Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc peldēt?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Peldētprasme ir dzīvību glābjoša prasme, ko bērniem vajadzētu apgūt pēc iespējas agrāk, jo tā ir būtiska drošībai pie ūdens un ūdenī. Savukārt pieaugušajiem, kuri ūdenī nejūtas droši meklēt iespēju mācīties pie profesionāla peldēšanas trenera, stāsta “Elektrum Olimpiskā centra” vadītāja Zane Grundiņa-Arāja. Peldēšana nodrošina daudz ieguvumu, un tā ir visu vecumu cilvēkiem piemērota sportiskā aktivitāte.

Kad jāsāk?

Peldētapmācības nodarbības bērniem ieteicamas pat no 6 mēnešu vecuma. Tās ir būtiskas, katra zīdaiņu nodarbība nodrošina vispārīgu fizisko attīstību, pastiprina mazuļa sirdi un
plaušas, veicina smadzeņu attīstību, ieskaitot visu 5 sajūtu stimulēšanu (garša, smarža,
pieskāriens, redze un skaņa). Atrašanās ūdenī palīdz attīstīt koordināciju un līdzsvaru. Rotaļāšanās ūdenī ar mantām palīdz bērna attīstīt viņa motorās spējas piemēram tādas, kā mešana, ķeršana, satveršana.

Regulāri apmeklējot nodarbības 5 – 6 gadu vecumā bērni sāk apgūt pareizu peldēšanas tehniku, kā arī tiek mudināti patstāvīgi uzturēties ūdenī. Peldētapmācības nodarbībās bērns peld lielākus attālumus, apgūst dažādus peldēšanas stilus un saprot, kā jārīkojas, lai būtu drošībā atrodoties ūdenī vai pie tā. To ir grūti nodrošināt, ja vecāki bērnu māca paši, tāpēc prātīgāk, ja bērns pozitīvo pieredzi ūdenī gūst ar sertificēta peldēšanas trenera palīdzību.
Ieguvumi no peldētapmācības nodarbībām

1. Veselība
Fiziskajai aktivitātei ir liela nozīme veselīga dzīvesveida paradumu izveidē. Peldēšana ir viena no vislabākajām sportiskajām aktivitātēm, jo peldot tiek nodarbinātas visas ķermeņa muskuļu grupas, neradot spiedienu uz kauliem un locītavām. Tas ir lielisks stresa izlādes veids, it īpaši bērniem. Peldbaseins ir droša vide, kurā ir pieejami apmācīti glābēji un peldētapmācības treneri, kuri bērnus uzrauga un māca vērtīgas prasmes.
Ir svarīgi bērnos veidot izpratni par veselīgu dzīvesveidu un fiziskās aktivitātes nozīmīgumu, jo tas noteiks viņu dzīvesveida izvēli visu turpmāko dzīvi.

2. Sociālās prasmes
Peldētapmācības nodarbības notiek mazās grupās, kuras veido viena vecuma bērni ar līdzīgām prasmēm. Bērniem ir iespēja iepazīt vienaudžus ārpus skolas un apgūt vērtīgas sociālās prasmes. Viņi var iepazīt jaunus draugus un pavadīt laiku citā vidē. Nodarbībās parasti ir ietverti rotaļu un komandas spēļu elementi, lai bērni justos brīvāk gan peldbaseinā, gan ārpus tā.

3. Drošība
Ir būtiski iemācīt bērniem peldēt, lai viņi ūdenī justos droši. Nodarbībās iegūtās iemaņas kādudien var glābt viņu pašu vai kāda cita dzīvību. Dzīves laikā bērni bieži nonāks situācijās ūdens tuvumā, un tas var kļūt īpaši riskanti, ja viņi nepratīs peldēt, tāpēc peldētprasme un zināšanas par drošu atrašanos ūdenstilpju tuvumā ir nozīmīgs faktors, lai samazinātu noslīkušo cilvēku skaitu Latvijā.

Peldētprasme radīs drošības sajūtu visa mūža garumā gan atpūšoties pludmalē, gan nodarbojoties ar aktīvajiem ūdens sportiem. Izbraucieni ar laivām, veikbords, braukšana ar ūdenslēpēm, burāšana u.c. aktīvās atpūtas veidi radīs patīkamas emocijas, ja būs iegūta pārliecība par saviem spēkiem un zināšanas par drošību.

Latvijā, katrs otrais dzīvo ūdens tuvumā, peldēšanās bērniem ir neatņemama vasaras sastāvdaļa un tāpēc bērns, kurš neprot peldēt, var justies atstumts vienaudžu vidū.
________________________________________
Uzziņai:
par drošību uz ūdens - https://peldet.lv/infografikas/
par peldētapmācības nodarbībām – Elektrum Olimpiskais centrs