Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1459, Did:0, useCase: 3

Reklāma: Sporta uzturs – kā to saglabāt veselīgu un sabalansētu!

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Katra cilvēka uzdevums ir rūpēties par sava organisma labklājību un nav noslēpums, ka liela un varētu teikt pat galvenā loma tajā ir tieši uzturam un fiziskajām aktivitātēm. Jo kas gan cits, ja ne uzturs palīdzēs organismam pilnvērtīgi pildīt nepieciešamos uzdevumus? Vasara vairs nav aiz kalniem, taču vai esi tai jau sagatavojies? Uzzini, kāds ir pareizs sporta uzturs katram slodzes veidam.

Ar uztura palīdzību organismā tiek uzņemtas organiskās vielas – olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, kas nodrošina plastisko materiālu un enerģiju vielmaiņas audiem. Bez šīm organiskajām vielām nav iespējama normāla organisma darbība. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuri mīl nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.

Ko pareizs sporta uzturs dod Tavam organismam un kādi ir tā galvenie uzdevumi?

● Nodrošina organismu ar nepieciešamo enerģiju;
● Veicina darbspējas;
● Aizkavē noguruma iestāšanos fiziskas slodzes laikā;
● Paātrina darbspēju atjaunošanos pēc fiziskām aktivitātēm;
● Transportē vielas organismā.

Taču, lai šie uzdevumi tiktu pildīti, nepietiek ar to, ka labi paēdīsi pirms gaidāmās slodzes. Lai realizētu veicamos uzdevumus, uzturam jāatbilst dažādiem principiem:

● Daudzveidīgs uzturs – nepieciešams lietot plašu uztura produktu sortimentu, lai ar to tiku uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas un vitamīni;
● Adekvāta uztura uzņemšanas režīma izvēle, ņemot vērā treniņu/ fizisko aktivitāšu plānu;
● Nav ieteicama ēšana neilgi pirms fiziskām aktivitātēm, kas saistīta ar uzņemto produktu pārstrādāšanos. Atkarībā no uzņemtā uztura, šis laiks var atšķirties;
● Sabalansēta uzturvielu daudzuma iekļaušana uzturā, ņemot vērā fizisko aktivitāšu veidu un slodzes lielumu;
● Tāpat arī dažādiem sporta veidiem ir nepieciešams dažāds sporta uzturs. Katrā slodzes veidā tiek pielietotas dažādas organiskās vielas, vitamīni un citi vērtīgi mikroelementi. Svarīgi pēc slodzes šo mikroelementu krātuves atjaunot, lai organisms veiksmīgi spētu turpināt darboties.

Foto: Unsplash.com

Uzturs izturības sporta veidos

Šeit varam runāt par tādiem sporta veidiem, kā peldēšana, sporta soļošana, distanču slēpošana vai maratona skriešana. Šajos sporta veidos enerģijas gūšanā piedalās sākumā ogļhidrāti un vēlāk arī taukskābes. Distances laikā šķeļas arī olbaltumvielas, tātad piedalās visas trīs organiskās vielas.

Foto: Unsplash.com

Šajos sporta veidos svarīgi uzņemt ogļhidrātus, kuri sastopami daudzos produktos, kuru uzņemšana nesagādā grūtības, piemēram:

● Graudi – rīsi, pilngraudu maize, musli, kukurūzas pārslas, makaroni, auzu pārslas u.c.
● Dārzeņi – kartupeļi (vārīti vai cepti ar mizu);
● Augļi – banāni, rozīnes, vīnogas, apelsīni;
● Saldumi – biskvīti, šokolāde, krekeri.

Šajos produktos ir liels vai vidējs glikēmiskais indekss, ko ir ļoti svarīgi atjaunot pēc treniņa vai sacensībām. Jo distances/ treniņa laikā ir lieli šī indeksa zudumi. Un tikai atjaunojot glikozes rezerves, treniņš būs sekmīgs.

Uzturs spēka sporta veidos

Svarcelšana, cīņas sporta veidi, vingrošana, mešanas disciplīnas vieglatlētikā, peldēšana īsajās distancēs – galvenā rezultātus noteicošā fiziskā īpašība šajos sporta veidos ir spēks. Spēka bioķīmiskais pamats ir olbaltumvielu daudzums muskuļos. Par galvenajiem enerģijas avotiem šeit kalpo kreatīnfosfāts un glikoze. Spēka sporta veidu bioķīmiskais raksturs liecina, ka uzturā nozīmīgas uzturvielas ir olbaltumvielas un ogļhidrāti.

Izvēloties produktus un ēdienus katrai ēdienreizei, ieteicams ievērot divu trešdaļu likumu, kas nozīmē, ka viena trešdaļa no šķīvja jāaizņem olbaltumvielām bagātiem produktiem un divas trešdaļas – produktiem ar augstu ogļhidrātu saturu.

Uzturs komandu sporta spēlēs

Ja Tavs iecienītākais sporta veids ir kāda no komandu sporta spēlēm, tad uzturam svarīgi sekot līdzi atkarībā no treniņu mērķa. Ja tiek trenēta spēka attīstīšana, uzturā nepieciešams palielināt olbaltumvielu daudzums, savukārt trenējot izturību, uzturs jābagātina ar ogļhidrātiem, C un B grupas vitamīniem. Spēļu starplaikos lietojamo dzērienu bagātināšana ar ogļhidrātiem nav obligāta basketbolā un futbolā, taču hokejistiem un futbolistiem noteikti jāuzņem saharozi, glikozi vai fruktozi saturošus dzērienus, kas pasargās muskuļus no gikogēna rezervju iztukšošanās.

Svarīgi ievērot šo faktu, jo zems glikogēna saturs muskuļos palielina muskuļu traumu un mikrotraumu veidošanās risku, sevišķi spēles otrajā pusē.

Foto: Unsplash.com

Lai organisma darbība būtu veiksmīga un organismā netrūktu nepieciešamās vielas, tās iespējams uzņemt arī ar dažādiem preparātiem. 1a.lv piedāvā plašu sporta preparātu sortimentu visām gaumēm. Internetveikalā atradīsi gan proteīnus, kas palīdzēs audzēt ķermeņa masu, geinerus, aminoskābes, vitamīnus un minerālvielas, svara samazināšanas preparātus, dažādus preparātus spēkam un izturībai, sporta dzērienus u.c.

Ienāc 1a.lv un atrodi sev piemērotāko palīgu, lai Tavs sporta uzturs būtu sabalansēts. Iesāc savu vasaru aktīvi ar 1a.lv !