Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Vīriešiem pusfināli, Ostapenko – "miksta" ceturtdaļfināls

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vīriešiem pusfināli, Ostapenko – "miksta" ceturtdaļfināls
Milošs Raoničs nobriedis pirmoreiz tikt "Grand Slam" finālā?
Foto: AFP/Scanpix

Šodien notiks Vimbldonas vīriešu turnīra pusfināli. Pirmajā mačā plkst. 15:00 Rodžers Federers tiksies ar Milošu Raoniču, bet pēc tam notiks Endija Mareja un Tomāša Berdiha duelis. Šodien Vimbldonā spēlēs arī Aļona Ostapenko.

Federers perfekts Vimbldonas pusfinālos

Federers Vimbldonas pusfinālos nav zaudējis (10-0). Viena no desmit uzvarām gūta pret savu šodienas pretinieku. Federers Raoniču 2014. gadā mačā par iekļūšanu finālā pieveica ar 6:4, 6:4, 6:4. Rodžers toreiz katrā setā guva pa vienam breikam, bet savu servi nezaudēja ne reizi. Raoničam pat īsti arī nebija variantu – tikai viena breikbumba, kur Federers 1. setā atspēlēja ar labu pirmo servi. Savukārt Raoničs 1. setā tika nobreikots jau pirmajā geimā, bet nākamajos divos setos izturēja līdz devītajam geimam.

Raoničs kopš tā laika ievērojami progresējis, ja runā tieši par spēli. Tolaik viņš bija zināms kā izteikts servētājs ar pieticīgu arsenālu uzņemšanā. Tagad viņš ir krietni aktīvāks pretinieku serves geimos. Tiesa, šonedēļ pēdējos divos mačos darbojās samērā pasīvi un gan Davidu Gofānu, gan Semu Kveriju uzvarēja lielā mērā Beļģijas un ASV tenisistu kļūdu dēļ.

Raoničs Federeram zaudēja pirmos sešus mačus, bet pēdējās piecās cīņās pret Šveices izcilnieku viņam ir 2-3 bilance. Pirmā uzvara gūta 2014. gada sezonas izskaņā Parīzes "Masters 1000" turnīrā, bet otrā šī gada janvārī Brisbenas finālā. Toreiz ar 6:4, 6:4 uzvarētajā mačā Raoničs lieliski servēja, saskaroties tikai ar vienu breikbumbu. Federeram vājā vieta bija "backhand", kas viņu bieži iegāza arī aizvakar izglābtajā mačā pret Marinu Čiliču.

Federers 9-2 bilanci pret Raoniču iekrājis, pateicoties daudz labākai spēlei uzņemšanā. Rodžers allaž spējis labi lasīt lielo servētāju graujošās serves. Ceturtdaļfināla mačs pret Čiliču viņam bija labs treniņš pirms tikšanās ar Raoniču. Pirmajos divos setos viņam pret Marinu gāja ļoti smagi, bet pēc tam tika nedaudz izmainīta serves pieņemšanas pozīcija, kas situāciju būtiski mainīja.

Raoničs piecos mačos ticis nobreikots tikai četras reizes, turklāt visas bijušas pēdējās divās cīņās jeb pirmajos trīs mačos viņa serve palika neskarta. Gofāns 4. kārtas mačā spēja iegūt trīs breikus, bet Kverijs ceturtdaļfinālā vienu. Federers spēlējis maķenīt labāk, proti, viņu pretinieki spējuši nobreikot tikai trīs reizes. Raoničam nevienā no pirmajiem pieciem mačiem nebija vairāk par trim breikiem – minimālais daudzums, kas nepieciešams uzvarai "Grand Slam" mačā, kad setos uzvarēts bez taibreiku palīdzības.

