Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

"Sporta tarkšķī" vērtē olimpisko medaļu vērtību un valsts tiekšanos pēc tām

"Sporta tarkšķī" vērtē olimpisko medaļu vērtību un valsts tiekšanos pēc tām
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Vakardien notikušajā tiešsaistes sporta čatā „Sporta tarkšķī” risinājās diskusija par olimpiskajām spēlēm, jautājot, vai dalība un sasniegumi tajās Latvijā netiek pārvērtēta.

Pilno pirmdienas vakara "Sporta tarkšķi" iespējams lasīt ŠEIT. Diskusijā piedalījās Sportacentrs.com redakcija, portāla lasītāji, kā arī SK „Cēsis” vadītājs Krišjānis Kļaviņš. Nākamā saruna notiks piektdien pulksten 21:00, par tās tēmu tiks paziņots vēlāk. Aicinām katru iesaistīties ar savu viedokli.

Lai arī diskusijas nosaukumā bija minēts „aizmirst par OS”, sarunas noskaņojumu drīzāk var raksturot ar vārdiem „aizmirst par OS medaļām”. Novērtējot sportistu sasniegumus un izcīnītās medaļas, tomēr tika veikta arī sīkāka analīze un aicināts pievērst uzmanību tam, cik liela konkurence ir attiecīgajā sporta veidā. Atsevišķi portāla lasītāji gan piedāvāja viedokli, ka ikdienas sporta līdzjutējiem tas nemaz neesot svarīgi un medaļa paliek medaļa.

„Olimpiskā medaļa vai olimpiskā sporta veida statuss Latvijā ir ĀRKĀRTĪGI pārspīlēts praktiski visos iespējamajos sabiedrības slāņos. Pie tā, saprotams, liela daļa vainas jāuzņemas arī mums pašiem – medijiem,” rakstīja Sportacentrs.com apskatnieks Agris Suveizda. „Olimpiskā medaļa, manuprāt, ir ļoti patīkams bonuss visai sporta sistēmai, bet noteikti ne pašmērķis. Ja dabūsim desmit medaļas – lieliski. Ja ne – neko darīt, tā nav traģēdija.”

„Medaļu kopvērtējuma tabula ir domāta tam, lai lielvalstis varētu lielīties savā starpā, taču tas galīgi nav objektīvs novērtējums sporta sistēmai valstī. Ļoti dažādu iemeslu dēļ - olimpiskās spēles ir milzīgs forums, kurā ir daudz sporta veidu, kuros ir ļoooooti daudz un dažādu disciplīnu, kamēr citos sporta veidos, kuros ir nesamērīgi lielāka konkurence, izcīna tikai vienu medaļu komplektu. Un tad vēl, protams, ir vairāki sporta veidi, kuru olimpiskajās spēlēs nemaz nav vai šo sporta veidu lielākā trofeja nebūt nav olimpiskais zelts. Futbols, regbijs, motoru sports utt.”

SK „Cēsis” prezidents Krišjānis Kļaviņš diskusijā iesaistījās ar viedokli par OS nozīmi: „Medaļa olimpiskajās spēlēs ir vērtīgāka par jebkuru uzvaru pasaules čempionātā (ja neskaita futbolu, kur apzināti olimpiskajās spēlēs neļauj piedalīties visiem labākajiem spēlētājiem). Tikai līdzjutējiem vajag atcerēties vienu - medaļas ir atlētu, viņu ģimeņu, treneru un atbalstītāju nopelns, nevis Latvijas sporta sistēmas nopelns. Ļoti bieži par mūsu atlētu panākumiem varam teikt - nevis pateicoties sistēmai, bet par spīti tai.”

Tikmēr futbola žurnālists Edmunds Novickis norādīja, ka citu valstu medaļu skaits īpaši nepaliek atmiņā, attiecīgi nav vērts cerēt, ka kāds ārzemēs īpaši pamana Latvijas medaļu skaitu: „Piekrītu viedoklim, ka OS nozīme Latvijā ir krietni pārvērtēta un pārspīlēta. Valsts prestižs atkarībā no medaļu skaita? Ļoti apšaubāmi - kurš no Jums bez palīglīdzekļiem var pateikt, kam Rio klājās labāk, Somijai vai Portugālei? Medaļu ieskaitē pārsvarā seko sporta lielvalstu sakarā. Drīzāk piekristu apgalvojumam, ka OS ir atsevišķi populāri sporta veidi - pārsvarā tie, kāda sakritība, ir dzīvotspējīgi arī ārpus OS (jo ir populāri un komerciāli veiksmīgi), un attiecīgi šajos sporta veidos patiešām izcelties ir sevišķi prestiži.”

Savukārt salīdzinājumā par medaļu vērtību dažādos sporta veidos tika norādīts uz konkurences kritēriju, ko var attiecināt uz viena sporta veida paveidiem, piemēram, izskanēja jautājumi, vai godīgi salīdzināt Kristapu Porziņģi basketbolā un Nauri Miezi 3x3 basketbolā utml.

„Nevar būt tā, ka attieksme pret nišas sporta veidu pārstāvjiem OS ir mainījusies, "pateicoties" tehnoloģiju progresam? Agrāk mūsu svarcēlāja starts, ko rādīja TV, bija galvenais sporta notikums siltajā augusta dienā. Tagad, pateicoties vairākām platformām, svarcēlāja vietā (jo sporta veids pa četriem gadiem aizmirsts un grūti uzreiz saprast notiekošo) var izbaudīt basketbola profesionāļu maču vai vispār paralēli notiekošo spēli Anglijas Premjerlīgā. Līdz ar to nišas sporti pat pašu OS ietvaros sāk palikt ēnā,” rakstīja Arkādijs Birjuks.

Sporta tarkšķu izlaidumi

DatumsTarkšķis
13.04"Sporta tarkšķis": kā Latvijas futbolu izvest...
16.04"Sporta tarkšķis": kuram sporta veidam Latvijā...
20.04"Sporta tarkšķis": PR katastrofas un veiksmes...
23.04"Sporta tarkšķis": kā pareizi nokomplektēt...
27.04Olimpisko spēļu un medaļu nozīme

, 2020-04-28 11:53, pirms 4 gadiem
"Drīzāk piekristu apgalvojumam, ka OS ir atsevišķi populāri sporta veidi - pārsvarā tie, kāda sakritība, ir dzīvotspējīgi arī ārpus OS (jo ir populāri un komerciāli veiksmīgi)"

labāk padiskutētu,tad kā šo dažu sporta veidu nemainīgā popularitāte tiek radīta,ka no paaudzes uz paaudzi pilnīgi nekas nemainās,ka lauvas tiesu no skatītājiem nemainīgi pievāc šie daži sporta veidi, bet pārējie tūkstots sporti stāv tukši?

bet protams,teiks,ka tas no zila gaisa radies,ka vnk patīk tas teniss vai riteņbraukšana un viss

bet tās tak ir pilnīgas muļķības,kurš tik bieži skatītos tās 6 stundu riteņbraukšanas vai 6 stundu tenisa mačus,nezinot iepriekš ,ka tajos sporta veidos ir tie "ārkārtīgi populārie notikumi",ja kopā pa pasauli ir 8000 sporti izgudroti
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).