Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Makarova un Vesņina Vimbldonas finālā uzvar ar 12:0

Makarova un Vesņina Vimbldonas finālā uzvar ar 12:0
Jekaterina Makarova un Jeļena Vesņina
Foto: PA Wire/Scanpix

Trešo "Grand Slam" titulu sestdienas vakarā Vimbldonā izcīnīja olimpiskās čempiones Jekaterina Makarova un Jeļena Vesņina. Tikmēr vīriešu turnīrā uzvarēja šogad zālāja turnīros nezaudējušais Lukaša Kubota un Marselu Melu duets.

Makarova un Vesņina steigā uzvar Vimbldonas finālā

Makarova un Vesņina ļoti tuvu Vimbldonas titulam bija pirms diviem gadiem, kad 3. setā, atrodoties vadībā ar 5:2, vairs neuzvarēja nevienā geimā pret Martinu Hingisu un Sanju Mirzu. Vakar viņām izdevās izcelties ar pirmo 6:0, 6:0 Vimbldonas vēsturē kopš 1953. gada, kad ar "sauso" rezultātu uzvarēja amerikānietes Šērlija Fraja un Dorisa Hārta. Makarova un Vesņina "sausā" atstāja Haočinu Čanu un Moniku Nikulesku.

Ņemot vērā to, ka pamatīgi ieilga vīriešu turnīra fināls, dāmu sacensību titula mačs sākās plkst. 21:30. Tas nozīmēja, ka tenisistēm bija tikai pusotra stunda laika, lai sestdienas vakarā noskaidrotu uzvarētāju. Vimbldonas noteikumi ļauj spēlēt tikai līdz 23:00 pēc vietējā laika. Makarova un Vesņina uzvarēja 55 minūtēs!

Makarova un Vesņinai, kuras Vimbldonā bija izliktas ar otro numuru, sestdienas vakarā izdevās izcīnīt trešo "Grand Slam" titulu kopā, iepriekš uzvarot 2013. gadā "French Open" un 2014. gadā "US Open". Tādējādi abām tagad trūkst tikai "Australian Open" titula, lai noformētu pilnu "Grand Slam" komplektu.

Dāmu turnīrā šogad galvenās favorītes bija Betānija Mateka-Sendsa un Lucija Šafāržova, kuras Vimbldonā ieradās, uzvarējušās pēdējos trīs "Grand Slam" turnīros. Sēriju neizdevās turpināt, jo Mateka-Sendsa vienspēļu turnīrā guva ļoti nopietnu ceļgala savainojumu, kura dēļ nācās atteikties no dubultspēļu turpināšanas, tobrīd esot tikušām līdz 2. kārtai. Pagājušā gada čempiones māsas Viljamsas turnīrā nevarēja piedalīties, jo Serēna šogad vairs nespēlē.

Kubots un Melu šogad nepārspēti uz zālāja seguma

Pirmoreiz Vimbldonas vīriešu dubultspēļu turnīra vēsturē abi pusfināli un fināls piedzīvoja piecu setu dueļus. Ar ceturto numuru izliktais Lukaša Kubota un Marselu Melu duets finālā 4:40 stundu ilgā duelī ar 5:7, 7:5, 7:6(2), 3:6, 13:11 pieveica ar 16. numuru izsēto Olivera Maraka un Mates Paviča komandu. Polijas un Brazīlijas pāris pirms tam pusfinālā ar 6:3, 6:7(4), 6:2, 4:6, 9:7 izslēdza ar pirmo numuru izliktos Henri Kontinenu un Džonu Pīrsu.

Maraks ar precīzu spēli pie tīkla un Pavičs ar eisu fināla 5. setā 12. geimā atspēlēja divas mačbumbas, tobrīd panākot neizšķirtu 6:6. Pavičs pie rezultāta 8:8 vairākas reizes izcēlās ar apvedošajiem sitieniem, bet Kubots šajā geimā servi spēja nosargāt no 0:40, kopumā atspēlējot četras breikbumbas.

Iestājoties tumsai, maču nācās pabeigt telpu apstākļos pie mākslīgā apgaismojuma, kad turnīra galvenajam kortam tika aizbīdīts jumts. Tas notika pie rezultāta 11:11. Turpinājumā tika nospēlēti tikai divi geimi. Ļoti slikti pie 11:12 servēja Pavičs, un Kubots ar Melu bumbiņas pēc horvāta servēm atsita ar apvedošajiem sitieniem, tā izceļoties ar "sauso" breiku, kas bija vienīgais breiks pēdējā setā.

Kubots un Melu šovasar uz zālāja seguma nav uzvarami, sasniedzot 14-0 bilanci. Viņi pirms Vimbldonas triumfēja arī Hertogenbošā un Hallē. Vimbldonā viņiem kopā septītais tituls 18 turnīros un pirmais "Grand Slam" sacensībās, aizvadot trešo turnīru šajā līmenī. Abiem līdz šim jau bija viens "Grand Slam" tituls kopā ar citu pārinieku. Kubots 2014. gadā kopā ar Robertu Lindstedu uzvarēja "Australian Open", bet Melu 2015. gadā kopā ar Ivanu Dodigu triumfēja "French Open".

Pagājušā gada Vimbldonas čempioni Pjērs-Igs Erbērs un Nikolā Maū sensacionāli 2. kārtā zaudēja britu "wild card" pārim Džejs Klārks/Markuss Viliss. Viņu slava nebija ilga, ciešot neveiksmi nākamajā mačā, kad viņus apturēja Maraks un Pavičs.

Jauktajās dubultspēlēs uzvar Hingisa un Marejs

Jauktās dubultspēles bija vienīgais no pieciem nozīmīgākajiem turnīriem šī gada Vimbldonā, kur uzvarēja turnīra pirmais numurs. Martina Hingisa un Džeimijs Marejs finālā ar 6:4, 6:4 pieveica pagājušā gada čempionus Hezeri Vatsoni un Henri Kontinenu. Abiem uzvarētājiem otrais Vimbldonas "miksta" tituls. Hingisa pirms diviem gadiem triumfēja kopā ar Leanderu Paesu, bet Marejs pirms 10 gadiem uzvarēja ar Jeļenu Jankoviču.


Darja Semeņistaja. Foto: Mārtiņš Vējš, Liepājas Tenisa sporta skola
6

Ostapenko atkāpjas uz 20. vietu, Semeņistajai rekords WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko noslīdējusi uz 20. pozīciju, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja sasniegusi rekordaugsto 172. vietu.
Foto: Reuters/Scanpix

Strīcova un Sje uzvar Vimbldonas čempionāta dubultspēļu turnīrā

LETA. Čehijas tenisiste Barbora Strīcova duetā ar Taivānas sportisti Suveju Sje svētdien uzvarēja Vimbldonas čempionāta sieviešu dubultspēļu turnīrā.
Karloss Alkarass. Foto: AP/Scanpix
64

Alkarass atgūstas pēc biklā sākuma un gāž Džokoviču no Vimbldonas troņa

Par 2023. gada Vimbldonas vīriešu vienspēļu tenisa turnīra uzvarētāju kļuvis Karloss Alkarass (#1), kurš pasaules ranga līderu divcīņā no turnīra troņa gāza Novaku Džokoviču (#2) – 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4. Serbs bija uzvarējis iepriekšējos četros Vimbldonas turnīros pēc kārtas.