Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1459, Did:0, useCase: 3

Kas kopīgs tenisam, peldēšanai un dejām?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Labi zināms, ka fiziskām aktivitātēm ir pozitīva ietekme uz sirds un asinsvadu veselību. Lai fiziskā slodze būtu pietiekama, ārsti rekomendē nedēļā sportot ne mazāk par 75 minūtēm augstā intensitātē vai arī virs 150 minūtēm vidējā intensitātē. Bet vai ir kādi sporta veidi, kas sirds un asinsvadu veselību iespaido īpaši pozitīvi?

Lielbritānijā veiktā pētījumā par dažādu sporta veidu ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību atklājās, ka ir tādi sporta veidi, kuri ievērojami samazina risku nomirt no sirds un asinsvadu slimībām, kamēr citu ietekme ir nenozīmīga. Kopumā pētījumā piedalījās 80 306 cilvēki, kuru vidējais vecums bija 52 gadi. Aptuveni deviņu gadu laikā, kamēr notika pētījums, nomira 8790 dalībnieki, 1909 – no sirds un asinsvadu slimībām.

Sporta veidam ir nozīme

Vispozitīvāko iespaidu uz sirds veselību atstāj dažādu veidu rakešu sporta veidi – teniss, skvošs, badmintons. Regulāra nodarbošanās ar šiem sporta veidiem risku nomirt no sirds un asinsvadu slimībām samazina par 56%.
Otrā vietā ir peldēšana, kas risku samazina par 41%, savukārt dažādi aerobikas veidi (kuros iekļautas arī dejas) – par 36%.

Iespējams, negaidīti, bet nekādu vērā ņemamu ietekmi attiecībā uz risku nomirt no sirds un asinsvadu slimībām neatstāj skriešana, futbols un riteņbraukšanu (pēdējai gan ir pozitīva ietekme, mazinot kopējo mirstības risku par 15%).

Vairāk par pētījumu ŠEIT

Fakti par sirds un asinsvadu veselību Latvijā

1. No sirds un asinsvadu slimībām Latvijā gadā mirst ap 16 000 cilvēku. Tā ir vairāk nekā puse no visiem nāves gadījumiem.
2. Latvijā vecuma posmā līdz 64 gadiem mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir 3 reizes augstāka nekā vidēji Eiropas Savienībā.
3. 80% gadījumu nāve no sirds un asinsvadu slimībām būtu novēršama, ja cilvēki laikus parūpētos par savu veselības stāvokli un regulāri sekotu tam līdzi, apmeklējot ārstu.

SIA KRKA LATVIJA
krka.lv