Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1459, Did:0, useCase: 3

LSPA uzsāks profesionālu sporta fizioterapeitu sagatavošanu

Mārcis Martini
Mārcis Martini

LSPA uzsāks profesionālu sporta fizioterapeitu sagatavošanu
Foto: LSPA

Sākot ar 2014.gadu Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) pirmo reizi Latvijā un Baltijā uzsāks sporta fizioterapeitu sagatavošanu profesionāli akadēmiskā līmenī. Tas kļuvis iespējams, jo šā gada 17.jūlijā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Studiju akreditācijas komisija uz diviem gadiem akreditējusi LSPA profesionālo maģistra studiju programmu „Veselības aprūpes speciālists sportā”, kuras absolventi iegūs veselības zinātņu maģistra grādu veselības aprūpē ar kvalifikāciju: sporta fizioterapeits vai arī pielāgoto fizisko aktivitāšu speciālists rehabilitācijā.

Jau vēstīts, ka šobrīd kā atsevišķa bakalaura studiju programma LSPA tiek piedāvāta „Fizioterapija”, kurā absolventi iegūst profesionālā bakalaura grādu veselības aprūpē ar kvalifikāciju „Fizioterapeits” ar specializāciju sporta jomā. Šī profesija Latvijā vēl ir salīdzinoši jauna, bet kļūst gadu no gada pieprasītāka. Tāpēc Akadēmija nopietni strādā pie programmas pilnveides un studiju virziena tālākas attīstības, lai studētgribētājiem piedāvātu iespēju fizioterapijā atrast to darbības virzienu, kas katram šķiet vistuvākais – vienam tas var būt darbs ar sportistiem, bet otram – rehabilitācija cilvēkiem, kuriem dažādu iemeslu dēļ radušies funkcionālie traucējumi.

„Sporta nozares attīstībai, un, protams, arī mūsu akadēmijai, tas ir ļoti nozīmīgs notikums. Mēs esam gandarīti, ka beidzot LSPA var īstenot pilna cikla augstāko izglītību studiju virzienā Veselības aprūpe – bakalaura līmenī sagatavot speciālistus fizioterapijā, kuri tālāk būs tiesīgi padziļināt savas zināšanas maģistrantūrā un iegūt sporta fizioterapeita profesionālo kvalifikāciju vai specializēties pielāgoto fizisko aktivitāšu jautājumos,” informē LSPA rektors Dr.paed., profesors Jānis Žīdens.

„Studiju programma „Sporta fizioterapija” līdz šim veselības aprūpes studiju programmās netika īstenota nedz Latvijā, nedz arī Baltijā, kaut arī tās nepieciešamība bija acīmredzama, jo mūsdienās laba sportiskā meistarība nav iedomājam bez nopietnas medicīnas speciālistu palīdzības sportistu veselības sakārtošanā un psiholoģiskās noturības stiprināšanā, lai atlēti veiksmīgi izturētu treniņu un sacensību slodzes,” uzskata rektors. „Nenoliedzami, jaunā programma būs arī labs LSPA starptautiskā līmeņa akadēmisko iespēju piedāvājums, lai studijām piesaistītu ārvalstu studentus.”

„Maģistra studiju programma „Veselības aprūpes speciālists sportā” ļaus profesionāli augt mūsu studentiem, pilnveidoties mācībspēkiem un turpināt izglītību profesionāļiem,” uzskata LSPA studiju virziena „Veselības aprūpe” programmu direktors, Dr.med., profesors Viesturs Lāriņš. „Jaunā starpdisciplinārā sporta fizioterapijas programma ir vērsta uz veselības zinātnes un sporta zinātnes integrāciju, kas fizioterapeitiem, kā veselības aprūpes speciālistiem, paver jaunas iespējas praktiskajā darbā.”

LSPA maģistra studiju programma „Veselības aprūpes speciālists sportā” studējošajiem sniegs padziļinātas zināšanas un praktiskās iemaņas ne tikai klīniskās fizioterapijas, bet arī sporta zinātnes un sporta fizioterapijas jomās.

Pielāgoto fizisko aktivitāšu speciālista rehabilitācijā studiju programmā tiks apgūtas zināšanas un praktiskā pieredze par fizisko aktivitāšu programmu plānošanu un ieviešanu rehabilitācijas klientu funkcionēšanas spēju sekmēšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai ilgtermiņā. Maģistra studiju programmu „Pielāgoto fizisko aktivitāšu speciālists rehabilitācijā” īstenos Latvijas mācībspēki un starptautiski atzīti Eiropas Universitāšu profesori ar ilglaicīgu pieredzi pielāgoto fizisko aktivitāšu jomā.

Jaunakreditētajā programmā plānotas pilna laika studijas divu gadu garumā. Uzņemšana studiju programmā paredzēta 2013. gada beigās. Šobrīd valsts apmaksātās budžeta vietas nav paredzētas, bet studiju maksu var segt arī organizācijas, kas ieinteresēti minēto speciālistu piesaistīšanā.

Šā gada jūnijā IZM Studiju akreditācijas komisija akreditēja visus LSPA studiju virzienus. Līdz ar to esošie un topošie LSPA studenti, absolvējot Akadēmiju, garantēti saņems valsts un starptautiski atzītus augstākās izglītības diplomus.

UZZIŅAI

Sporta fizioterapija ir specializēta joma fizioterapijā, kuras speciālisti nodarbojas ar sporta traumu un slimību profilaksi, ārstēšanu un rehabilitāciju, kā arī specifisko sporta darba spēju atjaunošanu. Sporta fizioterapeits ir kompetents veikt sportista veselības aprūpi visas sportista karjeras laikā, kas sekmē atlētu fizisko un funkcionālo attīstību un sportisko sasniegumu izaugsmi. Sporta fizioterapijas speciālisti var strādāt veselības aprūpes iestādēs – klīnikās, rehabilitācijas, fizioterapijas un veselības centros, privātpraksē, kā arī sporta organizācijās, sporta klubos un sporta komandās.

Pielāgotās fiziskās aktivitātes ir viena no pakalpojumu sniegšanas un akadēmisko pētījumu jomām, kura veicina visa vecuma cilvēkiem, ar funkcionēšanas ierobežojumiem, dzīves kvalitātes uzlabošanu ar fiziskām aktivitātēm, kas speciāli pielāgotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pielāgoto fizisko aktivitāšu speciālists rehabilitācijā var strādāt veselības aprūpes iestādēs – klīnikās, rehabilitācijas centros, privātpraksē un sporta organizācijās cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja
Ilze Āķe-Vīksne, 29445209,
ilze.ake@lspa.lv