Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

SOK ar jaunu procedūru par 2032. gada OS iespējamo rīkotāju izvēlas Brisbenu

Agris Suveizda

SOK ar jaunu procedūru par 2032. gada OS iespējamo rīkotāju izvēlas Brisbenu
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: AFP/Scanpix

Ja ierasti olimpisko spēļu mājvietas tiek rīkotas ar konkursa, pieteikšanās un balsojuma palīdzību, šoreiz Starptautiskā Olimpiskā komitejas (SOK) izpildvalde, sekojot Nākamo rīkotāju komisijas ieteikumiem, pieņēmusi lēmumus uzsākt mērķtiecīgas pārrunas ar Austrālijas trešo lielāko pilsētu Brisbenu par 35. vasaras olimpisko spēļu rīkošanu 2032. gadā.

Interesi par 2032. gada olimpisko spēļu rīkošanu izteica arī tādas valstis kā Indonēzija, Ungārija, Ķīna, Katara un Vācija, tomēr Nākamo rīkotāju komisija pēc vairākām tikšanās reizēm ar Brisbenas kandidatūras pārstāvjiem 3., 8. un 9. februārī tieši Austrālijas pilsētu izraudzījās kā primāro kandidātu, kuru virzīt tālāk Starptautiskās Olimpiskās komitejas izpildvaldei. Rīkotājpilsētas procedūra tika mainīta 2019. gadā ar mērķi kandidātēm atvieglot procesu un samazināt nepieciešamās izmaksas.

"Nākamo rīkotāju komisija tagad sāks mērķtiecīgu dialogu ar "Brisbenas 2032" komiteju un Austrālijas Olimpisko komiteju un laika gaitā ziņos Starptautiskās Olimpiskās komitejas izpildvaldei par šo sarunu iznākumu. Ja visas prasības tiks izpildītas, izpildvalde varēs ierosināt balsojumu par 35. vasaras olimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanu," teikts SOK mājaslapā. "Vienlaikus Nākamo rīkotāju komisija uzturēs dialogus ar citām iesaistītajām pusēm, lai attīstītu to teicamos un perspektīvos projektus gadījumam, ja sarunas nebūs sekmīgas vai ja varētu būt interese par vēlāku olimpisko spēļu rīkošanu."

SOK mājaslapā arī nosaukti iemesli, kādēļ priekšplānā izvirzījusies tieši Brisbenas kandidatūra. SOK izcēla, ka Brisbenā jau ir pieejami 80-90% nepieciešamās infrastruktūras un kandidatūrai ir spēcīgs atbalsts gan visos varas līmeņos, gan arī no iedzīvotājiem un privātajiem uzņēmējiem, tai esot liela pieredze nozīmīgu pasākumu organizēšanā, kā mazsvarīgs nav bijis Austrālijas piemērotais klimats jūlijā un augustā. Izcelta arī sekmīga iepriekšējo spēļu pieredze Austrālijā – 1956. gadā vasaras olimpiskās spēles uzņēma Melburna, bet 2000. gadā sporta forums notika Sidnejā.

Brisbena ir Kvīnslendas štata galvaspilsēta un ar divarpus miljoniem iedzīvotāju ir trešā lielākā pilsēta Austrālijā, atpaliekot no jau pieminētajām Melburnas un Sidnejas. Pārceltās 2020. gada olimpiskās spēles šovasar plānotas Japānas metropolē Tokijā, 2024. gadā vasaras spēles jāuzņem Parīzei, bet 2028. gadā – Losandželosai.

Izmantotie resursi:
https://www.olympic.org/news/brisba...

  +1 [+] [-]

, 2021-02-24 22:29, pirms 3 gadiem
Autor,

tiešām latviski BriZbena (ar 'z')??? Neviens avots šādu "Brisbane" rakstību latviešu valodā nepiedāvā... Tikai un vienīgi BRISBENA

     [+] [-]

, 2021-02-24 22:35, pirms 3 gadiem
Abrags rakstīja: Autor,

tiešām latviski BriZbena (ar 'z')??? Neviens avots šādu "Brisbane" rakstību latviešu valodā nepiedāvā... Tikai un vienīgi BRISBENA
Oriģinālizrunā ir z, taču par latvisko atveidi Tev, protams, taisnība. Paldies!