodien komisijas sniegtie priekšlikumi situācijas uzlabošanai apstiprināti valdē un tiks nosūtīti IAAF, kas lems par to izmantošanu praksē.

Ja IAAF šos priekšlikumus apstiprinās, pasaules rekords vieglatlētikā tiks fiksēts tikai tad, ja tas atbildīs šādiem kritērijiem: 1) rekords sasniegts IAAF apstiprinātās augstākā līmeņa sacensībās. 2) Sportistam veiktas dopinga pārbaudes arī iepriekšējos mēnešos pirms sacensībām. 3) Pēc rekorda uzstādīšanas iegūtie analīžu paraugi tiek uzglabāti un ir pieejami atkārtotām pārbaudēm vēl desmit gadus.

Tāpat komisija piedāvā, ka rekords nedrīkst tikt ieskaitīts, ja sportists ir pārkāpis anti-dopinga noteikumus, neskatoties uz to, vai tas ietekmējis viņa sniegumu rekorda sasniegšanas brīdī.

„Pasaules rekordi ir nenozīmīgi, ja cilvēki tiem visā pilnībā netic,” izteicies Sveins Arne Hansens, Eiropas Vieglatlētikas organizācijas prezidents.

IAAF uzglabā analīžu paraugus tikai kopš 2005. gada, kas nozīmē, ka iepriekš sasniegtie rekordi neatbilstu jaunajiem kritērijiem. Šie un visi pārējie kritērijiem neatbilstošie rezultāti vairs netiktu oficiāli uzskatīti par pasaules rekordiem. Hansens apzinās, ka tas nozīmētu pārrakstīt lielāko daļu pašreizējo vieglatlētikas disciplīnu rekordu, taču norādījis, ka jaunie standarti neatstātu nekādas šaubas par rekorda sasniegšanas godīgumu.

Šobrīd neviens vieglatlētikas disciplīnas pasaules vai Eiropas rekords nav Latvijas sportista uzstādīts. Savukārt apdraudēti ir tādu vieglatlētikas leģendu kā Hišāma el Gerudža, Haveja Sotomajora, Maika Pauela, Džonatana Edvardsa, Jana Železnija, Florencas Grifitas-Džoineres un Polas Redklifas pasaules rekordi, kā arī vairāki kontroversiālie pagājušā gadsimta 90. gadu rekordi mešanas disciplīnās.

IAAF prezidents Sebastians Ko britu medijiem izteicies, ka šādas pārmaiņas būtu solis pareizajā virzienā: „Būs sportisti, pašreizējie pasaules rekordisti, kuri uzskatīs, ka viņiem kaut ko atņemam un ar pārmaiņām noniecinām viņu paveikto, taču, ja šīs pārmaiņas tiek pareizi noorganizētas, tā ir iespēja vieglatlētikai atgūt sabiedrības uzticību.”

Izmantotie resursi:
European Athletics - European Athletics...


, 2017-05-01 23:49, pirms 7 gadiem
Kā jūtas tie, kuri pirms pieciem gadiem PČ bija septītie, beidz karjeras jo nav sponsora un finansējuma, bet tad pēc pieciem gadiem...tu tomēr biji 5ais.
Kompensācijas vajag šiem sportistiem, lai maksā dopinga iesaistītās federācijas!
, 2017-05-02 00:02, pirms 7 gadiem
Kaut kas jau jādara...es, ņemot vērà farmas attìstību, ļautu 100 % dopingu - lai rij - rekords skaitās !...skatītājiem interesanti utt...ja nomirst 30 gados - pats vainīgs....bet būs gadījumi, kad dopingotāji novilks arī 100 gadus
, 2017-05-02 00:20, pirms 7 gadiem
Pasaulē, kurā visi rij, bet tikai daži tiek pieķerti... Sacensība ir nevis par uzvaru, bet par sistēmu, kuru neatklās...
Sen jau vairs neskrien cilvēki, skrien medicīna... Who cares?

Skatītājam arī neinteresē vai kādam rekordu atņēma pēc gada, pieciem vai astoņiem... Svarīgas ir sacensības tieši tajā brīdī, tajā dienā, tajā turnīrā... Uzvarētāju pēc tam diskvalificēja? Un? Turnīrs beidzās, tā pat arī interse...
, 2017-05-02 10:38, pirms 7 gadiem
Esmu par godīgumu un uzskatu, ka visi šie krāpnieki, kas sačakarējuši lielo sportu, jābāž dziļi ilgi cietumā, gan sportisti, gan treneri, mediķi, un īpaši funkcionāri, kas ir visa ļaunuma sakne un liekēži, tāpat kā politiķi!!!
, 2017-05-02 10:44, pirms 7 gadiem
Atceros, manā laikā jau bija tādi umņiki, kas meklēja šprices un riepas, lai izpildītu sporta meistara kandidātu un dabūtu pusdienu talonus, nometnes, izlases formu... Lielais sports ir pretīgs, ikvienās sacensībās ar aizdomām jāvēro čempioni un jāmin, kad tos noņems no trases.
, 2017-05-02 10:49, pirms 7 gadiem
Esmu pārliecināts, ka mūsu jaunības elks Sebastians Ko arī bija piebāzts pilns ar ķīmiju. Čalim paveicās, ka dzīvoja tādā laikā un tagad var sēdēt frencī augstā krēslā!
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.