Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:474, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Tīruma: "Par palikšanu kamaniņu sportā vēl domāšu..."

Tīruma: "Par palikšanu kamaniņu sportā vēl domāšu..."
Maija Tīruma Vistleras trasē
Foto: AP/Scanpix
23:00
Vankūvera 2010, OS-Kamaniņas (Sievietes), 3. un 4. brauciens
Tatjana Hufner
1.90
Nina Reithmayer
2.20
Natalie Geisenberger
3.30
Maija Tīruma
15.00

Izcīnījusi devīto vietu Vistleras olimpiskajā trasē, Maija Tīruma atzina, ka ir apmierināta ar sasniegto, taču par savām turpmākajām gaitām kamaiņu sportā vēl domās. "Finansiālā situācija Latvijā ir tāda, kāda tā ir. Jau šogad bija grūti..."

"Nezinu, tad jau redzēs. Braukšu mājās, domāšu," par savām turpmākajām gaitām sportā uzreiz pēc olimpiskā finiša Tīruma nebija pārliecināta. "Jautājums ir dienas kārtībā. Bet ne šodienas. Kāpēc? Mēs visi ļoti labi zinām, kāda ir ekonomiskā situācija Latvijā. Jau šogad federācijai bija diezgan grūti ar finansēm, un par nākamo gadu neviens neko nezina - rausta plecus. Nevienam nav skaidrs, kas notiks."

"Tā ir pagaidām labākā vieta, kāda man olimpiskajās spēlēs bijusi. Domāju, ka man nav pamata būt ļoti bēdīgai. Mērķis Vankūverā bija nobraukt četrus labus braucienus. Ja neskaita otro braucienu un to problēmu ar slieci - domāju, ka viss izdevās labi," par savu sniegumu Vistleras trasē kopumā apmierināta sportiste, taču jautāta, par cik procentiem, atjokoja: "Par 88. Nu, labi 88,8!" Otrās dienas braucienos attiecības ar nelaimīgo pirmo virāžu bijušas labākas nekā vakar, taču - ne pietiekoši labas. Neveiksme otrajā braucienā, kas Maiju atmeta no ceturtās uz astoto pozīciju, protams, omu neuzlaboja, taču arī paliekošas sekas neatstāja. "Emocijām nevarēju ļauties. Šodien vēl bija jābrauc. Tāpat kā pēc pirmā brauciena nesapriecājos, jo ļoti labi apzinājos, ka kopā ir četri braucieni, kas ļoti labi jānobrauc."

Ne vairs eksistenciālās pārdomās, bet jau ar pieņemtu lēmumu par karjeras beigām pēc iegūtās 13. vietas malā nāca Anna Orlova. "Skumjas par to, ka šajā sporta veidā varēju sasniegt vairāk, ja man netiktu liegts strādāt kopā ar manu treneri (Veru Zozuļu). Laikā, kad šāda iespēja bija, man izaugsme tomēr notika, un rezultāti bija labāki. Varu droši pateikt - pēdējos četrus gadus esmu pilnīga nulle, un pati to jutu. Bija brīži, kad man vispār gribējās iet projām, un domāju - priekš kam man tas vajadzīgs?! Taču Vera mani pierunāja, sak - ja reiz esi sākusi pēc Turīnas, tad jāiet līdz galam," atklāta bija Orlova, norādot uz neizdarībām kamaniņu braukšanas saimniecībā. "Vera mani visu vasaru trenēja, jo no tās programmas, ko man atsūtīja - atnāca lapiņas kā fiziski jātrenējas - es atteicos. Uzskatīju, ka tomēr nav pareizi. Vera visu vasaru ar mani strādāja, un man uzlabojās praktiski viss - starts, braukšanas tehnika. Sezonas sākumā viss bija baigi labi. Taču, tā kā viņas visu laiku nav man blakus, viss pamazām pazūd. Un neviens cits jau neko nesaka un nerāda."

Par savās sestajās olimpiskajās spēlēs sasniegto sportistei nav spilgtu pozitīvu iespaidu. "Visi braucieni izdevās diezgan vienādi. Nebija tā, ka kāds baigi labs, bet cits - slikts. Protams, visus šeit iegāza pirmā virāža. Varbūt tā desmitā vieta pazuda arī kamanā, kas man neiet tā, lai varētu braukt par desmitnieku. Pēdējos divus gadus neesmu tajā bijusi - vienalga, kā nobraucu. Pat, ja nobraucu labi, es pat nepietuvojos tam rezultātam, uz ko esmu spējīga," nopūšas Orlova. "Spēles drīzāk paliks atmiņā ar traģēdiju, kas notika. Manā sporta karjerā kas tāds ir pirmoreiz. Bijuši sasitumi, pati esmu sasitusies, kritusi un zaudējusi samaņu, taču, kas notika šeit - tas jau ir par traku."

Ko darīs tālāk - šobrīd Annai atbildes nav. Arī par iespējām palikt kamaniņu sportā kādā citā statusā. "Šobrīd uz šo jautājumu atbildēt nevaru. Taču laikam tomēr gribētu mazliet atpūsties. Esmu šajā sporta veidā bijusi tik ilgi, ka neesmu pārliecināta, vai vēl gribu..."


