Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Par jauno LOK prezidentu kļūst Tikmers, ģenerālsekretārs – Lejnieks

Par jauno LOK prezidentu kļūst Tikmers, ģenerālsekretārs – Lejnieks
Žoržs Tikmers. Foto: Vadims Morozovs/LOK arhīvs

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālajā asamblejā par jauno komitejas prezidentu ievēlēts Žoržs Tikmers, ilggadējais LOK ģenerālsekretārs, nomainot Aldonu Vrubļevski, kurš šo pozīciju ieņēma 16 gadus. Savukārt ģenerālsekretāra amatu ieguva Kārlis Lejnieks, Latvijas Tenisa savienības pārstāvis.

Žoržs Tikmers ir ilggadējs LOK funkcionārs. Viņš 20 gadu garumā ieņēma LOK viceprezidenta pozīciju, bet tagad strādā kā LOK ģenerālsekretārs. 63 gadus vecajam Tikmeram ir pieredze arī vairāku sporta veidu nacionālo federāciju pārvaldē – Tikmers bijis Biatlona federācijas prezidents, darbojies kā LBS un LFF valdes loceklis. Tikmers LOK prezidenta amatā nomainījis Aldonu Vrubļevski, kurš tajā bija kopš 2004. gada.

Tikmers LOK vēlēšanās bija vienīgais kandidāts uz prezidenta amatu un ieguva 84 balsis „par”. Savukārt ģenerālsekretāra amatu ieguva Kārlis Lejnieks, LTS ģenerālsekretārs, kurš saņēma 87 balsis. Arī viņš bija vienīgais kandidāts savā nominācijā. Viņi ievēlēti uz četru gadu pilnvaru termiņu.

„Latvijas sportu labāku var padarīt tikai spēcīga komanda, kas virzīta konkrētiem mērķiem,” uzrunā pēc ievēlēšanas sacīja Tikmers. „Sports ir bijusi visa mana dzīve. Gan kā sportistam, gan kā federācijas prezidentam, gan strādājot LOK. Centīšos pierādīt, ka mans darbs būs lietderīgs.” Savukārt Lejnieks savā uzrunā norādīja, ka LOK biedru balsojumu uzskata par uzticības kredītu sev un strādās, lai to attaisnotu.

Tikmers savā sportista karjerā izcīnīja olimpisko sudrabu airēšanas četrinieku sacensībās 1980. gada spēlēs Maskavā. Viņa rēķinā ir arī četras pasaules čempionāta medaļas un divi pasaules junioru vicečempiona titulu. Tikmers bijis Latvijas delegācijas vadītājs visās olimpiskajās spēlēs kopš 2006. gada, kā arī iepriekš 1994. gadā.

Šodien tika ievēlēta arī LOK izpildkomiteja, kurā gan konkurence uz locekļu pozīcijām bija. Bija 33 kandidāti, no kuriem gan divi tika svītori vēl pirms balsojuma, ieskaitot bijušo LHF prezidentu Kirovu Lipmanu, jo viņš nebija ieradies klātienē. Ģenerālajā asamblejā klātienē nebija arī LFF izvirzītā kandidāta Edgara Pukinska, jo viņš ievēro piesardzību saistībā ar Covid-19 saslimšanas gadījumu nesenajā LFF kongresā. Pukinska kandidatūrai gan tika pieļauts izņēmums, par ko nobalsoja LOK biedri, uzskatot viņa neierašanos par attaisnojamu. Jāpiemin, ka Pukinsks ir pašreizējais LFF ģenerālsekretārs, taču jaunā LFF vadība oficiāli vēl nav darījusi zināmus savus nolūkus paturēt viņu šajā amatā, lai gan izvirzīšana vietai LOK izpildkomitejā ne par ko citu neliecina.

No 31 vēlēšanu kandidāta tika izraudzīti 19 – Einars Fogelis, Jānis Liepiņš, Arnis Lagzdiņš, Jānis Kols, Armands Puče, Jevgeņijs Saproņenko, Ansis Dāle, Aigars Kalvītis, Pēteris Apinis, Vsevolods Zeļonijs, Agris Blaus, Ērika Āze, Mārins Mančinskis, Juris Grants, Nils Žuravļovs, Lelde Laure, Edgars Pukinsks un Raimonds Vējonis. Sākotnēji vienāds balsu skaits bija Mārim Bičevskim un Mihailam Pietkevičam, taču pārbalsojumā vairāk balsu ieguva Bičevskis, tādējo nokomplektējot izpildkomitejas sastāvu.

Savukārt kā LOK viceprezidentus Tikmers izvirzīja Fogeli, Zeļoniju un Kalvīti. Notika kopīgs balsojums, kurā viceprezidentu kandidatūras atbalstīja 85 LOK biedri.

LOK prezidenti

PeriodsPrezidents
1922-1933Jānis Dikmanis
1933-1934Roberts Plūme
1934-1938Marģers Skujenieks
1938-1940Alfreds Bērziņš
1988-2004Vilnis Baltiņš
2004-2020Aldons Vrubļevskis
2020-?Žoržs Tikmers

, 2020-07-10 13:49, pirms 4 gadiem
Kalvītis visur iebāzis savu purnu. Sākumā piegānīja politiku, tagad turpina ar sportu..Lieliski!
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).