Marejs lūkos turpināt uzvaru sēriju pret Berdihu

Marejam šodien būs septītais pusfināls Vimbldonā. Neskatoties uz mājas sienām, bilance pusfinālos viņam nav spoža: 2-4. Tiesa, divi pusfināli zaudēti Rafaelam Nadalam, bet pa vienam Federera un Endijam Rodikam. Tā kā visos zaudētajos pusfinālos viņam bijuši patiešām spēcīgi pretinieki. Abos uzvarētājos? 2012. gadā Žo-Vilfrīds Tsonga, bet 2013. gadā Ježijs Janovičs. Ar Tsongu viņš šoreiz tikās ceturtdaļfinālā un trešdien pēc 2-0 pārsvara iegūšanas atslābinājās, dabūjot spēlēt piecus setus. Tā ir vienīgā spēle, kurā viņš šī turnīra laikā kortā bijis ilgāk par trim setiem.

Berdiha tikšana līdz pusfinālam nav pārsteigums, drīzāk – apstākļu sakritība. Čehijas tenisista pirmo piecu uzveikto spēlētāju vidējais reitings ir 60. Rangā augstāk esošais pretinieks, ar kuru viņš ticies, ir 28. numurs Aleksandrs Zverevs. Lai sasniegtu "Grand Slam" pusfinālu, viņam bija jāuzvar Ivans Dodigs, Benjamins Bekers, Zverevs, Jirži Veselijs un Luka Puije. Vieglāku ceļu uz "Grand Slam" pusfinālu grūti iztēloties. Berdihs šajos piecos mačos zaudējis četrus setus.

Lai arī pret Mareju viņam ir 6-8 bilance, pēdējo divu sezonu laikā skotam zaudēti visi četri mači, turklāt Berdihs Endijam zaudējis jau deviņus setus pēc kārtas. Pēdējā spēlē Madridē uz māla, kas vienmēr ērtāks segums bijis čeham, viņš Marejam zaudēja ar 3:6, 2:6. Uz zālāja abi vēl nav tikušies, bet "Grand Slam" līmenī Marejam 2-1 pārsvars, uzvarot 2012. gadā Ņujorkā un 2015. gadā Melburnā. Arī tas bija pusfinālos, kad Endijs abos gadījumos bija pārāks četros setos. Berdiham vienīgā uzvara pret Mareju uz "Grand Slam" skatuves bija 2010. gadā trīs setos 4. kārtas mačā Parīzē.

Ostapenko mačs par pusfinālu jauktajās dubultspēlēs

Ostapenko jaukto dubultspēļu debija izdevusies necerēti laba, jo kopā ar Austrijas tenisistu Oliveru Maraku sasniegts ceturtdaļfināls, turklāt pēdējās divās cīņās uzvarētas izsētās komandas – Kiki Bertensa/Žans-Žiljēns Rožē (#8) un Lucija Šafāržova/Radeks Štepāneks (#9).

Šodien ap plkst. 15:00 ceturtdaļfinālā pretī stāsies cita neizliktā komanda – kolumbieši Mariana Duke-Marinjo un Huans-Sebastjans Kabals. Arī viņi ceļā uz ceturtdaļfinālu apspēlējuši divas izsētās komandas – 2. kārtā pieveikts sacensību trešais duets Koko Vandevei/Horija Tekau (ASV un Rumānijas duets janvārī tika līdz "Australian Open" finālam), bet 3. kārtā pieveikta ar 13. numuru izliktā Arinas Rodionovas un Rohana Bopannas komanda (Austrālija/Indija).

Šodienas mačā abas komandas ir līdzīgos spēkos, proti, katrā vienībā ir viens dubultspēļu speciālists. Maraks startē tikai dubultspēlēs, kolumbiešu komandā tādā pašā statusā ir Kabals, kurš gan dažreiz uzspēlē vienspēļu kvalifikācijās, bet tas notiek reti. Abas dāmas specializējas vienspēlēs.

     [+] [-]

, 2016-07-08 11:31, pirms 8 gadiem
Miksta? Vai miksa jeb tenisā ir slengs miksta?

     [+] [-]

, 2016-07-08 14:09, pirms 8 gadiem
Kas, pie velna, ir "Miksta"? Nevaru iedomaties ar kadu vardu tika sajaukts - miksla; mikla; mikrins?

     [+] [-]

, 2016-07-08 15:24, pirms 8 gadiem
Miksta būs laikam atvasinājums no "mix", jo runa ir par jauktajām jeb "mix" dubultspēlēm.