Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Šodien uz starta līnijas Federers un Džokovičs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Šodien uz starta līnijas Federers un Džokovičs
Rodžera Federera piedzīvojumi treniņā
Foto: PA Wire/Scanpix

Vimbldonas 1. kārtas mačus šodien aizvadīs titulētie Rodžers Federers un Novaks Džokovičs, bet dāmu turnīrā iesaistīties esošā ranga līdere Andželike Kerbere un viņu reitinga virsotnē nomainīt tīkošā Karolīna Pliškova.

Septiņkārtējais čempions Rodžers Federers māla sezonu izlaida, maksimāli uzlabojot savas izredzes astotā titula iegūšanai Vimbldonā. Zālāja sezona viņam sākās ar šoku Štutgartē, kur ar neizmantotu mačbumbu zaudēts draugam Tomijam Hāsam, bet pēc tam Federers devīto reizi uzvarēja Hallē.

Kā jau ierasts, Vimbldonā viņš ir viens no galvenajiem titula pretendentiem. Šveicietis pirmajā mačā tiksies ar īpatnējās tehnikas īpašnieku Aleksandru Dolgopolovu, kuru viņš uzvarējis visos trīs mačos.

Trīs Vimbldonas titulu īpašnieks Novaks Džokovičs pērn Vimbldonā ieradās pēc milzīgās uzvaras Parīzē, kur viņš kļuva par astoto spēlētāju ar pilnu "Grand Slam" komplektu, bet šeit 3. kārtā zaudēja Semam Kverijam. Kopš tā laika serba līmenis būtiski krities – gan spēles, gan attieksmes un arī motivācijas ziņā, šobrīd sasniedzot neiedomājamu situāciju – par viņu faktiski neviens daudz nerunā, jo lielākā uzmanības deva tikusi Federeram, Endijam Marejam un "French Open" turnīrā visus iespaidīgi sagrāvušajam Rafaelam Nadalam.

Ignorēt Džokoviču, protams, nedrīkst. Nole jaunas motivācijas meklējumos savai komandai, kurā jau kopš "French Open" atradās Andrē Agasi, pievienojis citu bijušo profesionāli Mario Ančiču, kurš viņam ir labs draugs. Džokovičs pirmajā mačā sacentīsies ar agresīvo kreili Martinu Kližanu, pret kuru viņam ir perfekta 3-0 bilance. Slovāks ir māla speciālists, kuram uz zālāja ļoti pieticīgas sekmes ar 4-11 bilanci, ieskaitot 1-5 Vimbldonā. Šeit vienīgā uzvara gūta 2012. gadā pret citu mālinieku Huanu Ignasio Čelu.

Dominiks Tīms – otrais Top 10 spēlētājs agrās briesmās? Vakar prestižo turnīru pameta Stens Vavrinka, kuram ar zālāja segumu nav draudzīgu attiecību. Tas pats sakāms arī par Tīmu. Viņš 1. kārtā tiksies Kanādas tenisistu Vaseku Pospišilu, kurš noteikti uzskatāms par labāku spēlētāju uz zālāja. Viņam ir laba līmeņa serve, kas, protams, ir liels pluss, turklāt viņš arī spēj ar uzbrukuma tenisu nokārtot "ātrus punktus". Tīmam Vimbldonā ir pieticīga 2-3 bilance, divreiz zaudējot 2. kārtā. Pērn tas notika trīs taibreiku mačā pret Jirži Veseliju. Bijušais Vimbldonas dubultspēļu čempions Pospišils šeit 2015. gadā sasniedza vienspēļu ceturtdaļfinālu.

Vimbldonas turnīrā pirmajā otrdienā plkst. 15:00 pirmajā cīņā galvenajā kortā tradicionāli spēlē iepriekšējā gada čempione. Tā kā Serēna Viljamsa to grūtniecības dēļ nevar darīt, viņu aizstās amerikānietei pērn zaudējusī Andželike Kerbere. Vācijas tenisiste šogad spēlē ļoti vāji, par viņas (ne)varēšanu visspilgtāk runā statistika pret Top 20 spēlētājām: 0-8!

Tieši tā – ranga līdere šogad vēl nav uzvarējusi pirmā divdesmitnieka tenisistes. Vimbldonā agrāk par 4. kārtu viņai Top 20 sāncenses pretī stāties nevar. Pirmajā mačā jātiekas ar kvalifikāciju izgājušo ASV tenisisti Irinu Falkoni, kurai nav tik lielas meistarības, lai pati varētu apdraudēt Kerberi. Tas gan nenozīmē automātisku Endžijas uzvaru, jo, zinot viņas sniegumu šogad, viss iespējams.

Kerbere, visticamāk, pēc Vimbldonas vairs nebūs ranga 1. vietā. Viņu var aizstāt divas spēlētājas – Karolīna Pliškova vai Simona Halepa. Labākā situācijā atrodas čehiete, kurai, rēķinot zaudētos punktus, šobrīd ir 1. vieta, par 235 punktiem apsteidzot Halepu un par 1050 Kerberi. Vācijas sportistei pēkšņi tik liels deficīts tāpēc, ka viņa pērn sasniedza finālu (iegūti 1300 punkti), bet Pliškova zaudēja 2. kārtā (tikai 70 punkti). Pliškova Vimbldonā līdz šim nav tikusi tālāk par 2. kārtu, taču kopš pagājušā gada turnīra, kad viņa šeit zaudēja Misaki Doi, čehiete pārgājusi nākamajā līmenī un šogad jau ir ļoti reāla titula pretendente. Pliškovas pirmā pretiniece būs Jevgeņija Rodina, kurai nav Top 20 uzvaru.