Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Braieni Vimbldonā noformē "Golden Bryan Slam"

Braieni Vimbldonā noformē "Golden Bryan Slam"
Brāļi Braieni
Foto: Reuters/Scanpix

ASV tenisa dubultspēļu izcilnieki Bobs un Maiks Braieni turpina pārrakstīt tenisa vēsturi, šodien Vimbldonā savam spožajam panākumu klāstam pievienojot arī "Golden Bryan Slam".

Braieni turpina rakstīt savu tenisa vēstures grāmatu

Pirms gada vīriešu dubultspēļu turnīrā sensacionāli uzvarēja Džonatans Marajs un Frederiks Nīlsens, kuri pirms tam pārsvarā spēlēja "Challenger" turnīros. Viņi nolēma titulu neaizstāvēt kopā. Nīlsens spēlēja kopā ar Grigoru Dimitrovu, tiekot līdz 2. kārtai, bet Marajs spēlēja pārī ar Kolinu Flemingu un uzvarēja par vienu maču vairāk.

Finālā viens bija gaidīts duets, bet otrs pārsteigums – kārtējā "Grand Slam" finālā spēlēja ranga līderi Bobs un Maiks Braieni, bet viņu pretinieki bija horvāts Ivans Dodigs un 2.03 metrus garais brazīlietis Marselu Melu. Dodigam karjerā pirmais "Grand Slam" fināls dubultspēlēs, kamēr Melu pirms četriem gadiem kopā ar Vanju Kingu zaudēja "French Open" jaukto dubultspēļu finālā.

No finālistu kvarteta vienīgais vienspēlēs regulāri piedalās Dodigs, kurš mača sākumā noteica toni un kopā ar Melu uzvarēja mača pirmajos piecos geimos, amerikāņus pārsteidzot nesagatavotus. Braieni vienu breiku atspēlēja, bet setu izglābt nebija pa spēkam – 3:6.

Otrā seta sākumā Dodiga līmenis kritās, tieši horvāta dubultkļūda ļāva Braieniem iegūt breiku, ar ko pietika, lai uzvarētu setā – 6:3. Trešā seta sākumā iegāza Melu, breikbumbas izspēlē iesitot tīklā. Kopš tā brīža Brazīlijas un Horvātijas duetam atpakaļceļa vairs nebija – Braieniem uzvara ar rezultātu 3:6, 6:3, 6:4, 6:4.

35 gadus vecie dvīņubrāļi Braieni ar uzvaru Vimbldonā noformējuši "Golden Bryan Slam" (pašu izdomāts nosaukums) – kopš zaudējuma pagājušā gada Vimbldonas pusfinālā amerikāņi uzvarējuši visos četros "Grand Slam" turnīros, kā arī viņu rīcībā ir olimpiskais tituls. Līdz šim nevienam duetam nekas tāds nav bijis pa spēkam – būt esošajiem čempioniem visos četros "Grand Slam" turnīros, kā arī olimpiskajās spēlēs.

Braieni šodien spēlēja savā 25. "Grand Slam" finālā, izcīnot 15. titulu – sešas reizes uzvarēts "Australian Open", četras reizes "US Open", divreiz "French Open", bet Vimbldonā amerikāņiem šodien trešais tituls (2006, 2011 un 2013).

Ja Braieni septembrī uzvarēs arī Ņujorkā, viņi kļūs par tikai otro duetu, kam kalendārā gada laikā izdevies uzvarēt visos četros "Grand Slam" turnīros. Vienīgi to līdz šim tālajā 1951. gadā paveica Kens Makgregors un Frenks Sedžmans.

Šodien ranga līderi guva 24. uzvaru pēc kārtas, pēdējo zaudējumu piedzīvojot Montekarlo finālā pret Žiljēnu Beneto un Nenadu Zimoniču. 2013. gadā Braieniem jau devītais tituls, bet karjerā kopumā, 91. tituls (spēlējot kopā; Maikam ir divi tituli ar Makešu Bupati un Marku Noulzu).

