Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Marejs ar uzvaru piecos setos nopelna septīto pusfinālu Vimbldonā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Marejs ar uzvaru piecos setos nopelna septīto pusfinālu Vimbldonā
Endijs Marejs
Foto: AFP/Scanpix

Piecos setos ar rezultātu 7:6(10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1 pieveicot Žo-Vilfrīdu Tsongu, Endijs Marejs sasniedza septīto Vimbldonas pusfinālu, kas viņam būs 20. pusfināls "Grand Slam" līmenī.

Žo-Vilfrīds Tsonga mača piekto geimu pabeidza ar divām dubultkļūdām pēc kārtas, kā rezultātā Endijs Marejs tika pie breika. Tsonga nākamajā geimā dominēja garajās izspēlēs, bet Marejam izdevās atspēlēt trīs breikbumbas. Astotajā geimā francūzm izdevās atspēlēties, turklāt tas paveikts iespaidīgi. Endijs breikbumbas izspēlē izpildīja saīsināto sitienu, bet Tsonga ne vien tika klāt bumbiņai, bet to raidīja pa diagonāli ar "backhand", kas izpildīts ar vienu roku – 4:4. Tsonga "backhand" parasti spēlē ar divām rokām.

Francijas tenisists taibreiku sāka ar dubultkļūdu, bet uzreiz atspēlējas ar "slaisa" un "smeša" kombināciju. Tsonga vēlāk ieguva divas setbumbas pēc kārtas – 6:4. Marejs pirmo atspēlēja ar eisu, bet otro, pateicoties lieliski atsistai labai Tsongas servei. Francūzis tikai otro reizi setā mēģināja "serve&volley" gājienu, kas neattaisnojās. Viņam tūlīt bija trešā setbumba, tiesa, uzņemšanā – neizdevās bumbiņu atsist laukumā pēc Endija otrās serves.

Marejs realizēja savu ceturto setbumbu, ko ieguva ar kārtējo fantastisko aizsardzības spēli. Viņš ar grūtībām tika klāt Tsongas noīsinātai bumbiņai, to ar apvedošo sitienu pa līniju raidot garām pie tīkla stāvošajam pretiniekam – 11:10. Nākamā punkta izspēlē skots pielika punktu setam, precīzi nospēlējot pie tīkla.

Sāpīgi zaudējis 1. seta taibreiku, Tsonga 2. setu sāka ar sešu pēc kārtas zaudētu punktu sēriju. Ja 1. setā viņa neuzticamais "backhand" darbojās labi, tad tagad no neērtās puses lielas nekārtības. Tsonga šajā setā spēlēja bezcerīgi un tik vien spēja, kā izvairīties no "sausā" zaudēja, vienīgo geimu paņemot brīdī, kad jau bija iedzinējos ar 0:5.

Tsonga uz 3. setu ieradās un spēlēja aktīvi, kamēr Marejam iestājās pasīva tenisa posms, par to samaksājot ar daudz ilgāku uzturēšanos kortā, nekā mača pirmā daļa solīja. Tsonga ceturtajā geimā pēc Mareja dubultkļūdas un sitiena tīklā tika pie breikbumbas, kuru realizēja ar spēcīgu uzbrukumu pretinieka otrajai servei. Francūzis seta turpinājumā lieliski servēja, Marejam iespējas atspēlēties nedodot.

Trīs Tsongas kļūdas 4. seta sestajā geimā deva Marejam breiku, kuru viņš nespēja nostiprināt, nākamajā geimā zaudējot servi. Endijs tika ārā no 0:40 bedres, bet Tsonga pēc tam nospēlēja lielisku izspēli ar diviem elegantiem "backhand" sitieniem, nopelnot ceturto breikbumbu geimā un šo iespēju izmantoja ar neatvairāmu diagonālo "forehand" sitienu. Astotajā geimā atspēlējot trīs breikbumbas, Tsonga panāca izlīdzinājumu 4:4. Marejs arvien brīžiem spēlēja slinki, par ko tika sodīts, devītajā geimā vēlreiz zaudējot servi. Tsonga breikbumbas izspēlē izcēlās ar "backhand" apvedošo sitienu pa līniju, bet nākamajā geimā ar savu servi nodrošināja 5. seta spēlēšanu.

Pēdējā seta pirmajā geimā Tsongam bija laba iespēja tikt pie breika, taču viņš breikbumbas izspēlē neuzbruka Mareja otrajai servei un zaudēja svarīgo punktu. Zīmīgi, ka otrajā geimā breikbumba pie pretinieka otrās serves bija Marejam, kurš francūža kļūdu neatkārtoja un uzbruka ļoti agresīvi, nodrošinot 2:0 pārsvaru. Tas drīz pārtapa 5:0 vadībā. Marejs teicami spēlēja uzņemšanā, regulāri piespiežot Tsongu kļūdīties.

Šodien bija pirmā reize (6-1), kad Tsonga Vimbldonā zaudēja piecu setu maču. Tikmēr Marejs, skaitot visus turnīrus, uzvarējis sešos piecu setu mačos pēc kārtas. Karjeras bilance viņam ir 23-7, turklāt kopš 2009. gada Vimbldonas viņam piecu setu cīņās ir lieliska 15-2 bilance, šajā posmā abus zaudējumus "maratonos" piedzīvojot Novakam Džokovičam.

Marejs šodien guva 100. uzvaru uz zālāja seguma. Starp aktīviem spēlētājiem vairāk ir tikai Rodžeram Federeram (152). Marejam piektdien būs septītais Vimbldonas pusfināls un kopumā 20. pusfināls "Grand Slam" līmenī.

Viņa nākamais pretinieks, 2010. gada finālists Tomāšs Berdihs, savu sesto "Grand Slam" pusfinālu (otro Vimbldonā) sasniedza ar vieglu 7:6(4), 6:3, 6:2 uzvaru pār Luku Puiji. Čehijas tenisa līderis savu servi zaudēja tikai vienreiz, tam notiekot 1. setā, kad viņam jau bija breika pārsvars. Puije pirmoreiz spēlēja "Grand Slam" ceturtdaļfinālā un sliktas servēšanas dēļ neko daudz paveikt nespēja. Francūzis izcēlās ar astoņām dubultkļūdām un ieguva tikai 33% punktu ar otro servi (15/45).

Vimbldona 2016. Vīriešu vienspēles

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(2) Andy Murray – (12) Jo-Wilfried Tsonga7:6(10) 6:1 3:6 4:6 6:1
(3) Roger Federer – (9) Marin Cilic6:7(4) 4:6 6:3 7:6(9) 6:3
(6) Milos Raonic – (28) Sam Querrey6:4 7:5 5:7 6:4
(10) Tomas Berdych – (32) Lucas Pouille7:6(4) 6:3 6:2