Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Vimbldonā cīņa par WTA ranga 1. vietu un ATP lielā četrinieka dominances turpinājums

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vimbldonā cīņa par WTA ranga 1. vietu un ATP lielā četrinieka dominances turpinājums
Rafaels Nadals noraizējies par Žila Millera iespaidīgajām servēm...
Foto: PA Wire/Scanpix

Trakā pirmdiena un labākā diena tenisā – tie ir tikai daži apzīmējumi Vimbldonas septītajai spēļu dienai. Tā kā vidējā svētdiena Vimbldonā tradicionāli ir brīvdiena, otrajā pirmdienā notiek visi 16 ceturtās kārtas mači. Šajā apskatā uzmanība veltīta šodienas nozīmīgākajām cīņām.

Kerbere un Halepa turpina cīņu par ranga 1. vietu

Šodien var kļūt zināms jaunās WTA ranga līderes vārds. Ja Andželike Kerbere zaudēs Garbinjei Mugurusai, pēc Vimbldonas būs pavisam jauna ranga līdere, proti, tāda, kura 1. vietā vēl nav bijusi. Lai saglabātu cerības palikt 1. vietā arī pēc Vimbldonas, Kerberei jātiek līdz finālam. Šodien viņa tiksies ar Mugurusu, kurai ir zaudējusi četras reizes pēc kārtas (kopējā bilance: 3-4). Abas Vimbldonā tikās arī pirms diviem gadiem, kad Spānijas tenisiste uzvarēja ar 7:6(10), 1:6, 6:2.

Kerbere šobrīd ir daudz sliktākā formā nekā pirms gada, kad tika līdz finālam. Viņa nebija tālu no izstāšanās jau iepriekšējā kārtā, kad bija iedzinējos ar setu un 2:4, 0:30 pret Šelbiju Rodžersu. Mugurusa, kura arī ir spēlējusi Vimbldonas finālā (pirms diviem gadiem), ir cietāks rieksts. Šodienas mača sakarā ir Kerberes bezspēcību šogad ļoti spilgti raksturojoša statistika – Kerbere joprojām nav uzvarējusi Top 20 tenisistes (0-8)!

Ja Kerbere netiks līdz finālam, Simonai Halepai pietiks ar Vimbldonas pusfinālu, lai nokļūtu ranga virsotnē. Rumānietei 4. kārtā ļoti spēcīga pretiniece Viktorijas Azarenkas personā. Vikai savstarpējos mačos 2-1 pārsvars, tiesa, abas uzvaras (6:3, 6:1 un 6:1, 6:1) gūtas 2012. gadā – laikā, kad Halepa vēl tikai bija ceļā uz savu pašreizējo līmeni. Abu pēdējā mačā pirms diviem gadiem "US Open" uzvarēja rumāniete, toreiz esot pārāka ar 6:3, 4:6, 6:4. Ja šodien zaudēs gan Kerbere, gan Halepa, par ranga pirmo numuru kļūs Karolīna Pliškova, kura jau atrodas savās mājās Montekarlo, uz kurieni varēja doties pēc zaudējuma 2. kārtas mačā.

Johanna Konta Vimbldonā līdz 4. kārtai tikusi pirmoreiz. Šodien viņai mēģinājums kļūt par pirmo britu tenisisti Vimbldonas ceturtdaļfinālā kopš 1984. gada, kad astoņniekā iekļuva Džo Džūrija. Pēc Pliškovas un Petras Kvitovas zaudēšanas 2. kārtā Konta kļuva par galveno favorīti, kas viņai rada papildus spriedzi. Šodien Johannai mačs pret spēlētāju, kurai viņa divreiz zaudējusi, tiekoties ar Karolīnu Garsiju. Francijas tenisiste martā bija pārāka Indianvelsā, uzvarot ar 3:6, 6:3, 7:6(1). Visās savstarpējās cīņās neizšķirts 2-2.