, 2010-02-17 02:38, pirms 14 gadiem
Maija lūdzu paliec!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-02-17 02:54, pirms 14 gadiem
mazais esporta lietotājs rakstīja: ceru, ka maija paliks, gribētos nākamajās os sočos redzēt startējam māsas tīrumas
pilnībā piekrītu !
dīvaini , kad sūdzas par finansēm , jo kamaniņu sportā tās bija praktiski lielākās no visiem sporta veidiem, kuri ir ziemas OS.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-02-17 05:41, pirms 14 gadiem
visu sportā pieejamo valsts naudu vajadzētu novirzīt diviem mērķiem:
1. tiem, kas cīnās par visaugstākajām vietām;
2. jauniešiem un tiem, kas vēl var progresēt.

Tīruma varbūt vēl ierakstās kādā no šīm kategorijām. bet kāda jēga bija valsts vai valsts uzņēmumu naudu Rēķim un Orlovai tērēt?
, 2010-02-17 05:54, pirms 14 gadiem
Daukis rakstīja: visu sportā pieejamo valsts naudu vajadzētu novirzīt diviem mērķiem:
1. tiem, kas cīnās par visaugstākajām vietām;
2. jauniešiem un tiem, kas vēl var progresēt.

Tīruma varbūt vēl ierakstās kādā no šīm kategorijām. bet kāda jēga bija valsts vai valsts uzņēmumu naudu Rēķim un Orlovai tērēt?
kādai jēga tērēt Orlovai ? Tu domā, ko Tu runā ?
, 2010-02-17 07:47, pirms 14 gadiem
Sportistēm pat paveikto respect, bet uz priekšu skatoties esmu noteikti pret, ka šādā dārgā, neskatāmā sporta veidā, kurā mums tāpat ir viduvējības (un tas ar savu trasi un nu jau starta estakādi) tiktu tērēta valsts nauda. Pietiek vienreiz mākslīgi vilkt tās kamanas.
, 2010-02-17 08:49, pirms 14 gadiem
nakamgad jau iznemot tirumu nevienas ari nebus.visu federaciju vajag izmezt ar sudainu slotu.un murjanu trennerus pasus pirmos
, 2010-02-17 09:29, pirms 14 gadiem
Maija ir spēcīgākā kamaniņu braucēja Latvijā un viņas aiziešana būtu katastrofa!
, 2010-02-17 09:37, pirms 14 gadiem
šitā runāšana gan man riebjas, pa maz finansējuma, pamaz tā, pa maz šitā! Ja ir vēlēšanās startēt tad jāstartē, arī ar maziem līdzekļiem, ja ne tad tā arī jāsaka- man ir apnicis un es nodarboties ar šo sportaveidu vairs nevēlos, nevis meklēt attaisnojumus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-02-17 10:09, pirms 14 gadiem
Visai dīvains Tīrumas komentārs, ja atceras žurnālistu teikto pirms spēlēm, ka tieši kamaniņniekiem ir viss finansiāli nodrošināts. Kurš melo? Tīruma jau nobrauca labi. Desmitnieks šajā sporta veidā, lai arī ar ļoti nelielu konkurenci, ir labs rezultāts. Nu tikai deviņas minkas it kā pasaulē var to izdarīt labāk. Nav nemaz slikti.

Orlovas vieta arī nav slikti. Viņa jau nekad nav bijusi labāka. Ja Fogelis arī turpmāk nodrošinās valsts naudu kamaniņniekiem kāpēc jābeidz šļukāt?
, 2010-02-17 10:35, pirms 14 gadiem
Maijai jāpaliek, vēl jau jauna gados un, domāju, tikai pieliks meistarībā līdz Sočiem!!! Lai izdodas!!! Maija, mēs ar un par Tevi!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-02-17 11:10, pirms 14 gadiem
Pesimisms, tāpēc arī neiet. Protams, mākslā un sportā situācija ir tāda, ka brīžiem jāizvēlas starp materiālo labklājību un profesionālu darbību, bet tāda ir patreizējā situācija. Jebkurā gadījumā paldies Orlovai par ieguldījumu Latvijas sportā.
Aleksandrs Starkovs
Foto: Lauris Vīksne, f64
17

Starkovam un olimpiskajiem medaļniekiem - Triju Zvaigžņu ordeņi

Valsts prezidenta kancelejas Ordeņu kapituls nolēmis piešķirt Latvijas futbola izlases un „Skonto” galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.
Aigars Apinis lodes grūšanas sektorā
Foto: Andris Pimenovs
2

Piektdien Vankūverā tiks atklātas X Ziemas Paralimpiskās spēles

Spēles notiks Vankuverā un Vistlerā – kur nupat ir noslēgušas Ziemas Olimpiskas spēles. Šis augstākais sporta forums pulcēs sportistus no visas pasaules un turpināsies līdz 21. martam. Sportisti ar īpašam vajadzībām sacentīsies piecos sporta veidos: hokejā, biatlonā, distanču slēpošanā, kērlingā un kalnu slēpošanā. Ar nožēlu jāatzīst, ka šoreiz Latvijas delegācija šajās Paralimpiskās spēlēs nepiedalīsies. Finansu trūkuma dēļ Latvijas sportisti nevarēja sagatavoties un kvalificēties šīm spēlēm.
Edgars Maskalāns
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze
242

Maskalāns: "Miņins nepelnīti saņēma gada sportista titulu"

Latvijas bobsleja pilots Edgars Maskalāns intervijā "Latvijas Avīzei" asi kritizējis savu komandas biedru Jāni Miņinu, uzskatot, ka pērnā gada nogalē viņš nepelnīti saņēmis gada sportista titulu. Tāpat Maskalāns izteicis neapmierinātību ar bobsleja saimniecībā pastāvošo kārtību.