Taivānai pirmais "Grand Slam" tituls

Dāmu pāru sacensībās 2012. gadā piekto reizi Vimbldonā triumfēja māsas Viljamsas. Šogad viņas titulu nevarēja aizstāvēt Venusas muguras savainojuma dēļ. Tāpat kā vienspēlēs, arī dubultspēlēs favorītes līdz finālam netika (tikai ceturto reizi Atklātajā ērā finālā nebija neviena no Top 6 pāriem), tajā Taivānas pārstāvei Sūvejai Šejai un ķīnietei Šuajai Penai sacenšoties ar austrālietēm Ešliju Bārtiju un Keisiju Delakvu.

Turnīra pirmais pāris Sāra Erani un Roberta Vinči netika tālāk par 3. kārtu. Zāliens tomēr nav Erani labākais segums. Bārtija ar Delakvu gada sākumā pārsteidzoši tika līdz "Australian Open" finālam, tajā zaudējot Erani un Vinči. Austrālietēm septītais turnīrs kopā, bet Pena ar Šeju krietni lielāka pieredze – abām kopā jau četri tituli, pirmais 2008. gadā Bali, bet pēdējais šogad Romā.

Fināla pirmajā setā Āzijas pāris pirmajā setā trīs reizes atspēlēja breika deficītu, trešo reizi to izdarot pie 4:5, kad austrālietes servēja par uzvaru setā. Bārtijai ar Delakvu bija divas setbumbas, taču nevienu no tām realizēt neizdevās – abos gadījumos precīzi pie tīkla nospēlēja Šeja. Pēc tam setu ar divām setbumbām neizservēja arī Pena ar Šeju, uzvarētāja noskaidrošanu atliekot uz taibreiku. Tajā viss nostājās savās vietās, un Āzijas pāris uzvarēja ar graujošu 7:6(1).

Otrajā setā Bārtija nospēlēja ļoti nepacietīgi, savu komandu iegāžot jau pašā seta sākumā. Pena ar Šeju pretiniecēm atdeva tikai vienu geimu un visā mačā svinēja uzvaru ar 7:6(1), 6:1.

Pena kļuvusi par trešo Ķīnas tenisisti, kura uzvarējusi "Grand Slam" dubultspēļu turnīrā. 2006. gadā Melburnā un Vimbldonā uzvarēja Čī Čena un Jana Zi. Tikmēr Šeja nodrošinājusi Taivānai pirmo "Grand Slam" turnīru vispār.

Pirmo reizi spēlējot "Grand Slam" finālā, Šeja un Pena kļuvušas par čempionēm. Tikmēr Bārtija zaudējusi abus karjeras "Grand Slam" dubultspēļu finālus, bet Delakvai vismaz ir viens tituls - 2011. gadā uzvara "French Open" mikstā (kopā ar Skotu Lipskiju).


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-06 22:34, pirms 11 gadiem
Žēl, ka visi citi pāri pajukuši un nav konkurence. Tā ir cūkas laime, kad individuālie spēlētāji dopelēs paņem titulu.
Darja Semeņistaja. Foto: Mārtiņš Vējš, Liepājas Tenisa sporta skola
6

Ostapenko atkāpjas uz 20. vietu, Semeņistajai rekords WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko noslīdējusi uz 20. pozīciju, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja sasniegusi rekordaugsto 172. vietu.
Foto: Reuters/Scanpix

Strīcova un Sje uzvar Vimbldonas čempionāta dubultspēļu turnīrā

LETA. Čehijas tenisiste Barbora Strīcova duetā ar Taivānas sportisti Suveju Sje svētdien uzvarēja Vimbldonas čempionāta sieviešu dubultspēļu turnīrā.
Karloss Alkarass. Foto: AP/Scanpix
64

Alkarass atgūstas pēc biklā sākuma un gāž Džokoviču no Vimbldonas troņa

Par 2023. gada Vimbldonas vīriešu vienspēļu tenisa turnīra uzvarētāju kļuvis Karloss Alkarass (#1), kurš pasaules ranga līderu divcīņā no turnīra troņa gāza Novaku Džokoviču (#2) – 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4. Serbs bija uzvarējis iepriekšējos četros Vimbldonas turnīros pēc kārtas.