Šodienas spēles sieviešu turnīrā

Spēle
(1) Angelique Kerber – (14) Garbine Muguruza
(2) Simona Halep – Victoria Azarenka
(4) Elina Svitolina – (13) Aļona Ostapenko
(5) Caroline Wozniacki – (24) CoCo Vandeweghe
(6) Johanna Konta – (21) Caroline Garcia
(7) Svetlana Kuznetsova – (9) Agnieszka Radwanska
(10) Venus Williams –(27) Ana Konjuh
Magdalena Rybarikova – Petra Martic

No lielā četrinieka spēcīgākie pretinieki Federeram un Nadalam

Septiņkārtējais čempions Rodžers Federers šodien tiksies ar Grigoru Dimitrovu, kurš Vimbldonā iepriekš ir spēlējis pusfinālā, bet savu elku Federeru joprojām tā arī nav spējis uzveikt, šveicietim zaudējot visus piecus mačus. Pēdējās divās tikšanās reizēs, abām notiekot pagājušā gada janvārī Austrālijā (Brisbenā un Melburnā), bulgāram izdevās paņemt vienu setu – tas viņam pirmajās trīs tikšanās reizēs nebija pa spēkam.

Žils Millers savu vienīgo (1-5) uzvaru pār Rafaelu Nadalu guvis tieši Vimbldonā, kur spāni 2005. gadā pieveica ar 6:4, 4:6, 6:3, 6:4. Rafa tolaik Vimbldonā bija guvis tikai trīs uzvaras. Abi Vimbldonā tikās arī 2011. gadā (laikā, kad Nadals šeit jau bija kļuvis par čempionu), un tad Nadals Luksemburgas kreilim revanšējās ar 7:6(6), 7:6(5), 6:0. Milleram ir ļoti laba serve, kas viņam kādu taibreiku varētu ļaut sagaidīt arī šodien. Un, ja viņš tiek līdz taibreikam, tad uzvaras gūšanai tajā var pietikt ar vienu minibreiku.

Pagājušā gada finālists Milošs Raoničs Romā ar 6:7(4), 1:6 zaudēja Aleksandram Zverevam, toreiz Vācijas talantam piekāpjoties uz māla, kas Raoničam ir neērtākais segums, bet Sašam diskomfortu nesagādā. Tagad abiem tikšanās uz zālāja, kas patīk abiem, bet uz kura Raoničam, pateicoties viņa servei, ir labākas izredzes uzvarēt nekā Romā. Zverevs "Grand Slam" turnīros vēl nav sasniedzis ceturtdaļfinālu, 4. kārta viņam ir labākais rezultāts. Tāpat Sašam "Grand Slam" turnīros joprojām nav nevienas Top 50 uzvaras (0-9).

Pirmoreiz līdz Vimbldonas otrajai nedēļai ticis Dominiks Tīms, kuram šodien tikšanās ar daudz labāku zālāja tenisistu, bijušo finālistu Tomāšu Berdihu. Čehs seguma specifikas dēļ šodien ir favorīts mačā pret Tīmu, kuru abu vienīgajā iepriekšējā duelī ar 6:1, 6:2, 6:4 pieveica 2014. gadā "US Open". Tīms toreiz rangā bija 45. vietā, bet tagad ir cita līmeņa tenisists, tiesa, zālāja segums šoreiz viņam neļauj būt favorītam pret rangā zemāk esošu un šogad kopumā arī vājāk spēlējušo Berdihu.

Šodienas spēles vīriešu turnīrā

Spēle
(1) Andy Murray – Benoit Paire
(2) Novak Djokovic – Adrian Mannarino
(3) Roger Federer – (13) Grigor Dimitrov
(4) Rafael Nadal – (16) Gilles Muller
(6) Milos Raonic – (10) Alexander Zverev
(7) Marin Cilic – (18) Roberto Bautista Agut
(8) Dominic Thiem – (11) Tomas Berdych
(24) Sam Querrey – Kevin Anderson